Vintermåne: Skolesangboka

Det er 95 år siden Mads Bergs skolesangbok kom ut. Trioen Vintermåne har kastet seg over gamle Mads Berg og spilt inn et album med sanger fra skolesangboka, sanger vi ikke bør glemme at vi husker.

Per Jakob Skaanes

Det er 95 år siden Mads Bergs Skolesangbok kom ut. Nå har det kommet en ny skolesangbok som bærer tittelen Sang i Norge. (Den er også omtalt på Viser.no, bare se her). Utvalget av sanger er noe annerledes, noen sanger har kommet til og mange gamle er prioritert bort. Gruppen Vintermåne har spilt inn et knippe sanger fra Mads Bergs sangbok, sanger vi har glemt at vi husker.

Vintermåne

Gruppen Vintermåne ble dannet i 1997. Det er en trio bestående av Anne Gravir Klykken på sang og diverse, Frøydis Grorud på forskjellige blåseinstrumenter, klokkespill for ikke å glemme  oppvaskbørste. Torjus Vierli trakterer piano og en rekke andre instrumenter. De har arbeidet med religiøse folketoner, salmer, julesanger og mer tradisjonelle folketoner. Vintermåne har gitt ut plater med folketoner og en med folketoneversjoner av kjente julesanger. «Skolesangboka» kan i så henseende betraktes som en dreining mot allsang og viser.

Om utvalget

Hvilke sanger har vi glemt at vi husker? Av innholdet på CDen kan vi nevne Ung Åslaug, Høyt på en grein, Ola Glomstulen og Jeg snører min sekk. Med andre ord skulle variasjonsrikdommen være ivaretatt. Vintermåne spiller seg lekent og elegant gjennom den ene låten etter den andre. De har laget en del artige vrier rytmisk og akkordmessig på sangene, eksempelvis har de satt et jazzaktig preg på åpningssporet Eg heiter Anne Knutsdotter. I sentrum av lydbildet dominerer piano og fløyte sammen med Gravir Klykkens vokal.  Visa Ingerid Sletten er min klare favoritt på dette albumet. Denne spilles med akustisk gitar og bass. Det er en sår nerve i fremføringen med både en summende nynning fra koret i bakgrunnen og lett uvørent plekterspill på gitar. Litt Kari Bremnes-aktig sårhet som kler visa. De spiller også Bukkevisa (Killabukken min …) i en fin versjon som flyter lett, men ikke vekker deg noe mer.  Da var det morsomt å lytte til en langt friskere versjon de hadde lagt ut på sin myspaceside har Vintermåne. Denne var mye mer spennende å lytte til.

Elegant, men lite motstand

Vintermåne har gjort et godt stykke håndverk. Det er velspilt, lekent og svært vakkert. Anne Gravir Klykken synger med en klokkeklar røst som kan smelte selv ridder Katos hjerte. Det er virkelig balsam å lytte til henne. Skal jeg sette fingeren på et savn i mine ører, er det mer motstand, litt galskap og en sår nerve som kunne hevet flere av sangene. Når jeg skrive lite motstand,  tenker jeg på harmoniske og vakre arrangementer slik vi kjenner igjen fra albumer til artister som Herborg Kråkevik og Helene Bøksle. Kjenner du folkeviser og eldre viser godt og søker utfordrende arrangementer eller  spennende måte å fremføre Ung Åslaug eller Eg heiter Anne Knutsdotter på, blir Skolesangboka for snill. Søker man å lytte til vakre versjoner av et utvalg sanger man husker fra Mads Bergs skolesangbok, vil denne treffe godt. Gravik Lykken synger eksempelvis teksten på Anne Knutsdotter (som til tider har det ganske traurig) og den svært søtladne teksten til Caroline Schytte Jenssens «Vente på far» med nesten samme muntre fremtoning.

Om de hadde tillatt seg å komme mer til «orde selv», tror jeg det ville være et pluss. Noen av de som kjenner sangene godt fra før, vil oppleve at det er litt lite motstand i visene. De to tidligere albumene Vintermåne og Søte Julenatt virker mer særpregete i den forstand at det er mer Vintermåne i sporene enn på Skolesangboka. Her har de fremført sangene uten å sette sin egen signatur på sangene i like stor grad. Mer Vintermåne i fremføringene vil være bra!  Men bevares, jeg har kost meg med dette albumet og jeg ville ikke nølt et øyeblikk med å gå på konsert med dette bandet om sjansen bød seg. Dette er dyktige musikere. I heftet som følger med CDen, er det tekster. Samtidig har skøyerne i Vintermåne trykket gode råd om sang og rytme og illustrasjoner av stemmebånd ved tale og sang fra salige Mads Bergs sangbok. Artig!

Besøk Vintermånes myspaceside og hjemmeside. Dessuten finner du dem på Spotify (men ikke albumet Skolesangboka).

Vintermåne: Skolesangboka.
Utgitt på Nyrenning.

Publisert: 12. aug 2010.