Oslo Radio-Orkester CD-cover

Oslo Radio Orkester: Bortimot levende musikk

Ensemblet Oslo Radio Orkester har gledet folk med sin swingjazz fra mellomkrigstiden i flere år. Stadig har de blitt svar skyldige når tilhørerne etterlyser en CD de kan kjøpe så musikken kan oppleves hjemme. Nå er det slutt på de tider. Orkesteret debuterer med en CD hvor de spiller «bortimot levende musikk» med folk som applauderer, koser seg og skaper god stemning!

Oslo Radio-Orkester CD-coverPer Jakob Skaanes

Oslo Radio Orkester består av et knippe musikere fra Oslo-traktene. Det er dyktige karer som speller «standardjazz», det vil stort sett si jazz fra før andre verdenskrig. Mesteparten av repertoaret deres stammer fra perioden 1920-50.

I all hovedsak er dette versjoner av eldre låter. Den elste er Champagne Charlie, skrevet i 1867 men fikk ny tekst 1978. Men det er også flere mellomkrigslåter. Mange vil dra kjensel på September song av Kurt Weill og Maxwell Anderson, Nobody knows you when you’re down and out av Jimmie Cox og Take the A-train av Billy Strayhorn og Joya Sherill. Blant de nyeste låtene finner vi Tom Waits’ Swordfishtrombones.

Ett spor er skrevet «eksklusivt» for orkesteret, Reality is over-rated, dear. En av de flotteste låtene på CDen, og den er signert Øyvind Rauset.

Slentrende swing-jazz

Utover gammal-jazz-repertoaret, har de også en og annen reinlender de spiller. Hvis en i bandet ryker en streng, drar fela igang en reinlender eller reel for kontrastens skyld, skal vi tro hva de skriver om seg selv. Det har med felespilleren Øyvind Rauset å gjøre. Han har en fortid i folkrock-bandet Folque og derfra har han tatt med seg blant annet Gammel reinlender som også foreligger i en versjon på Radio Orkesterets CD – som bonuslåt 🙂

Når CDen bærer tittelen «Bortimot levende musikk», betyr det at den ble spilt inn med et varmt og entusiastisk publikum tilstede i Lydkjøkkenet en kald novemberaften i 2008. Det setter et løst og ledig preg på innspillingen med deres tilrop og applaus.

Besetningen i orkesteret teller syv «radio-nette» musikere. Øyvind Rauset spiller fele, Tommy Stensrud og Otto Bratberg gitar. Jan Ellefsen trakterer mandolin, Lars Birkelund perkusjon, Torbjørn Holte akustisk bass og Trygve Breddari trekkspill. Det er tre gjesteartister med på CDen. Vi har Per Willy Aaserud på trompet, Erik Bentsen på saksofon og Einar Viken på lap steel. Det høres også ut som en fyr «spiller» imaginær trompet på Champagne Charlie, uvisst hvem som trakterer denne 🙂

De spiller en deilig og slentrende akustisk jazz som er passe løst i snippen. Denne formen for musikk er behagelig å høre på når man sitter og drikker vin, snakker rolig sammen og er på fest. Den fungerer flott i konsertsituasjon i og med at det er så mange som bytter på å spille solo og være frontfigurer. Det skaper mye mer variasjon enn om gitaristen lirer av seg soli på soli.

Mye fin koring, for eksempel i samspillet mellom koringen og Rausets fele på bl.a Nobody knows you when you’re down and out.

Oslo Radio Orkester har hjemmeside – osloradio.no, og du kan lytte til dem på Wimp, Spotify og Beat.no. Albumet er tilgjengelig via iTunes og NRK musikkonline og musikkonline.no. Om du ønsker albumet i fysisk format selges den hos Bare Jazz i Grensen, Oslo.

Oslo Radio Orkester: Bortimot levende musikk.
Impossible Records, 2010.

Publisert: 31. mar 2011.