Cd-omslag

Hege Bålsrød og Olav Mosdøl: Det syng

Musiker og sanger Hege Bålsrød og lyrikeren Olav Mosdøl har laget en CD de har kalt Det syng basert på Mosdøls tekster og Bålsrøds melodier. Det hele har smeltet sammen til en vakker, musisk helhet av musikalitet, viser og poesi.

Per Jakob Skaanes

Olav Mosdøl er lyriker bosatt på Kviteseid i Telemark. Han har en rekke utgivelser bak seg. Han har også laget flere innspillinger sammen med ulike artister som har fremført hans tekster.

Hege Bålsrød var en av frontfigurene i bandet På Balkongen. Jeg hadde gleden av å høre dem for noen år tilbake på Viser ved kanalen på Ulefoss. Siden har Bålsrød spilt endel selv i tillegg til å samarbeide med Olav Mosdøl. De har laget et program som de har opptrådt med og nå har de sammen tilbrakt en stund på Teigene på Justøya for å spille det hele inn på CD.

Mannen bak Teigene kultur, Peter Vemö, har foruten å produsere CDen og spille gitar på den, vært med på to av melodiene. Ellers står Hege Bålsrød for samtlige tonesettinger. Og der må jeg med en gang få lov til å berømme hennes teft for eleganse og gode melodier. Her er flere gode sanger som glir lett inn i øret og får deg til å nynne med ganske raskt.

Spor 2, Betlehem, er et godt eksempel i så måte. Hege Bålsrød har laget en svært vakker melodi. Temaet kan imidlertid ha en liten tendens til å bli gjentatt vel mange ganger. Da er det forfriskende at Bålsrød har lagt inn en munnspillsolo med modulasjon i det de skal til å ta fatt på et nytt vers. Det skaper en endring som er kommer godt med. Alterativt måtte man laget en b-tema for ytterligere å fremheve hvor bra a-temaet faktisk er.

Jeg har nå brukt endel tid til å lytte til Det syng, og melodiene virker ikke som de lett lar seg slite ut ved gjentatte gjennomlyttinger heller. En annen delikat detalj, er en dim-akkord de har med i siste vending i hvert vers på den nydelige låta Livet og gleda.

Sang og resitasjon

Det syng inneholder 15 spor. Mange av sporene er ikke sanger som sådan. Hege Bålsrød synger sju av kuttene.  På fire spor leser Olav Mosdøl egne tekster og fire spor leser Mosdøl mens Bålsrød synger enkelte temaer. Til Mosdøls resitering lager Bålsrød og de andre musikerne et lydmessig bakteppe og fargelegger, de lager stemninger mens Mosdøl leser tekstene sine. Dette er mer krevende å lytte til, i den forstand at det tar mer av oppmerksomheten vår. Samtidig er musikalsk sett mer motstand her, dybde her, kan man kanskje si.

Det musikalske landskapet kler Mosdøls resitering på en fin måte og det er selvstendig og spennende å lytte til. Hege Bålsrød har en stemme som er klar og vakker, men den er mye mer enn det. Den inneholder også motstand, en klangfull alt med ørlitegranne ru tekstur i noen vendinger. Det løfter sangen mye.

I tillegg tilfører Modsøls noe mektig, kanskje mørkt ved sine resiteringer. Hans mørke stemme, flotte nynorsk til formfullendte tekster med mye undring og funderinger blir tonefulgt av akustisk gitar, bass og strykere, foruten Bålsrøds munnspill og stemme. Det er noen partier med pizzikato (eller her) på bratsj som akkmpagnement til Mosdøls gripende stemme. Det er virkelig flott!

Et par av tekstene på CDen har et religiøst innhold som kan passe godt til julehøytiden. De andre tekstene er mer allment undrende. Titt på Olav Mosdøls heimeside, les mer om Peter Vemö og Marit Engerviks Teigene kultur. Teigene kultur har foruten å gi ut Det syng gitt ut en dobbelt-CD med Jan Engervik og en CD med Peter Vemö. (Omtalt på viser.no).

CD: Hege Bålsrød Olav Mosdøl: Det syng.
Teigene 004.
CDen kan bestilles fra Teigene kultur ved at du sender mail med navn, adresse og telefonnummer til post@teigenekultur.no, får du CDen direkte til din postkasse for kr. 185,- (inkl porto).

Publisert: 31. des 2011.