plateomslag

«Butterfly» – CD og vinyl med Radka Toneff

Det har blitt gitt ut tre album med materiale av Radka Toneff siden hennes død for snart tretti år siden. Det har vært rettet kritikk mot disse for å bli gitt ut mer på grunn av artistens navn enn kvaliteten på materialet. Foreliggende album Butterfly forsvarer etter min mening musikalsk sin berettigelse selv om det ikke tilfører noe nytt om Radka Toneff.

plateomslag

Per Jakob Skaanes

Finnes det noen som kvalifiserer til betegnelsen ikon i norsk jazz, eller musikkbransje for øvrig, må Radka Toneff være en av de nærmest selvsagte kandidatene. I 2009 ga selskapet Curling Legs ut to album med Radka Toneff. Det ene er en nyutgivelse av klassikeren, og den mestselgende Norske jazzutgivelsen noensinne, Fairytales på CD og vinyl. Den andre er Butterfly. På Butterfly har Curling Legs i sammarbeid med Arild Andersen gravd frem uutgitt materiale av Radka Toneff. Det er visstnok fremdeles et stort materiale som ennå ikke er utgitt. Kanskje kommer det mer i tiden fremover.

Materiale på Butterfly-albumet består i hovedsak av materiale hentet fra tre kilder. Det er innspillinger gjort i NRK i 1980 med Jon Balke på piano, Arild Andersen på bass og Jon Christensen på trommer. her finner vi låtene It’s been a long, long day, Pre-Dawn imagination og Antonio’s song.

Videre er Nature boySometime ago og Like hentet fra innspilling gjort av dansk radio med Steve Dobrogosz på piano og Alex Riel på trommer. Hovedvekten av albumet består at opptak fra en legendarisk konsert Radka Toneff kvintett holdt på Kongsberg Jazzfestival 2. juli 1977. Her finner vi tittelkuttet The butterfly i tillegg til Before love went out of style, Black coffee, My one and only love, He ain’t heavy, he’s my brother og Don’t weep for the lady. På denne opptredenen spiller Lars Jansson piano, Jon Eberson  gitar og Jon Christensen trommer. Arild Andersen er bassist på samtlige opptak.

CDutgaven av dette albumet inneholder dessuten en liten ekstragodbit, to videoopptak hvor Radka Toneff fremfører Kurt Weills Lost in the stars akkompagnert av Norrköping symfoniorkester og The ballad of the sad young men. Opptakene er fra henholdvis Stadsteatern i Norrköping 20.12.1979 i et opptak fra SVT og NRK våren 1976, sendt på NRK 19.04.1976.

Det er vanskelig å si noe vettugt om innholdet på dette albumet til sammenligning med tidligere utgivelser. Skal jeg allikevel hive meg utpå, kan jeg vel ikke si annet en at det er en fryd for øret å lytte til så dyktige musikere akkompagnere en vokalist av Radka Toneffs format. Som visesanger og folkemusiker er man mer vant til å høre noe mer rufsete musikk, men man kan ikke unngå å imponeres av denne i mine ører fullkomne beherskelsen av stemme og instrumenter som denne utgivelsen bærer preg av.

Da materialet er hentet fra ulike epoker i Radka Toneffs karriere og med ulike besetninger, er det interessant å lytte til dynamikken i de ulike innspillingene. Noen er “rendyrkede” konsertinnspillinger, andre er tatt opp i mer studioaktig situasjon, live i studio. Jeg vil tro også kjennere av Radka Toneff er enige i at materialet definitivt holder mål musikalsk i tillegg til at det er interessant i kraft av å være uutgitt materiale – 8 av albumets 12 spor har ikke vært å finne i Toneffs diskografi – av en av våre største vokalister gjennom tidene. Det gir ikke noen uventede sider av Radka Toneff, men det utvider vår forståelse av hennes format somkunstner. Konklusjonen er at dette er et svært bra album fra Radka Toneffs minnefond og Curling Legs.

Her er en kort biografi om Radka Toneff på Mic og her en interessant betraktning om Radka Toneff posthumt-utgivelser.
Det er også laget en hyllest-side til henne på MyspaceHer kan du lese mer om låtene på Butterfly. Dessuten kan man høre på materialet på Spotify.

Radka Toneff: Butterfly er utgitt på Curling Legs.
Vinylutgaven kan i skrivende stund kun kjøpes fra Lite Nytt, kanskje Curling Legs har noen til overs.

Publisert: 10. jan 2010.