First Lessons Banjo

First lessons banjo – instruksjonsbok, CD og DVD

Jack Hatfield er en merittert musiker med fem-strengers banjo som spesialfelt. I instruksjonspakken First lessons banjo instruerer han i tre-finger-stilen, eller bluegrass-stil. Banjostemmingen han bruker, er G-stemming: DHGDg fra”nederst” til ”øverst”.  First lessons banjo består av en stiftet bok på 32 sider, en CD med 40 spor og en DVD (60 min).

Per Jakob Skaanes

First lessons banjo beskrives øvelsene og illustreres ved diagrammer og tegninger. Dessuten er det tekst og tabulatur til alle sangene der. På CDen spilles alle sangene og øvelsene, både langsomt og i normalt tempo. På DVDen kan du se triksene og øvelsene demonstrert av en durkdreven banjospiller. Sangene er kjente trad-sanger som Tom DooleyWhen the SaintsCotton-eyed Joe og Old-time religion for å nevne noen.

First lessons banjo er ifølge omslagsteksten beregnet på den som ikke har noen kjennskap til instrumenter fra før. Og den begynner med det mest elementære, stemming av instrumentet og enkelt fingerspill. Jeg vil tro også folk som har spilt en stund vil ha et stort utbytte av denne pakken. Gjennom den systematiseringen Jack Hatfield gjør av alle de effektfulle teknikkene du lærer i denne instruksjonspakken, vil du etterhvert bli i stand til å spille utrolig tøfft på banjo.  Hatfield anbefaler å repetere hyppig, øve slik at vi spiller nøyaktig slik det står i øvelsene og ikke hoppe videre til neste leksjon før vi behersker den foregående. I små bokser i teksten finner du ekstra viktige råd og tips til øvelser du kan gjøre.

Triks og basisferdigheter

Hatfield gjennomgår videre i heftet hvordan du leser tabulatur og grepdiagrammer, og viser en rekke teknikker som brukes hyppig på banjo, så som pinch, roll, pull-off, hammer on, slide, og hvordan man ved å bruke bassen og dronestrengen bevisst, får en stilig effekt i kompet. Det er utrolig imponerende å lytte til hvordan Hatfield klarer å få banjoen til å knatre som en mitraljøse bare ved å spille de relativt enkle øvelsene dobbelt så fort som han viser oss i instruksjonstempoet. Disse virker absolutt overkommelige i langsom film, og så fort du har studert øvelsene, husker de utenat og ved å repetere får de til å sitte i fingrene, kan du eksperimentere med å flette dette inn i de enkle sangene som står i heftet. Deretter kan du bevege deg ut i sangbøker. Etter at dette går bra, hever vi blikket og gjør oss klar for krokspell og buskspell!

Jeg har spilt banjo en stund, opptrådt med den i uformelle sammenhenger og i krokspell. Ved å studere denne instruksjonspakken, har jeg fått en mye dypere forståelse av hva jeg kan jobbe videre med for å utvikle spillet mitt til en helt annen divisjon. Det var mange ting som virkelig falt på plass. Jeg gleder meg til å ta fatt på de samme sangene som jeg har brukt banjo på i forskjellige sammenhenger, og nå skal jeg seriøst eksperimentere med de forskjellige teknikkene Hatfield har demonstrert på DVDen. Det vil heve mitt banjospill betraktelig.

Oversiktlig og lærevennlig

En utfordring for meg har vært at jeg er rimelig god på gitar. Jeg har overført mange av teknikkene i gitarspillet til banjospillingen. Dette forvansker utviklingen til å spille banjo på banjoens “egne” premisser. Jeg spiller på et vis fremdeles gitar selv om jeg spiller banjo. Dette håper jeg at jeg vil komme til livs ved å jobbe meg systematisk gjennom denne instruksjonspakken. First lessons banjo vil dermed være å anbefale for gitarister som snuser på banjo for å utvikle seg musikalsk og utforske et nytt instrument.

Filmingen er instruktøren i helfigur når han forklarer, og todelt bilde med zooming på henholdsvis høyre og venstre hånd når han demonstrerer øvelser. Det er veldig bra å kunne se begge deler i instruksjonen. Jeg tror det er en god løsning å bruker både bok, CD og DVD. Da kan man utnytte de sterke sidene alle tre har. Noe av stoffet formidles best gjennom at man studerer det langsomt via en bok og du kan slå opp i den for å se på det du lurer på. Sangene og lydeksemplene er fine å lytte til når du står fast på hvordan de låter. DVDen er fin for å illustrere eksemplene visuelt.

Hos Hatfield Music kan du laste ned et godt utvalg av tabulaturer for banjo for en rimelig penge. Denne siden er fryktelig rotete, så jeg har lagt ved direktelink til tabulaturene. For øvrig har vi omtale av to bøker, en med banjo-tabulatur til mange sanger, Banjo tune Book og en med grepkart Banjo chords. Disse er fine å kombinere med denne instruksjonspakken. For øvrig kan man titte på Den norske bluegrassforeningens hjemmeside. Der er det også noen leksjoner i å spille banjo. Klikk på “spill Bluegrass i menyen til venstre.

First lessons banjo er gitt ut på Melbay publications og Hatfield Music. I Norge selges denne blant annet hos Norsk noteservice. Prisen hos Notebutikken er i skrivende stund 199,- kr pluss porto.

Publisert: 19. feb 2010.