Liv Kreken: Søt og snill

Liv Kreken skulle være en kjent person for mange som har deltatt i visesammenhenger i en tid, særlig på østlandet. Med underfundige tekster og fine melodier har hun gjort seg bemerket med konserter og opptredener. Nå har hun reist til Sverige og spilt inn plate med topp musikere i Gøteborg. Platesleppet fant sted i Teaterkjelleren 9. oktober.

Per Jakob Skaanes

Det var vel egentlig være folkesanger Liv Kreken skulle bli, hun er oppvokst i folkemusikkland på vestlandet. Heldigvis for oss har hun satset på viser isteden. Hun har drevet aktivt med viser lenge og de fleste som har deltatt på visetreff eller gått på viseklubb i østlandsområdet har nok stiftet bejentskap med henne.  Hun har dessuten vært leder i viseklubben Nye Skalder, er aktiv i Soon viseklubb og har drevet konsert- og sirkusarrangementer i firmaet Ingen Sjiraffer.

Svart humor

Et varemerke er hennes fandelivoldske, småironiske og broddfulle tekster om lurejenter som tar innersvingen på kjærester og andre, eller leger som har effektfulle vrier på terapi. Flere av sangene på Søt og snill tilhører denne kategorien. Her er det godt skrevne tekster og en lun underfundig humor om sjalusi, utroskap, hvordan komme seg fram i verden med revestreker og skitne knep. Sangene i denne kategorien er litt kabaretaktig i formen. De nesten snakkefortellende historier og de uventede og småburleske vendingene i historiene innbyr vel også til en slik form. Man må passe på å ikke ha for mange av denne typen, da det fort kan blir variasjoner over samme tema.

Vemodsvakkert

Et nytt bekjentskap for min egen del, er hennes mer lyriske, melankolsk undrende tekster som jeg synes står seg godt over tid. Sangen Åleine er blant de sterkeste av sangene mde vemodsvakre tekster og fine melodier. Den har både en gripende tekst, formmessig svært god og melodien er elegant i all sin enkelhet. Akkompagnementet er og enkelt og kledelig. Kun piano og kontrabass følger hennes stemme. Her synger Kreken i det lyse registeret og låter tidvis som Lynni Trekrem i sine rolige låter. Hun setter ord på savn og lengsel uten det blir for privat. Lytt for eksempel til melankolien i Ta meg i havn for i natt.

Kreken ga ut en julesingel med tittelen Snøenglar for noen år siden. Den gang spilte Øyvind Rauset og Åsmund Reistad instrumentene. De spilte strengeinstrumenter som gitar, kontrabass, mandola og fiolin. På Søt og Snill får du høre denne i ny innpakning. Låta har nå fått piano, kontrabass, litt perkusjon, el-gitar i bakgrunnen og fiolin. Julesangen er litt mere “duvende” i den nye versjonen. Flott låt, vár beskrivelse og vakkert motiv med jordmora som lager snøenglar. Kreken har dertil laget noe snedige rim i  strofene her. Tilsynelatende bryter det veldig i siste linje i hver strofe, men det gjør ikke det allikevel 🙂

Topp musikere

Søt og snill er spilt inn i Sverige med produsent  Gunnar Nordén bak spakene. Han har blant annet jobbet for Lisa Ekdahl. Her er topp musikere med på laget som har spilt med Hoola Bandoola, A-ha, Michael Wiehe. For å si det på Lillesandsk, “Ikkje akkurat no’ B-lag”.

Noe av det som treffer meg her, er den nedtoningen av instrumenter som er gjort. Musikerne spiller elegant og flott samtidig som de gir Krekens stemme mye plass så de aldri står i veien for hverandre. Søt og snill har dermed fått et ekstra musikalsk løft.

Jeg har ved flere ganger hatt gleden av å oppleve Liv Kreken fremføre sangene til eget akompagnement, som er nedtonet og flott. Men ved å tilføre en rekke instrumenter som her er gjort, gir unektelig opplevelsen et løft, særlig når man skal lytte til sangene på CD. Da har man ikke konsertdimensjonen der og sangene må stå mer på egne ben. Liv Kreken kan ikke hjelpe til med sin tilstedeværelse. En rekke flotte musikalske detaljer og instrumentenes ulike klangfarger bidrar dermed til mer dybde og at platen blir langt mer slitesterk sett fra et lytterståsted. Hennes nydelige Fransk vals spilt med trekkspill som i tillegg til komp, spiller selvstendige melodilinjer som vandrer i med- og motbevegelser til melodien. Utsøkt gjort.

Det er mye kontrabass og piano på albumet. Ellers vil du høre mye fløyte, trekkspill, gitar og fiolin. Smakfullt og aldri konkurrerende med Liv Krekens stemme. Sangen Særleg søndagskveld er utelukkende akkompagnert av ståbass. Svært effektfullt! Med behagelig stemme, vakker sunnfjordsdialekt og en sjelden teft for klang i språket å skrive gode tekster. Jeg sitter sjelden igjen med noen følelse av at ordene er plassert i tekstene for å rime. De følger helt naturlig av fortellingens eller tekstens gang.

CD – Liv Kreken: Søt og snill.
Utgitt på Normann records.
Besøk hennes myspace-side.