Jørn Simen Øverli: Den røde bussen

Jørn Simen Øverli har siden tidlig åttitall interessert seg for polsk sangpoesi. I 1985 ga han ut plata «Den røde bussen» med gjendiktninger av Solidarnosc-sanger. Denne er nå å få på CD, utgitt på Kirkelig kulturverksted.

Per Jakob Skaanes

Siden da har Øverli begått en rekke gjendiktninger og «kulturelle oversettelser» av bl.a den russiske sangpoeten Vladimir Vysotskij som han også skrev en biografi om, omtalt av viser.no. Her hjemme: Prøysen.

Nylig var han med på en utgivelse med polske sanger i prosjektet Karuzela som han og Tora Augestad og Johanna Lewandowska Zbudniewek sto bak. Det er omtalt på viser.no. Jørn Simen Øverli driver til daglig viseklubben Josefine i Oslo sammen med Kari Svenden og Lars Klevstrand.

Den røde bussen

Jørn Simen Øverli samlet inn og gjendiktet sanger fra 80-tallets polen og ga det ut på plata Den røde bussen i 1986. Daverende Polen var et diktatur i økende økonomisk uføre, fattigdom og sosial nød. Mange av oss husker fjernsyns-reportasjer med Lech Walesa og Solidaritet og verftet i Gdansk, med Jaruzelski, politi på maktens tinde.

Dengang var tekstene og sangene politisk dynamitt. De skildrer en absurd tilværelse hvor sannhet er gjort til løgn og løgn til offisiell sannhet, hvor man er okkupert av sine egne regjeringsstyrker. Dette gir en bakgrunn for å se tekstene i et noe annet lys enn det vår norske hverdag gir. Derav også en noe annen forståelse av tekster som for meg fremstår som ganske snodige og surrealistiske hvor både bildebruk og fortellingene som sådan er underlige. Litt vanskelig tilgjengelige med andre ord.

Her er galgenhumoristisk satire og ironi side om side med vâr poesi. Jørn Simen Øverli synger og spiller akustisk gitar på CDen. Han har med seg to korgutter, Erik Hillestad og Henning Sommero. Sistnevnte spiller også flygel på «Jeg elsker gamle kvinner» og piano på «Jul i Sibir». Ellers spiller Zbigniew Lapinski flygel og syntheseisere på CDen.

Fremføringene på dette albumet er av godt Øverli-merke. Mye rolig og forsiktig med plutselige, voldsomme utbrudd og crescendoer før det roer seg ned igjen. Noen av sporene er forøvrig nyarrangert på det nevnte albumet «Karuzela».

Jørn Simen Øverli har hjemmeside. Du kan lytte til Den røde bussen på Wimp, Spotify og Beat.no.

Jørn Simen Øverli: Den røde bussen.
Gjenutgitt på Kirkelig kulturverksted 2010.

Publisert: 20. des 2011.