CD-omslaget til "Svartkopp"

Viseklubben Børre: Svartkopp

Viseklubben Børre består av en aktiv gjeng viseentusiaster. De arrangerer visekonserter, er med på visearrangementer på østlandet og har gitt ut sin tredje CD Svartkopp.

Per Jakob Skaanes

Aktiv viseklubb

Plata består av en variert blanding av egenkomponert materiale og versjoner av deres favoritt-viser. Noen er vare og forsiktige, andre er mer countryaktige og viserockete. Til og med el-gitar er det provoserende nok med på CDen.

Viseklubben Børre har markert seg sterkt i Gjøvik-Toten-området og flere steder på østlandet for øvrig. De pleier å ha en opptreden under Viser ved kanalen i juni, flere av dem er hjertelig til stede på ØNVs visetreff på Eidene. De har også spilt sammen med Jan eggum, Erik bye og Geir Lystrup. For øvrig har de også vært oppvarmere for Halvdan Sivertsen. I tillegg har de vært på Akr brygge og spilt for 2000 publikumere. Men viktigst antar vi at deres faste spillescene på puben Sport & mere på Raufoss.

Tredje utgivelse

Hele tre produksjoner har Viseklubben Børre stått for. I 1989 ga de ut kassetten Børrekassetten, ti år etter kom CDen Børres jukbåks og nå er de aktuelle med Svartkopp. For tiden er det omkring 16 aktive medlemmer i Børre. I løpet av de tretti årene Børre har eksistert, anslår de at 150 personer har satt sitt preg på klubben. Mange av låtene er skrevet av Børres egne – nåværende aktive – medlemmer, mange er cover-låter. Språket veksler mellom norsk og engelsk. Noen av sporene er svært vare viser hvor en forsiktig stemme synger med fingerspillgitar, andre er nesten rockelåter. En fin blanding som gjør plata såpass variert som den bør være.

I all hovedsak spiller Børre-folka instrumentene selv. De har stort sett kun hyret inn trommis. Men Sveinung Hovensjå jellstøtt i bånn på bass, elgitar og andre instrumenter som cavaquinho, egg og fuglekvitter, har gitaristene Birger Aasland og Geir Arne Wollan kompet de trenger for å lage fin gitar til visene.Jeg kommenterer enkelte av sporene på denne utgivelsen. At jeg ikke kommenterer alle, betyr ikke at de ikke fortjener omtale. Jeg gjør et utvalg av sporene på denne CDen som Viseklubben Børre absolutt kan være stolt over.

Egenskrevne og coverlåter

CDen åpner med sangen I skumringstimen av Geir Arne Wollan. En nachspiel-slager for alle oss som har vært på ØNVs visetreff på Eidene og på Viser ved kanalen. Litt Van Morrison-aktig i vokalen, med fengende refreng og en hyllest til den blå timen og de sene kvelder. Det er en nydelig avslutningslinje i denne teksten: “jeg takker for alt som er dunkelt og vart og for alt som gikk som det gikk”. Underfundig flott.

Birger Aaslands Deja vu er en også en av visene jeg tar meg i å nynne på flere ganger etter å ha hørt denne CDen. She broke my heart er en kloppeti-kloppeti-countrylåt som Geir Arne Wolland begikk på Eidene-treffet i 2006. Jeg ser for meg at det må være noe nachspiel-fundringer som har munnet ut i denne bitre teksten 🙂 Bildet av ham ved siden av teksten i heftet, er knalltøft. En ordentlig rocker! For å gi låta et ekstra løft, har Stein Villa bidratt på fele.

En annen sang som utmerker seg, er Adam fra Reinvoll av Tone Langset Luth. Naturist og spradebasse i svanedans og til slutt fikk han tak i et fikenblad. Morsom tekst med mange artige allusjoner og lek med ord og metaforer.

Jeg må trekke frem visa Nattefred. Her synger Ida Lemjan Færøy en tekst av Else Lemjan, Ida har laget melodien. Hun har en klang i stemmen som jeg blir bergtatt av. Melodien er i moll og jeg synes det er spennende med litt uventete vendinger i b-temaet på denne visa. Dette sammen med en morsom rytmikk i teksten, gjør denne sangen til utover det vanlige. I’m on my way av Stine Mari Forsberg. I tillegg til å lage bra låter og synge flott, spiller hun jaggu’ meg gitar, munnspill og mandolin på låta i tillegg. En fin bassvokal på refrenget av Vegard Jønsson setter en ekstra spiss på låta.

Roger Myhre har laget en norsk versjon av Love is all around us av Reg Presley. Denne har blitt til Hjertet ditt er rundt mej. Innledningsvis nevnte jeg at noen av medlemmene også har spilt inn noen av sine favorittlåter. Vi har nevne Som en duva at Mikhael Wiehe, The Water is Wide. Versjonene er fine, men jeg har hørt så utrolig mange fine versjoner av disse tidligere også. Derfor man tar en stor risk med å gi ut versjoner av slike sanger om man ikke tilfører noe helt spesielt.

Anne Aalbu har gjort en svært var versjon av Bjørn Kallevigs Leve her og elske der. De fleste vil nok kjenne Rita Eriksens versjon av denne. Anne Aalbu har løst dette med å arrangere den forsiktig med enkel gitar og bass, tidvis tostemt vokal som beveger seg lett kontrapunktisk i forhold til hverandre.

Vi slutter oss til gratulantene og ønsker Viseklubben Børre til lykke med dagen på etterskudd og gleder oss til neste gjenhør med denne vitale gjengen!

Viseklubben Børre 1979 – 2009: Svartkopp.
CDen kan bestiller fra Viseklubben Børres hjemmeside.

Publisert: 19. feb 2010.