For et par år siden vant Siri Nilsen Grappas debutantpris. Det innebærer at man får spille inn en CD hos Grappa. Nå er den her: Vi som ser i mørket. En fin variasjon av morsomme låter med ukulelekomp og låter med mer elektronisk lydbilde og vakre vokalharmonier.

Siri Nilsen: Vi som ser i mørket

For et par år siden vant Siri Nilsen Grappas debutantpris og er i selskap med artister som Valkyrien Allstars som vant året før. Det innebærer at man får spille inn en CD hos Grappa. Nå er den her.  Den bærer tittelen Vi som ser i mørket. CDen inneholder en fin variasjon av fine og morsomme låter med ukulelekomp og låter med mer elektronisk lydbilde og vakre vokalharmonier.

Per Jakob Skaanes

Siri Nilsen har en herlig smittende glede med flott klang i stemmen. Hun øser av et overskudd rent musikalsk. Jeg har hatt gleden av å høre Siri Nilsen ved et par anledninger. Første gang var på Rockefeller da hun med band varmet opp for Lillebjørn Nilsen og på Setesdalskappleiken i Valle 2009. Det er ganske tøft å velge veien som musiker og artist med et slikt opphav som hun har. Men begge gangene jeg hørte henne spille med band og alene, var jeg ikke i tvil om at hun har ryggrad og kapasitet til å stå på egne ben og lage et eget uttrykk som artist.

Nær samtlige melodier og tekster har hun skrevet selv. De fleste på norsk, noen på engelsk. Vi som ser i mørket er imidlertid langt mer enn akustiske ukuleler og Siri Nilsens stemme. Sangene ikles ulike instrumentarrangementer. Noen ganger spiller hun ukulele eller piano. Hun har en lang liste av musikere som bidrar på plata og det høres igjennom den store variasjonsrikdommen i komp. Noen ganger energisk og pop’ete, andre ganger mer innadvendt og stillfarent. Hun har brukt tiden i studio til å skape en CD man kan lytte til mange ganger og stadig oppdage nye lyder og instrumenter. Det sammen med den store variasjonen i låtmateriale, og Nilsens fascinerende stemme gjør denne utgivelsen slitesterk.

Tekstene er barnlige og forfriskende med mange billedlige “krumspring”. I ordenes beste forstand. Eksempelvis er CDens avslutningslåt Lucias sang et godt eksempel på dette: “Vi er de som ser i mørket, vi er nesten ikke til. Vi ble født gamle og eldes ikke hvis vi ikke vil … Vi stjeler når vi ler … vi vi spiser sukker som medisin”. Utrolig morsomt refreng. En helt annen type tekst finner vi på låta De vil forstå. De vil forstå, hva for en fyr du var. En litt mer sår, lyrisk tekst underbygget av ordløse vokalpartier kun akkompagnert av ukuleleklimpring. Uttrykksfullt med hennes stemme. Hun har også barnlige kjærlighetstekster. I låta Vær her nå skriver forteller hun oss at hun også tidvis kan leve på “luft og kjærlighet”: “Jeg trenger ikke mat, jeg trenger ikke klær, jeg trenger ikke søvn, jeg trenger bare at du her her” 🙂

Profilert ukulelespiller

At Siri Nilsen bruker ukulele så utstrakt som hun gjør, vil vi håpe kan bidra til å øke interessen for dette flott instrumentet. Spennende at hun bruker ukulele. Hun er vel blant de yngste artistene som har slått til lyd for det lille og sjarmerende instrumentet. Hun lager kompfigurer som vi andre ukulister kan lære noe av. Til vanlig slår vi opp og ned og kanskje vi plukker en og anne enkelttone. Siri Nilsen spiller fingerspill på flere av sangene, nesten litt ostinataktig som for eksempel Øyonn Groven Myhrens spill på lyre. Lytt til De vil forstå.

Siri Nilsens debutalbum Vi som ser i mørket har blitt et sterkt svar på tiltale til dem som antydet at hun vant Grappas debutantpris fordi hun har en profilert visesangerpappa. Lytt til henne på Myspace.

Siri Nilsen: Vi som ser i mørket. Utgitt på Grappa.

Publisert: 22. feb 2010.