Gudmund Waalen CD

Gudmund Waalen: Viser og venner

Gudmund Waalen har vært en søyle innen ØNV og Norsk viseforum i en mannsalder og vel så det. Han har vært aktiv i produksjon av tekster og melodier, og det har vært en nytelse å høre ham fremføre viser. Jeg har kun hatt gleden av å høre ham på ØNVs høsttreffpå Eidene. Han er aktuell med ny CD «Viser og Venner» og vi omtaler også hans visebok fra 2008.

Per Jakob Skaanes

Gudmund Waalen CD

Gudmund Waalen setter muligens norsk aldersrekord som platedebutant og vi er stolte av at han er æresmedlem hos oss!!  Jeg tror de færreste av oss gjør dette etter ham. Jeg skal like å se den som å sette seg ned å spille inn plate slik Gudmund har gjort her. Gode Waalen har passert og bærer sine firsindstyve bedre en de fleste!

CDen Viser og venner kom ut i 2010. På omslagsbildet poserer Gudmund så flott med vest og kniv i beltet og dørkarmen (?) danner en stilig linje i bildet. “Viser og venner” innholder tekster av Inge Krokan, Einar Skjæråsen, Alf Prøysen, Hulda Garborg, Dorthe Høyme, Jan Frode Jørgensen og av sangeren sjøl, Gudmund Waalen fra Bandbu. Melodiene har Gudmund Waalen begått de fleste ihvertfall. Litt hjelp på instrumentsiden har han hatt. Otto Gustavsen har bidratt med tekkspill og keyboard, Jan Jansen har bidratt med fele, Morten iversrud spiller bass og Per Johansen har også spilt trekkspill. Gudmund Waalen spiller gitar og synger på samtlige spor. I tillegg har vi Gugmunds kanarifugl som kvitrer på Småfuglane mine på taket med tekst av Inge Krokan.

Nærværende og autentisk

Førsteinntrykket når man lytter til CDen “Viser og venner” er at det er en nærhet og autentisitet i albumet som man ikke kommer ut for så ofte. Waalen er såpass voksen at han nok har vært med på de fleste retninger innen visesang i Norge. Jeg vet ikke hvor han henter idealene fra, men jeg opplever hans CD som inspirert av tidlige utgivelser av Alf Cranner og Alf Prøysen hvor lite er sminket på og gitarene og stemmene i stor grad får tale for seg. Så også med herværende utgivelse. Det høres ut som om han har sittet ved kjøkkenbordet og spilt inn sangene, på godt og vondt. Når man hører på CDen, gir dette en styrke i kraft av nærværet, samtidig som man kanskje kunne tillatt seg å gjøre opptakene flere ganger. Men det er jo fint også at man opplever levende lyd, rett og slett.

Waalen har som nevnt benyttet tekster fra mange forfattere. Her er tekster om så mangt, visetreff, småfugler på taket og eldre herrer som ser på unge piker om sommeren. Waalen avslutter CDen med et lit dikt om en frierferd på Hadeland. En morsom liten historie 🙂

Her er mange flotte melodier singert Waalen. Jeg har tatt meg i å nynne på dem titt og ofte, har hatt med meg CDen i bilen og hørt på den når jeg har kjørt til hytta og kost meg med den. Det er ikke gitarfinessene eller klangen i stemmen som er styrken ved Waalens utgivelse. Det er snarere nærværet, hans nærhet til stoffet, ærligheten i foredraget og rett og slett det å la gitaren klinge slik den gjorde uten å verken legge til eller trekke fra. Det høres ut som om han sitter på andre siden av bordet og spiller på Eidene, Kjeldal eller i en annen visesammenheng. Usminket og ærlig, verken mer eller mindre.

Sangbok “Viser og Venner – 36 viser”

Gudmund Waalen er ute med sangbok også. Denne heter Viser og venner med undertittel 36 viser.Samtlige sanger som er på CDen, er å finne her. Akkordene er ikke vriene, de eneste som kan by på problemer, er C7, F og Gm. Ellers er det E7, Am, D7, C og G7 og lignende. Boka er svært publikumsvennlig i så henseende. Boken inneholder noter og besifring til samtlige viser. I tillegg har Gudmund Waalen vennlig lagt ved en CD med innspillinger av første vers på alle sangene til hjelp for dem som ikke leser noter. Der kan man høre på melodi og akkompagnement hvis man er usikker. Her er mange fine sanger fra et av våre æresmedlemmer!

Gudmund Waalen: Viser og venner. 
CD og sangbok.
Bok og CD kan bestilles hos Gudmund Waalen,
Mostuvegen 4, 2760 Brandbu, tlf 61334455 eller e-post.

Publisert: 17. jan 2011.