Pete Seeger: 5-string banjo (DVD)

How to play the 5-string banjo, DVD av og med Pete Seeger. En av de største amerikansk folk singers ga for en tid tilbake ut banjoinstruksjon på DVD som favner langt videre enn til de banjointeresserte!

Per Jakob Skaanes

I kjølvannet av Bruce Springsteens Seeger Sessions har kanskje interessen for mannen sjøl, Pete Seeger, fått et løft. Det er vel fortjent. Pete Seegers rolle innen amerikansk «folkemusikk», hans rolle som formidler, folk singer og inspirator for senere generasjoner, deriblant Bob Dylan, kan knapt overvurderes.

Nysgjerrig var jeg derfor da jeg så det var kommet en DVD hvor han hadde til hensikt å fortelle oss How to play the five string banjo. I tillegg har han en del år tidligere gitt ut en banjobok med samme navn.

Denne DVDen er for ordens skyld en instruksjons-DVD i å spille på femstrengers banjo, bluegrass-banjo. Ikke gitarbanjo eller firetrengers banjo. Det betyr at selve instruksjonen går på banjo med femtestreng festet oppe på halsen.

Instruksjon med løs jakke

Det er en kostelig opplevelse å se denne DVDen. Pete Seegers banjo-DVD er en lett slentrende gjennomgang av et utvalg teknikker for banjospill, filosofering over banjoen som rytmeinstrument og en fin samling andre småfunderinger fra en legende innen amerikansk visesang og folk-song.

Eksempelvis er det av og til de som filmer finner det nødvendig å minne gode Seeger på at han må huske å få med det og det. Da hører man de står i bakgrunnen og hvisker, men Pete Seeger hører litt dårlig, så parerer med “What??” og de må snakke høyere; “si det med ….. også da”. Deretter forklarer Pete Seeger villig i vei om det også. Herlig!! At de ikke har klippet det bort er også fint. Det skaper et jovialt og slentrende preg på DVDen.

Man skulle kanskje tro at DVDen flyter ut i ren pludring etter min omtale. Det er så avgjort ikke tilfelle. Jeg sitter igjen med en hel masse om bluegrass, banjoteknikker og ikke minst en god porsjon påfyll om banjo som instrument. Bevisstgjøring om banjospill, kan vi kanskje si. Ikke så mye fokus på tekniske finesser eller detaljer, men med en dybde og integritet som du skal lete lenge etter.

Dette er dessuten en DVD med en av de største legender av musikere singer-/songwriters innen amerikansk visesang og folkemusikk. Bare det i seg selv gjør denne DVDen verd å anskaffe seg i mine øyne.

Pete Seeger har ikke en egen hjemmeside, men her er en side dedikert til ham. Det er også en side på Myspace. som er dedikert til ham. Det er altså ikke hans egne sider.

Pete Seeger: How to play the five string banjo.
DVD utgitt på Homespun Music Instruction.