Gitarkameratene: Sangbok

Gitarkameratene har virkelig bestemt seg for å gjøre 2010 til et år i deres tegn. De har funnet sammen igjen og skal holde en rekke konserter. De har gitt ut en ny CD, dobbelt sådan. I tillegg kommer de nå med Sangbok som inneholder samtlige sanger Gitarkameratene har fremført på scenen.

Per Jakob Skaanes

Sangboka inneholder viser fra Nilsen, Sunde, Eggum og Sivertsen, 60 i tallet. Det er en samling av det beste herrene har skrevet og fremført med Gitarkameratene.  Samtlige av sangene er gjengitt med melodilinje og besifring foruten teksten. I tillegg får du en liten Gitarkameratene-biografi som er hentet fra Norsk pop- og rockleksikon, en rekke artige bilder av karene i ulike situasjoner og konsertplakaten fra deres første konsert. Da de ikke engang hadde funnet på at de skulle kalle seg Gitarkameratene, med overskriften «Festkonsert».

I Sangbok finner du en samling av de mest kjente sangene kvartetten har begått. De fleste av visene er gitt ut i de respektives egne sangbøker, slik som Jan Eggums nylig utgitte sangbok Som eg e, Halvdan Sivertsens Lyst hele natta, eller Øystein Sundes forskjellige visebøker. Lillebjørn Nilsens viser fra albumet etter «Hilsen Nilsen» (1986) har ikke vært tilgjengelige på noter. I Gitarkameratenes sangbok finner du noen av dem: Hvor kommer alle cowboyene fra, Så nære vi var og Fort gjort å glemme fra Nære Nilsen, foruten sangene fra Typisk Norsk-albumet Adjø Sabine, Anna fra Grand Canaria og Fisketur i øsende regn.

Andre høydepunkter, for min del, var å spille meg igjennom Halvdan Sivertsens Vårvisa nordaførr og Øystein Sundes Gammalosten som er bygd på den knalltøffe lausslåtten, hallingen Hopparen i ei form etter Ola Mosafinn. På sistnevnte låt har Gitarkameratene utelatt en «A» i andre linje, første hus, på «og satte’n på te kok». I tekstlinjen «(D) Det var visst en viking som første gangen (A)tok, en kjele full av (D)surmjølk og satte’n på te kok». I andre sammenhenger spiller i hvertfall Øystein Sunde «A» på «satte’n». Enten er det forglemmelse eller så har prentesvarten vært her, for i neste linje er det «A» på tilsvarende sted i melodien. Spill en «A» der hvis du spiller låta. 

Bakerst i boken finner du et grepkart med de fleste akkorder man trenger for å spille sangene i boken. Enkelte unntak finnes, særlig i Eggums og Sundes sanger. Her er akkorder man må lete etter andre steder enn i bokens grepkart.

Dette er en fin bok å ha, den inneholder mange av de fineste sangene noen av Norges dyktigste visesangere og låtskrivere har skrevet. Dessuten er det i enhver forstand visehistorisk sus over at Gitarkameratene er på scenen igjen og gir ut CD og sangbok. Men som sagt, de fleste sangene er gitt ut i sangbøker fra hver enkelt av artistene tidligere.

Mer om Gitarkameratene i nettversjonen av Norsk pop- og rockleksikon. Gitarkameratene har hjemmeside og Myspace-side. Du kan også følge dem på Twitter eller Facebook. Se også Viser.nos omtale av Gitarkameratens konsert i Larvik 17. mars.

Gitarkameratene Sangbok er utgitt på Norsk noteservice.
Innbundet, 152 sider.

Publisert: 13. jun 2010.