I anledning Protestfestivalen i Kristiansands 10 årsjubileum i 2009 realiserte festivalen en idé de hadde båret på i flere år: et album med protestsanger. Men det var så mange at de ikke kunne rommes på en enkel CD. Derfor et dobbelt-album. Fight Apathy er tittelen.

Fight apathy – Protestviser til støtte for Protestfestivalen

I anledning Protestfestivalen i Kristiansands 10 års jubileum i 2009, realiserte festivalen en idé de hadde båret på i flere år: Et album med protestsanger. Det var så mange flotte protestsanger at en enkel CD ikke klarte å romme dem. Derfor har de gitt ut dobbelt-albumet Fight Apathy.

Per Jakob Skaanes

CD-omslag

Til felts mot avmakten

Christiansand Protestfestival er i år 11 år gammel. Det er en festival som ifølge hjemmesiden deres er tuftet på protest mot avmakt,  likegyldighet, ensrettet markedstenkning, slapt toleransebegrep, og som ønsker å fungere som inspirasjon til engasjement og handling. Det var egentlig Jahn Teigen som foreslo prosjektet flere år tidligere. Og da finanskrisen slo inn for fullt, aktualiserte det prosjektet enda mer enn tidligere. En rekke musikkjournalister ble utfordret på å foreslå tidenes beste protestsanger. Etterhvert utmyntet det seg 100 sanger og av dem har 36 havnet på utgivelsen Fight Apathy. Artistene har stilt opp gratis og sunget inn sanger til inntakt for Protestfestivalen.

Dobbelt-CD med protestviser

På denne dobbelt-CDen er det så mange sanger at det vil være umulig å kommentere alle. Et knippe sanger har gjort et stort inntrykk på meg, og noen har overrasket stort. Selv om jeg begrenser meg til disse, tror jeg omtalen blir lang nok i massevis. Men det er verdt å lytte til CDen i sin fulle lengde. Her er mange sanger som er artig arrangert, mange jeg ikke kunne huske og ikke minst sanger med engasjement og mening. Bob Dylan er sterkt representert.

Tuva Syvertsen fra Valkyrien Allstars gjør en svært nær og sterk versjon av Masters of War. Sist gang en versjon av denne gjorde et så sterkt inntrykk på meg, var da Peal Jam fremførte den på en konsert for Bob Dylan tidlig på nittitallet. Åge Aleksandersen fremfører en fin norsk gjendiktning av The times they are a-changing. Eks-vokalist i Vamp, Jan Ingvar Toft spiller Blowing in the wind i en versjon du aldri har hørt maken til med banjo og gitar. Jan Eggum og Kaia Huuse spiller i Last night I had the strangest dreami Ivar Medaas’ nynorske gjendiktning, I natt eg drømde.

Chris Kristoffersen er med i egen person og har spilt in Don’t let the basterds let you down. Kvedaren fra Valle, Kirsten Bråthen Berg, fremfører Pete Seegers Where have all the flowers gone med Annbjørg Lienog Bjørn Ole Rasch. De legger et umiskjennelig folkemusikalsk preg på denne Pete Seeger-låta med hardingfele og orgel.

Blant sporene som kanskje får en til å heve øyenbrynene kan vi nevne et par: Gry Jannicke “Svake mennesker“ Jarlum gjør til min store overraskelse en varsjon av Lennons Imagine med Annbjørg Lien på hardingfele! Karlsøy Prestegård har dessuten spilt inn en “oppdatert” versjon av Country Joe Macdonalds Feel like I’m fixing to die rag. Sigbjørn Nedland har gjort teksten mer dagsaktuell og byttet ut Vietnam med Afghanistan og gjendiktet teksten til norsk. Et artig innslag.

Den versjonen som både overrasket og imponerte meg mest, er kanskje Hilde Heftes elegante og smakfulle versjon av Universal soldier av Buffy Saint Marie. Nedtonet med akustisk gitar og sin stemme kommer sangen smygende.  På CDen finner vi også et dikt av Norges store surrealist, Kjell Erik Vindtorn, eller Triztan Vindtorn som døde for noen år siden.

Du kan finne utfyllende info om sangene på dobbelt-CDen og om artistenes forhold til sangene de fremfører på Protestfestivalens nettsider.

Publisert: 14. feb 2010.