Karl Heldal: Naken med klærne på

Karl Heldal er en kjent visesanger i hva vi kan kalle det «sentrale» østlandsområdet. Han har spilt mye alene og med trioen Trisolistene som han har sammen med Ragnhild Svanes og Laila Songnæs Østhagen. Han er ute med sin andre CD i disse dager, Naken med klærne på.

Per Jakob Skaanes

Det er veldig artig med visesangere man har fulgt i flere år, hilst på tid om annen, klimpret sammen med i sene nattetimer kanskje i Skagen, kanskje på Särö eller på Eidene. De lager flere og flere flotte låter og får dem lydfestet på CD. Karl Heldals første CD Hvis en drøm kan kjeles med, var fin, husker jeg jeg syntes, men jeg må si han har laget en CD av et helt annet format denne gangen. Karl Heldal har spilt viser og skrevet melodier lenge. Han har tonesatt andre tekstforfattere allerede på 70-tallet da han var med i Stormsvalene. Det er med andre ord ingen nybegynner vi har med å gjøre.

Naken med klærne på

Naken med klærne på er Karl Heldals andre soloalbum. Samtlige tekster og melodier er signert Karl Heldal. Karl Heldal har en viss affinitet for språklige paradokser, derav tittelen. Ellers skriver Heldal med en sosial brodd om hvor heldige mange av oss er sammenlignet med mange andre, om mellommenneskelige forhold, generelle betraktninger om det å leve, være mennesker. Heldal skriver selv at “eksistensielle verdier belyses humoristisk nært og sårt” i tekstene hans og at han arbeider mye med å “skape poetiske uttrykk som tydeliggjøres i musikalske rammer”. Det er noe som også slo meg når jeg lytter igjennom dette albumet.

Med på plata har Karl Heldal Birgitte Damberg som synger duett med ham på noen av sporene.  Ellers har han med seg Irene Tillung på trekkspill, Åsmund Reistad på kontrabass, mandolin og gitar, Emilie Heldal på fiolin og bratsj, Bjørge Verbaan på tangenter, Rune Arnesen perkusjon. Kombinasjonen med strykere, varsom perkusjon og strengeinstrumenter er kledelig til Heldals undrende tekster og stemme.

Noen av det som også imponerer her, er det melodiske overskuddet Heldal høster av på denne plata. Instrumentvalgene, det musikalske ved produksjonen, gjør at albumet lydmessig rikt og samtidig behagelig å høre på. Variert nok til at det ikke blir ensformig. Mange av sporene er rolige lyriske viser, men det er også sanger med litt mer opp-tempo og en litt mer smektende “bergtakingsvise” med flott trekkspill og fele.

Du finner albumet til salgs eller til lytting på både Wimp og Spotify eller i plateforretninger om du vil ha CDen til å ta og følge på. Du kan også ta en titt innom Karl Heldals hjemmeside og myspace-side for smakebiter.

Karl Heldal: Naken med klærne på. CD.
Utgitt av Park Grammofon 2010.

Publisert: 13. des 2010.