Stein Torleif Bjella: Vonde visu

«De tause menns talsmann», singer/songwriter Stein Torleif Bjella fra Ål i Hallingdal gjorde braksuksess med sitt debutalbum Heidersmenn. Det ble nominert til spellemannspris og han fikk fortjent gode omtaler. Nå er han igjen ute med et album spekket med låter som vakkert dveler ved det triste.  Albumet kommer på CD og på vinyl med flott utbrett-cover!

Per Jakob Skaanes

Romantikken gjer meg sjuk

Stein Torleif Bjella er dyktig på å sette ord på stemninger og skape gode historier ut av opplevelser og erfaringer som har unstpunnet seg i strøkene omkring Øvre Ål, vil vi tro. Livet gir ofte ammunisjon til kunsten. Her forsyner Bjella seg godt av hva tilværelsen har å by på og setter på elegant vis ord på det ene triste eller småmelankolske av små og store ting i livet etter det andre. Dette kan være å sitte inne og skule ut bak gardinene, fundere over hvorfor ting gikk på trynet, eller romantikkdveling over tematikken; først var det flott og problemfritt, deretter ble det tøft og tungt og i det hele tatt vondt og vanskelig og i muligens tid for anger og selvransakelse. “Romantikken gjer meg sjuk”, er en av hans slående låttitler. Men Bjella skriver flotte og til tider lett selvironiske tekster, velger jeg å tro 🙂

Det er i tillegg til de gode fortellingene, artig rytmikk i tekstene og ordvalgene Bjella har gjort. Det er et kjennetegn ved både denne og den forrige plata. Det er fortellinger som lett fester seg. Man husker dem fordi historiene er godt fortalt, i tillegg til rytmikken tekstene. Bjella har lagt inn noen rim som kommer lenge før man venter det og disse litt krappe vendingene synes jeg er morsomme. Samtidig er det en rekke rim som er langt over grensen for det platte, men som allikevel blir artige når folk som Bjella skriver dem – i likhet med Eggum som kan tillate seg veldig mye og allikevel bli respektert for det 🙂 Vi har linjer som “I akrobatisk gledesrus – på veg te deg, søte pus”, “Kan eg få vegrett heim te deg, du skal få bruksrett på heile meg. Og eg kan smile og bli forbanna. Eg er teatralsk – om ikkje anna”.

I mange sinnsstemninger fungerer både tekstene og skjeggstubbstemmen til Bjella veldig bra. Er man imidlertid i det distanserte og ironiske hjørnet, blir tekstene til Bjella i overkant: “jeg er han som mista badebuksa midt i stupet, jeg er han du aldri spelte ballen te, han du nokon gong i det minste tenkt på det kunne ha vore deg” i låta Liten ball. Eller “Når du kjem med heile deg. Det ekkje te å halde ut. Hjarta dele seg, romantikken gjer meg sjuk”. Man kan ta seg i å flire av en selvmedlidende og forsmådd sturepetter nedi bua.

Akustiske viser med innslag av country og “roots”

Musikken er så og si helakustisk, og man tenker vestover når man hører instrumentene og spillingen på albumet. Instrumentene er gitar, bass med innslag av steelgitar, fiolin både med bue og klimpret på, hardingfele også. Han har også støtte av piano, banjo, mandolin og flere strykere innimellom. Det kan fort bli mye kork i vinen når man pøser på med strykere, men jeg synes Bjella og Kristiansen – også denne gangen er det gitarist i DumDum Boys, Kjartan Kristiansen som er produsent. De har begge gjort gode vurderinger av styrker og svakheter ved bruk av strykere og ellers i arbeidet med låtarrangementene på denne utgivelsen. Bjella er en visesanger som ikler sine litt småfinurlige melodier med et lett islett av country, roots kan vi kanksje si. Det er også flere av sporene hvor vi i hovedsak hører Bjella med nylonstrengeren sin og den flotte lett raspende røsten. Det er dessuten vakkert å høre hardingfele på sporet Jordsjuk.

En styrke hos Bjella, er veldig gode melodier. Sammen med musikerne har de klart å arrangere disse smakfullt med en rekke småfinesser hvor instrumentene alle kommer til orde etter tur som skaper en stor variasjon og dybde i lydbilde. Det er stadig noe som beveger seg rundt omkring i bildet og det har jeg kost meg stort over. Men, avsluttningsvis vil jeg si at det er dårlig gjort av Wimp å ordne seg med et bonusspor som ikke følger med på CDen eller LPen 🙁

Stein Torleif Bjella har hjemmeside og myspaceside. Forhåndslytt gjerne på albumet på Beat.noWimpeller Spotify. Du kan også høre ham i et opptak fra Lydverket. Jeg var på konsert med Bjella i Arendal i fjor sommer. Det var en flott opplevelse. Kjenn deres besøkelsestid om han gjester en scene i deres nærhet. Vi har tidligere omtalt debutalbumet Heidersmenn på viser.no.

Stein Torleif Bjella: Vonde visu. Utgitt på Oh Yeah/Sonet.
Vinylutgaven kan bestilles fra Thegarden, LitenyttBig Dipper.

Publisert: 13. mar 2011.