Magisk fele på iPad
Duett på iPad med den magiske fela. Øving må til for å spille reint...

iPad til musikk

AC-7-kontroll på iPad
iPad med mikserprogrammet AC-7 Pro som kan «fjernstyre» en mac eller pc når du gjør opptak.

Denne artikkelen sto i viser.no 8 i juni 2010, og er blitt oppdatert flere ganger etter det. En nyere og mer oppdatert utgave fra viser.no 11 fins her: Paddene kommer!

Pekeplata iPad fra Apple framstår som «the missing link» mellom en mobiltelefon og en laptop. Ikke like mangslungen som en full PC, men nok til å surfe på nett, se filmer og skrive e-post. Men så kommer programmene, og da blir leketøyet et verktøy.

Rauset

Øyvind Rauset

Pekeplata iPad er blitt historiens raskest selgende elektronikk-dings i sitt første år, mer enn DVD-spilleren som hadde den tidligere rekorden. Aftenposten mener det allerede før lanseringa fantes over 50.000 av dem i Norge. Når andre produsenter kommer til utover i 2011, vil pad-markedet bli enda større. (Forresten: Pad, tablet og slate er tre ord du like godt kan lære deg. Det første betyr notis/skisseblokk, de andre to mer eller mindre «plater». Skulle ikke forundre meg om «Pad» ender opp med å bli fellesnavnet. Hva kaller vi det på norsk? Padde?) Etter nyttår har iPad passert 3% på besøksstatistikken til viser.no. Tar vi med iPhone og iPod, nærmer det seg 5%. For et år siden var det under 1%.

Alternativer til iPad

Android: Samsung lanserte midt i november sin egen Galaxy Tab, med halvparten så stor skjerm og med systemet Android 2.2 fra Google – men det er ikke laget for pekeplater. Den koster litt mer enn iPad’en (kan fås billigere, men obligatorisk 3G-abonnement gir høyere sluttsum). Uansett om du hater Apple, må du ikke kaste bort penger på denne vakre dørstopperen som ble hasteprodusert for å «melke» nerde- og surfemarkedet. Musikere som foretrekker Android bør iallfall vente til våren/sommeren 2011 – da kommer det plater med versjon 3 som faktisk er laget for pad-formatet. Innen da er det kanskje også kommet noen musikkprogrammer… En helt annen ting er at det pr idag (jan. 2011) ikke finnes ett eneste Androidprogram laget for tablet, så brukerne må nøye seg med «oppblåste» telefonprogrammer en tid framover. (Mer om ulike tablet-modeller i eget avsnitt under.)

Galaxy Tab
Samsungs Galaxy Tab er halvparten så stor som iPad, koster mer og har færre programmer. 

Også pekeplater basert på Microsoft Windows er kommet, men de har vært prøvd uten hell siden 2001, og lite tyder på at hvetebrødene er blitt varmere nå. Det er ikke bare-bare å «oversette» et system basert på mus og taster til en plate hvor alt styres med fingerene (man ser det bl.a når man kjører Windows eller «full-mac» på iPad’en gjennom et skjermdelingsprogram – fingrene kan f.eks ikke etterligne en muspeker som føres over en link uten å klikke på den). Om Microsoft skal få til slikt, må de konstruere et helt nytt multitouch-system uten å kopiere iPhone. Hatten av om de klarer det («but I wouldn’t hold my breath,» som amerikanerne sier). Apple på sin side har jobbet med iPad’en siden 2003, men endte opp med å lage telefonen iPhone først.

Konklusjon: Det vil komme alternativer til iPad i løpet av 2011, og mange av dem vil se pene ut. Programmer for dem vil det være lite av en stund framover. Reell konkurranse oppstår neppe før i 2012. Man får håpe det skjer, og at ikke bare én produsent får et monopol – hverken Google, Apple eller Microsoft. Konkurranse pleier å være sunt.

Programmene er alt

Det er spesialiserte programmer som faktisk betyr noe, uten dem blir det bare et leketøy eller surfebrett. Ikke siden Sonys Walkman og MiniDisc har det kommet noe som kan bli så nyttig for musikere. Dropp ordet «nettbrett» – iPad er fullt brukbar uten nett med alle de gode programmene til bl.a musikk. Jeg tipper at om to-tre år er det få musikere som ikke har en eller annen padde i sekken.

Programbutikken App store er stedet hvor man henter ned gratis eller betalte programmer til iPhone, iPod og iPad. Pr idag fins det over 400.000 slike «apps», hvorav ca 1/4 gratis. De fleste betalprogrammer er lavprisede (6 – 55 kroner) og når de koster litt, er det større sjanse for at utvikleren tar dem seriøst og at de ikke er fulle av sjenerende reklame. Over 65.000 av disse (pr jan. 2011) er spesielt laget for den større pekeplate-formen.

Apple blir ofte kritisert for sin «lukkede hage» hvor alle programmer må gjennom en jury for å komme inn (mens Androids app-marked er åpen for alle som har laget et program). Men så er sjansen for å laste ned noe skadelig som krasjer maskinen, inneholder virus eller sender adresseboka di til Kina, nesten lik null. Musikk-kategorien i programbutikken inneholder idag over 5.500 programmer. Mange er for iPhone, men de virker også på iPad.

Det viktigste er egentlig ikke hvor mange programmer som fins (iallfall ikke når vi er kommet opp i slike mengder) – men kvaliteten på dem. Nesten alle telefon- og plateprogrammer lages med en eller annen versjon av Java, som er et system for små nettprogrammer og derfor lett å få til å virke på mobiltelefoner. Android bruker en Java-variant kalt Dalvik. Apples iOS bruker hovedsaklig en versjon av C, som er det man bruker til fulle Windows- og Mac-programmer, og sjansen for å få til store og brukbare programmer øker derfor betraktelig på den plattformen.

Magisk fele på iPad
Duett på iPad med den magiske fela. Men øving må til..

En plate for instrumenter

Virtuellle instrumenter er det kommet mange av, som trommemaskiner, gitar, bass og pianoer. En pianist gjorde nylig et stunt under en stor konsert i New York hvor han framførte Humlens Flukt med iPad’en, stående ved siden av flygelet, til stor begeistring fra salen. Nå ville jeg ikke erstattet piano med iPad riktig ennå, husk at slike skjermer, uansett hvor «multi» de er, foreløpig ikke har anslagsfølsomhet.

En «magisk fele» er også nylig kommet fra produsenten Smule. Jeg har kjøpt den for testing, og kan si den låter omtrent som ei el-fele. Ikke den helt store dynamikken, men den kan funke til jamming sammen med andre instrumenter. Du kan ikke akkurat regne med en Stradivarius for 17 kroner… Med litt øving (hmmm, ganske mye faktisk) kan det låte reint. Men siden programmet bare har vært ute noen uker, er det ingen som har hatt tid til å øve ennå (se strykekvartett-videoen under)!

Lydopptak og notelesing

Lydopptakere: Flersporsopptakere er alt kommet til både iPhone (4 spor) og iPad (8 spor – som StudioTrack på bildet til venstre). Ett minus for meg er begrensninga til «CD-kvalitet» (16 bits i 44,1 MHz), som er greit om du bare vil ta opp. For etter-redigering (i Cubase, Logic etc.) ville det vært en fordel om bit-raten kunne gått opp til 24 bit som er standard i profesjonelle lydprogrammer, selv om det må tas ned igjen til 16 biter før det kan brennes på CD. Til idéer, skisser og opptak som ikke skal etter-redigeres er det uansett greit nok. Det fins faktisk band som alt har gitt ut album spilt inn på iPad (se under). Pass uansett på å bruke høretelefon med mikrofon, bruker du høyttaler og innebygd mik, får du fullt medhør og ikke separering av sporene.

Er du seriøs på å få godlyd, skal du heller sette iPad’en i en dock (fins både alene og med innebygd tastatur – Alesis har nettopp kommet med en StudioDock til iPad, med XLR-innganger for store mikrofoner, phantom-mating og en haug andre finesser, som en harddiskopptaker). Dette kobler du så til en mikser eller stereoanlegg. Pris: fra 230 kr til ca 1500 (det kommer nye hver uke, så sjekk prisene).

ForScore: Kjekt å ha på notestativet. Spill musikk som følger med, eller last inn egne låter fra PDF.

Noteprogrammer er også kommet. Disse fungerer som en slags ebok-leser for noter, dvs. at du kan ha iPad’en på notestativet (eller feste til et mik-stativ, se bildene under) og bla ved å berøre høyre side av skjermen eller dra fingeren over som om du blar. Notene lastes inn fra mange formater, bl.a PDF-filer som du kan lage selv. Noen programmer kan settes på «play» som fører notebladet nedover mens du spiller, andre lar deg bla med en fotpedal.

Styr opptakene fra iPad

Den kan brukes til fjernkontroll når du lager musikk. På noen app’er må man laste inn et gratis program på mac/pc for tråløs midi, men en oppgradering av iOS har gjort dette til en innebygd del av systemet, så den lille omveien vil forsvinne etter hvert.

I gamle dager (som i dataspråk betyr for 5–6 år siden) kunne man kjøpe «midi-kontrollere», en slags miksebord som kontrollerte musikkprogrammer, for en liten formue. Med disse kunne du spille/stoppe, ta opp, styre volumkontroller, osv. fra knotter som på en båndspiller istedenfor å bruke mus. ProTools sine var ekstremt dyre, og Cubase-brukere kunne kjøpe Steinbergs gedigne «Houston» på størrelse med et halvt skrivebord for 18.000 kroner. Ja da, den har en elektromotor på hver fader, de går opp og ned av seg selv når programmet kjører gjennom låta, det e’ bare lækkert.

Houston kontroller
Min gode gamle Houston til ca. 18.000, kjøpt på salg for en slikk og ingenting. Dog litt for stor til å ha med i veska (bredde: 54 cm)

De senere årene har disse kontrollerne krympet i størrelse og pris, nå får du helt greie bokser fra Behringer for ned i et par tusenlapper. Men så kom iPad, og da ble situasjonen en annen.

For hva med et miniprogram med fullt kontrollbord på iPad-skjermen, til ca 50 kroner? Skjermen har multi-berøring, så du kan flytte så mange volumkontroller samtidig som du har fingre til, ikke bare én av gangen som ved bruk av mus. På en skjerm som tar mindre plass enn et A4-ark. SÅ delig å ha ved siden av laptop’en når du tar opp eller redigerer, og trenger hver kvadratcentimeter på laptop-skjermen til å se det du jobber med.

AC-7 Pro er det upoetiske navnet Saitara Software ga det lille vidunderet. Det fungerer trådløst, noe som kan gi en ørliten latency (forsinkelse), men for min bruk var det ikke merkbart. Spiller du midi-instrumenter fra iPad’en kunne dette bli et problem. Andre midi-programmer lar deg bruke iPad’ens «Camera Connection Kit», en USB-kabel for tilkobling av kamera, som også virker til andre USB-ting. Da kan latency komme ned i 2-3 millisekunder, noe ingen vil merke.

Sangopptak med iPad
Klikk for video av iPad brukt til opptak med iRig-mikrofon.

For meg var slike kontroller-programmer alene god nok grunn til å kjøpe iPad, før den kom til Norge – at du kan sitte lagt unna opptaksmaskinen og styre alt med trådløs fjernkontroll. Jeg var i Frankrike i juni, og det var iPad-annonser på nesten hver bussholdeplass – men utsolgt over alt. Til slutt fikk jeg tak i en ubrukt nyimportert fra USA på finn.no. Jeg måtte jo også ha den for å kontrollere at sidene våre vistes bra på den, og med noen få endringer har det gått bra.

iPad’en har vist seg å være en skikkelig arbeidshest, og er blitt den jeg helst tyr til for kjapp nettsurfing, skriving av korte artikler, spill etc – laptop’en får stå mye mer i fred enn før. Bortsett fra til større musikkredigering, der syns jeg fortsatt en MacBook gjør mer (og de store programmene som Logic og Cubase finnes ennå ikke for iPad). Da bli iPad’en mer et tilleggsutstyr.

Det er gøy å eksperimentere med iPad og se hvor langt man kan strekke det musikalsk. I England har bandet Gorillaz allerede gitt ut en CD innspilt på iPad. Ikke det helt store melodisk sett, men de har iallfall demonstrert prosessen.

Jeg hadde trodd at lite internminne (256 MB) ville gi problemer. Men det har ikke skjedd: De fleste programmer bruker «harddisken» som tillegg, og siden dette bare er en brikke, går det like fort som internminnet – det blir som om den skulle hatt 16 GB ram (ok da, iallfall 4)! Om jeg fyller opp hele diskplassen, vil den nok gå langsommere derimot.

I mars 2011 kommer det en ny iPad 2 med kamera for videoprat, mer internminne og lettere/slankere. Da kommer også Garageband for iPad. Ikke at det mangler flerspors lydprogrammer, men GB er liksom kongen på haugen, og «lillebror» av Logic. Prisen blir ca 35 kroner (mindre enn en halvliter) og den kan også brukes med den «gamle» iPad’en.

En ting er sikkert: Folk har tatt ibruk iPad’en, ikke bare som erstatning for, men like mye som tillegg til, en laptop. Ekspertene tippet 1-2 millioner solgte fra april og ut året. Det er blitt nesten 15 mill, til tross for lange ventelister i de få land den har blitt solgt. Dette lille vesenet er kommet for å bli.

Programmene

Disse er er bare toppen av isfjellet – finn mer på App store for iPad, eller gå inn på App store gjennom programmet iTunes og se under Musikk.

Apple iPad: fra 4 090 kr. Til musikk trenger du ikke 3G-versjonen, men 32 GB istedenfor 16 GB kan være kjekt. Det øker prisen med 800 kr. (Den «gamle» iPad-versjonen er nedsatt til 4000 kr (for 32 GB) så lenge de fins på lager – men var ute etter en av dem, ville jeg heller kjøpt en brukt, husk ingen av dem så mye som et år gamle. Kan de gamle brukes? Absolutt, det nye systemet 4.3 øker hastigheten med 10-20%).

  • Nytt (mars 11): Garageband for iPad (lenke til video som viser bruken). Dette vil sette standarden for musikkprogrammer ikke bare på iPad men på de andre plattformene også. Google, slå på kopimaskinene!
  • Saitara AC-7: Midi-kontroller: 35 kr. – Pro-versjon: 55 kr (inkl. mva).
  • Saitara AK-7, AG-7 osv: Trådløst midi-keyboard, midi-gitar: 11 kr. Bruk iPhone eller iPad som midi-kontroller: Lag midi-stemmer som kan spilles av direkte fra de virtuelle instrumentene i Garagband f.eks – også fint til å skrive noter med.
  • MIDI Touch 2.0: En programmerbar midikontroller som du kan skreddersy etter egne behov. Dermed kan du styre nesten hva som helst fra iPad’en. Trådløs midi, funker også med USB via kamera-kabel (ca 100 kr). Passer nok best for fok som kan litt om MIDI fra før.
  • forScore: Noteleser (PDF), 29 kr.
  • Nota: Spill toner og korder på et keyboard og se hvilke noter det blir. Gir også «fasit» på en rekke eksotiske skalaer og kirketonearter.
  • Virtuoso: Spill piano fra iPad-skjermen. Også med anslagsfølsomhet (ytterst på tangentene gir hardere anslag). Gratis.
  • Pianist Pro: Kan også brukes som trådløst keyboard mot laptop’en, og kan gjøre opptak om du kommer på en melodi. Midi eksport/import. 55 kr.
  • Air Guitar HD: Spill gitar på iPad. Gratis, eller «Premium» versjon til 17 kr. Litt sus i samplene, men låter akustisk.
  • Air Guitar: Spill gitar på iPhone, 11 kr. Mer stålstrenger/elektrisk enn versjonen over, men bedre lyd.
  • Guitar Toolkit: En slags «verktøykasse» for gitarister: Kromatisk tuner, kordbibliotek, skaler til korder, metronom. Mest for iPhone, passer også på iPad.
  • Magic Fiddle: Det måtte jo bare komme. En trestrengers el-fele med et felt til høyre som fungerer som bue. Inkludert læringsøkter med gode instruksjoner og øvelser. Bare ikke tro det låter som en akustisk fele. 17 kr.
  • PatternMusic: Lag sanger fra instrumentmoduler, som en beatbox for melodier. Gratis.
  • Flersporsopptak: StudioTrack – 8 spors opptaker med effekter som romklang og kompressor/EQ (16 bits/44,1 MHz Waw). Fikk dårlig brukerkritikk ved lansering, men har rettet feilene i en oppdatering: 219,-. Produsenten Sonoma har også et 4-sporsprogram for iPhone: 4Track til 55 kr.
  • Flersporsopptak: Studio.HD – hovedsaklig loop-basert, men kan også gjøre egne flersporsopptak, med effekter som delay, flanger, gate og romklang. Minner om en miks av Ableton Live og Garageband. 55 kr.
  • iKlip fester iPad'en på en notestativFlersporsopptak: Vocalive (IK Multimedia): Også for iPhone. Her kommer det en liten kassettspiller så du virkelig skal føle deg hjemme på 90-tallet. Opptaksprogram med flere innebygde effekter som reverb, chorus etc. Se video. Passer også sammen med IK’s nye iPhone/iPad-mik, iRig Mic.
  • Amplitube: Multieffektboks til gitar og bass. Brukes sammen med iRig jack-overgang for tilkobling. IK Multimedia. 109 kr for iPad, kommer også i en gratis versjon.
  • Touch-Able – Kontrollflate for Ableton Live. Inkluderer også 17 tangenters keyboard for MIDI-input.

De fleste av programmene kan også brukes på iPhone og iPod Touch. Skjermstørrelsen setter naturligvis noen begrensninger her.

Ekstrautstyr

Siden iPhone og iPad har solgt så vanvittig, er det også kommet masse tilleggsutstyr til dem. Vi klarer ikke følge med i absolutt alt, men tar med noen få musikk-dingser:

  • iRig: Gitarplugg til iPad/iPhone. Effekt- og opptaksprogram til iPhone følger med, men den kan også brukes med andre programmer. IK Multimedia. Pris: 345,-
  • iRig Mic: En vokalmik som kobles rett til iPhonens minijack (eller iPad) så du kan bruke den som trådløs mikrofonsender, eller når du gjør flersporsopptak. Jackpluggen har ekstra jack-utgang for bruk med steroanlegg om du ikke vil kjøre trådløst. IK Multimedia. Pris: (Ikke kommet i Norge ennå pr. jan. 11).
  • iKlip: iPad-holder for montering på mikrofonstativ (bildet over).
  • StudioDock fra Alesis. Skyv inn iPad’en og du har XLR-tilkobling med phantom, ekstra USB- og jack-kontakter m.m. Kommer til Norge i løpet av våren.

Mer…

Video: Strykekvartett spiller Pachelbels Kanon med Magic Fiddle på iPad. De kunne kanskje ha øvd litt mer… (YouTube).

(Denne artikkel sto i Viser.no 8, juni 2010. Oppdatert aug, nov, des. 2010, jan. 2011).


Mer om pekeplater

Apple var først ute med denne formen for PC, allerede i 1991 kom de med Newton som de kalte PDA (Personlig digital assistent). Den hadde god håndskriftgjenkjennelse men fiikk dårlig ord på seg da den ble lansert med en masse bugs som det tok et par år å rette opp.

Palm Pilot laget så en mindre og billigere plate og overtok markedet på slutten av 90-tallet. Så i 2001 begynte Microsoft å satse på plater, i 2005 spådde Bill Gates at pekeplatene var framtida for PC-bransjen. Men etter 6–7 år hadde de oppnådd liten eller ingen suksess, bl.a fordi Windows var mer egnet til bruk med mus og pekepinne enn multitouch.

Så da Apple i slutten av april 2010 kom ut med sin iPad, regnet de fleste analytikere med at den kom til å selge rimelig bra men ikke mye – de mest optimistiske anslagene varierte mellom 1 og 2 millioner ut året. Det viste seg å bli det de solgte første uka. Ut året ble det nesten 15 millioner, og fler enn det greide de ikke å produsere. Dette er også grunnen til at Norge og ti andre land ikke fikk den før i desember 2010.

Men eventyret stopper ikke her. Per og Pål vil ikke sitte og se på at Espen Askeladd stikker av med en suksess de selv ikke hadde noen tro på. Så dermed kaster det ene firmaet etter det andre seg på «pad-bølgen» – men oppdager etter hvert at det er ikke fort gjort å få til noe like brukbart. Operativsystem og programmer må til, og maskinen skal helst funke med god og trykkfølsom skjerm (om den ikke oppfatter trykkene dine, blir det som å ha en mus som bare virker av og til). Så selv om bildet på skjermen kan få deg til å tro at plata er identisk med en iPad, er det ofte store forskjeller under lokket. Litt som å velge mellom en Lada og en BMW til nesten samme pris.

Dermed er ikke sagt at ingen kan overgå Apple. De må bare få litt tid på seg – og konkurranse er sunt. Fra midten av 2011 kan du begynne å regne med brukbare plater fra store aktører som Dell, Samsung, Acer, Asus, HTC, LG, RIM (Playbook) og HP som har kjøpt opp restene av Palm. Kanskje også Nokia, selv om jeg ikke holder pusten der… Men på det tidspunktet konkurrerer alle disse med neste versjon av iPad.

Operativsystemer

iPad bruker samme system som iPhone og iPod Touch: iOS. Det brukes også til den nye Apple TV. I systemet ligger bl.a støtte for trådløs MIDI (siden versjon 4.1), pluss trådløs printing og video-streaming. Det viktisgste er at det har flest programmer av alle, og de er vanligvis av god kvalitet siden utviklerne kan tjene litt på dem, og fordi Apple ikke slipper inn hva som helst. Operativsystemet har også fordelen av å være «originalen» som de fleste andre prøver å kopiere (før iPhone kom ut, så Android-prototypene ut som en klumpete utgave av gamle Windows Mobile: Små skjermer og store tastaturer, bildet under til h.)

Android fra 2007
Android-prototype fra 2007. Men det var en uke før iPhone ble lansert.

Mange av de andre produsentene bruker Android, et mobiltelefonsystem som Google gir bort gratis til alle som vil lage telefoner. Versjonen pr nov. 10 heter 2.2 («FrozenYoghurt» eller bare «Froyo») og er ifølge Google ikke tilpasset skjermer over ca 6 tommer. De har lovet et tablet-tilpasset system en gang i 2011, versjon 3 («Honeycomb»). Om du skulle kjøpe et brett med versjon 2.2, burde du få skriftlig garanti om at det senere kan oppgraderes til Android 3. Android-telefoner er begynt å bli populære og har noen steder solgt mer enn iPhone siste halvår. Med en større utbredelse vil jeg også tro at programprodusentene vil begynne å lage apps for produksjon av musikk til Android også (ikke bare for å lytte). En liten hake her, er at Google (pr desember) har et tak på 50 MB i størrelse for nedlastinger fra sin app store (mot Apples 2 GB). Det er for smått for seriøse musikkprogrammer, så disse må du i så fall laste ned andre steder. Forhåpentlig vil de lette på denne restriksjonen i framtida.

Windows Phone 7: Microsoft lanserte dette mobilsystemet i november. Det bygger til en viss grad videre på det tidligere Windows Mobile 6.5 men er ikke helt kompatibelt, så alle programmer må lages på nytt (og i motsetning til hva navnet lover, har det ingenting med PC-Windows å gjøre). Hva som er sikkert, er at Microsoft legger aller kluter til og har satset over 3 milliarder kroner på reklamen. Salget av Windows Phone 7 har i starten gått dårlig, men tar seg kanskje noe opp når de får oppdatert systemet og får med klipp-og-lim, multitasking og en del annet som de manglet i starten. De har nå også fått et samarbeid med Nokia, som skal begynne å lage WinPhone 7-telefoner. Men det kan ta noen måneder. Programmer til musikkproduksjon kan du bare glemme inntil videre. Rart å høre meg selv si det om Microsoft, men jeg håper faktisk de klarer å få det til denne gangen: Telefonene virker sympatiske og ikke bare som en kopi av noe annet. Til pekeplater ser det ut til at de likevel vil gå for full Windows – den kan kanskje ha med det å gjøre at lisensen for den er fire ganger så stor som lisensen pr Windows Phone, så de tjener mer pr solgte plate.

Outsiderne: HP og RIM: Hewlett-Packard var tidligere leverandør av Windows Mobile-telefoner men gikk lei og kjøpte opp Palm, som nettopp hadde utviklet WebOS, et godt, gammelt system for pekeplater og mobiler. De kommer seint til bords med produktet, så det gjenstår å se om det selger, men programmer for WebOS fins det en god del av, og kjennere sier det er et avansert og lettbrukt system. Det kanadiske selskapet RIM (produsenten av den bedriftsvennlige Blackberry-mobilen) kommer også sent: På våren/forsommeren 2011 lanseres den nye plata Playbook som de håper skal slå an i næringslivet. Den har et helt nylaget operativsystem, så jeg vil ikke vente meg en masse musikkprogrammer for den med det første…

Min konklusjon er at for surfing og video kan du godt velge mellom iPad og en Android-modell en gang utpå våren – de vil sannsynligvis være omtrent like bra, med noen fordeler for den ene eller den andre bruken. Kameraer kommer de alle til å ha, flere Android-modellene kan komme til å være mindre og dermed lettere å putte i en stor lomme. Det irriterer meg at Apple ikke vil gi ut en 6-7 tommers modell foreløpig (det går rykter om en 6″ iPod Touch til høsten riktignok).

Men til å lage musikk er det fortsatt bare iPad’en som gjelder, og det ser ut til å være situasjonen minst ett, kanskje to år fram i tid.

Publisert: Juni 2010, oppdatert 10. jan 2011.