Kom igang med Garageband

Å lage sanger og melodier med Garagband kan være et bra alternativ om du ikke har råd til eget studio eller et dyrt og tunglært studioprogram. Det ligger ferdig installert på alle Mac’er. Her ser du hvordan du kommer igang.

Byline-bilde

Øyvind Rauset

For nybegynnere i lydopptak på datamaskin, kan bare det å starte et musikkprogram virke overveldende. Garageband blir ansett som ett av de letteste programmene å komme inn i – men også her er det vel verdt å kikke litt i hjelp-menyen eller det lille heftet som fulgte med. Ett forbehold: Det fins ikke på PC. Er det Windows du bruker, får du “Garageband-kopier” for både Mac og PC fra bl.a. Steinberg (Sequel, 950 kr).

Når du har holdt på en stund, kan det hende du får mer avanserte behov (som å pitsj-endre en tone, få låta til å gå raskere uten å spille inn på nytt, legge på et instrument som ikke fins i lydbiblioteket). Da kan du gå ett steg opp på stigen til Logic Express (ca 1800 kr) eller Logic Studio (som stort sett er Logic Express pluss mulighet for 5.1-surround). I denne pakka er også live-programmet MainStage (for konsertbruk) pluss hundrevis av effekter og software-instrumenter – mer enn de flesta andre på markedet. For dette må du ut med ca 4500 kr – som fortsatt er en tusenlapp billigere en Cubase 5. Men jeg kjenner folk som har brukt “Garasjen” i mange år og fortsatt sverger til dette enkle programmet.
– Oppdatering 2013: Logic Express og Studio er nå erstatten av den langt billigere Logic Pro X til ca 1400 kroner. Derimot må Main Stage kjøpes separat (ca 450 kr).Startvindu

Når du starter Garageband, får du opp dette vinduet (klikk for å zoome).

Av valgene til venstre er det “Nytt prosjekt” som gjelder. Om du ikke er helt klar til å gå igang ennå, kan du sjekke ut “Lær å spille” med videoleksjoner i gitar- og pianospill – det følger med en begynnertime med hver, og du kan laste ned 9 ekstra leksjoner gratis. (Mer om dette i “Gitarkurs på nett og som program”).

Eller sjekk “Magic GarageBand” som gir start-grunnkomp i en del forskjellige sjangere, f.eks 12-takters blues. Der er idéen at du hører igjennom med play-knappen, klikker på instrumentene i vinduen og erstatter dem med andre du liker bedre, eller velger “No instrument” om du ikke vil ha med det sporet. Soloene vil du f.eks sikkert lage selv, så velg “No Instrument” på blåserne eller gitaren ytterst til høyre (her kalt “Melody”). Magic Garageband

Når kompet er tilpasset slik du vil, kliker du knappen “Åpne i Garageband”, så får du en ferdig oppsatt fil med kompet liggende på sine respektive spor, og et tomt sangspor der du kan improvisere.

Men jeg regner med at de ferdige genre-baserte kuttene ikke er nok for en kreativ låtskriver som deg. Da er det “Nytt prosjekt” som gjelder. Her får du bestemme deg for om du vil ha piano som komp (da trenger du et keyboard med Midi-tilkobling til USB-kontakten på maskina) eller gitar (dette gir bare et tomt lydspor der du kan spille inn ditt eget instrumet, også om det ikke er gitar). Garageband arkiver-vindu

Så snart du har valgt en av dem, kommer det opp et “Arkiver som”-vindu som ber deg å lagre prosjektet (du må gjøre det før eller senere, så hvorfor ikke nå, i tilfelle strømmen eller batteriet skulle gå ut under opptaket).

Her kan du også velge taktart, hovedtoneart, dur/moll og tempo. 120 bmp (beats per minutt) er et ganske vanlig tempo, men langsomme ballader har kanskje 60-80 isteden. Vil du lage en vals, må du velge 3/4 istedenfor 4/4 fra nedtrekksmenyen. 6/8 er forresten en deilig taktart som lar deg veksle mellom forskjellige rytmer. Er du ute etter noe mer eksotisk (balkansk?) kan du jo prøve mer 5/4 eller 7/8. Men hold tunga rett i munnen! Toneart: Stemmeleiet for de fleste ser ut til å komme litt dypt i C-dur, så prøv gjerne med D (dur eller moll) isteden.

Jeg valgte “Låtskriver” fra Nytt prosjekt-viduet og fikk opp arbeidsvinduet (nedenfor), “paletten” hvor vi kan boltre oss med kreativiteten. Der ligger det klar en del forslag til spor. De kan slettes, eller vi kan legge til nye med pluss-knappen nederst på høyre side. Det nederste av sporene er et trommespor. Kan være greit å bruke for å holde takten også om du ikke vil ha det med senere. Men du kan også slette det og heller bruke metronom.

Hovedvindu med forklaringer Jeg vil ikke si så mye om hva du skal gjøre her – du må bare prøve deg fram, spille inn noen spor, teste ut instrumenter og effekter. Før eller seinere må du sikkert innom “Help”-menyen (eller kanskje skaffe deg en bok), men du vil bli overrasket over hvor mye det går an å gjøre før du egentlig “kan” det…

Publisert: 15. okt 2010.

Filed under: Artikler, Dingseguiden, Programmer Tagged with: . - permalink.

Skriv en kommentar