Børre og Nye Skalder med lydsider

Musikk fra grasrota i vise-Norge

Lydsider fra Børre og Nye SkalderOver hele landet fins det folk som lager (og synger/spiller) sine egne viser og musikkstykker. Men hvor kan du høre visene fra grasrota?

Øyvind Rauset

Du kan sjølsagt besøke en av viseklubbene. Men det avhenger av at du finner en i nærheten, at de har et program på nettet og at du kommer deg på en visekveld. (Østnorsk Viseforum har forresten et stort Høsttreff i Holmestrand 15.-17 okt 2010).

Du kan også søke på NRK Urørt eller Myspace, men disse sidene er så enorme at du bør vite nøyaktig hvem du er ute etter.

To av de eldste norske viseklubbene, Børre (Raufoss) og Nye Skalder (Oslo) har sider hvor medlemmer har lagt ut eksempler på låtene sine. Der kan du høre litt av det som rører seg under overflaten i vise-Norge. Som kanskje kommer på radio om fem år…

På forsida til Børres Jukebåks finner du en høyrespalte med 20 låter fra klubbens nyeste CD Svartkopp, en av dem har tilogmed ligget på NRK Opplands hitliste. Du spiller ved å klikke på «Play»-knappen øverst i spalten. En stor gjeng fra klubben har også reist rundt og hatt konserter på Østlandet.

Nye Skalders Lydside er en oppdaterbar «showcase»-side (klubben kaller det «visekasse») med medlemmer som har lagt ut egne sider (pr idag 28 – ikke alle medlemmene er låtskrivere). Hver har lagt ut mellom én og fem låter, så det blir en haug med musikk – som en lokal «Mini-Myspace». Medlemmene kan bare legge ut sine egne låter (demoer eller hjemmeopptak) som ikke er utgitt. (12 av skaldene har kommet med CD’er de siste årene).

Også Drammen Viseklubb hadde en lydside før. Nå har de isteden laget egen Myspace-side, men for øyeblikket (18. juli 10) lå det bare to sanger der. (Vet du om andre klubber med egne lydsider, send oss en beskjed eller skriv kommentar under her, så skal vi oppdatere!)

Som visesanger er det ikke lett å få gitt ut plate i våre dager, og de fleste av talentene på grunnplanet kunne risikere å aldri bli hørt. På disse sidene kommer de iallfall igjennom til de vise-hungrige. Noen av dem kommer videre ut til «storsamfunnet» også.

Lag bokmerker til sidene, så har du litt gratis musikk et museklikk unna – og blir kjent med nye artister, før alle andre gjør det!

Publisert: 17. jul 2010