Omslag
Tor Solberg og Espen Wik med nybegynnerkurs i gitar

”Spill gitar!” – nybegynnerkurs på DVD

DVD-logoFor noe år siden gikk det en serie på TV som het ”Spill gitar!”  Tor Solberg og Espen Wik som laget kurset, har videreutviklet konseptet og laget en DVD som heter ”Spill gitar!” hvor de gjennomgår de første skritt på veien til å bli en habil gitarist.  For dem som er helt ferske, eller trenger en oppfriskning av gamle kunster på gitar, kan ”Spill gitar!” komme til god nytte.

Per Jakob Skaanes
Omslag
Tor Solberg og Espen Wik med nybegynnerkurs i gitar

Kurset starter på nybegynnerstadiet med kjente sanger som kan spilles på ett og to  grep. ”Fader Jakob” i D-dur er første låt, deretter ”Tom Dooley” i D og A7. Siden beveger man seg langsomt via kjente sanger som ”No matter what” og ”Knocking on heavens door” og ”Turistens Klagan” frem til mellomspillet på ”Wish you were here” av Pink Floyd. Ti låter i alt.

Solberg går igjennom vanlig rytmespill og fingerspill til viser.  Litt blueskomp får de også plass til i form av ”Sweet home Chicago” av Robert Johnson. Grepskiftene vises både som animasjoner i grepdiagrammer, og ved nærbilde av gitarhalsen. Dette er en forlengelse av mester-lærling-metoden man bruker i tradisjonell slåtteinnlæring. Man ser og lytter på instruksjonen, forsøker deretter å herme og spille sammen med DVDen. Jeg tror dette er en fin måte å lære det mest grunnleggende på.

På kurset møter vi Tor Solberg og Maria Mohn Pettersen, en ”nybegynner” på gitar som også synger. Hun tjener som prøvekanin og han forklarer henne hvordan grep tas, hvordan fingerspillet utføres etc. gjennom hele DVDen. Slik får han forklart tingene dobbelt opp. I tillegg kan vi følge med når han instruerer henne og hjelper henne med å slå riktig, finne fingersetting osv.  Nå skal det sies at Maria er en svært lærenem nybegynner som ingen bør ta mål av seg konkurrere med, hun spiller ”Wish you were here” som ingenting J.  I menyen kan man også velge grepoversikt hvor grepene vises på gitarhalsen med lyd og i diagram, og det er laget en liten samling av sangene med band som skal inspirere seeren til å forsøke noe lignende. Der må jeg si det er utrolig artig å se bandet spille ”Tom Dooley” med innlevelse.

Den utgivelsen det er mest naturlig å sammenligne ”Spill gitar!” med, er Lillebjørns gitartime.  I starten er det store likheter mellom disse. Begge begynner med de samme grepene og de samme sangene. En av hovedforskjellene på DVDene, er at i Lillebjørns gitartime er progresjonen ganske rask og ender på et nivå man vil streve med selv etter flere års hobbyspill. ”Spill gitar!” er en DVD hvor tyngdepunktet ligger i de grunnleggende ferdigheter. Denne vil nok passe best for de ferskeste. De som har spilt en stund, vil nok ha større utbytte av Lillebjørns gitartime.

Med DVDen følger et hefte med tekster og akkorder til sangene på DVDen. Heftet inneholder et grepkart over de akkordene man trenger for å kunne spille sangene. Det er også laget en nettside til kurset: spillgitar.no, her finner du flere tilbud hvis du vil lære seg enda mer gitar.

Gitar-tema logo
Mer om gitar i GITAR-EKSTRA

DVD er et hendig medium. Man kan både se hvordan grepene tas, følge med på høyrehånds bevegelser og lytte til hvordan sangen spilles. Skulle det være ting man har glemt eller trenger en gjennomgang ekstra på, kan man bare spille sekvensen en gang til. Men fremfor alt: instruksjonsDVDen er kun første steg. Se om du finner andre som også kan spille gitar, lær låter av hverandre og spill sammen med andre – man lærer ved å spille!  Øver du et kvarter- tyve minutter daglig vil du etter en ti-tolv uker kunne spille sangene på dette kurset rimelig bra, og beherske teknikkene slik at du kan overføre de også på andre sanger er Tor Solbergs påstand. Det tror jeg han på.

Tor Solberg og Espen Wik: ”Spill gitar!» – Nybegynnerkurs
Pris:  250,- kr pluss porto.
Bestilles på notebutikken.no eller hos din lokale musikkforhandler.

Publisert: 3. jan 2010.