Astrid Kloster: Spor

De som har hørt på Bergensbandet Aftenlandet, vil dra kjensel på Astid Kloster som frontfiguren i bandet med den karakteristiske stemmen. For ett par år siden slapp hun soloplaten Spor. Hun står fjellstøtt også på egne ben, ingen tvil om det.

Per Jakob Skaanes

Astrid Kloster har tilegnet platen til nå avdøde komponist, humorist, fabelaktig gitarist og poet Kenneth Sivertsen. Det har blitt en var, nedtoned og balladepreget plate. Materiale av blant andre Kenneth Sivertsen. Her er et par låter som også Herborg Kråkevik spilte inn på albumet Kråkeviks Songbok, åpningssporet Draumespor og Den fyrste song.

Instrumentene på albumet er i hovedsak piano, fiolin og en veldig uttrykksfull og ru bassfiolin. Jeg kunne ikke helt skjønne hvilket instrument dette var, men tippet på bratsj. Bassfiolin, har jeg latt meg fortelle, er det samme som gambe, en ståfiolin man benyttet mye på syttenhundretallet. Den har en lyd som uttrykker melankoli og smerte på et annet vis enn cello og bratsj kan. Litt visper og cello, tid om annen kan vi høre en elgitar, foruten Klosters stemme. Hun har en nær og fyldig alt-stemme. Den gjør vokalen her til noe dypere og mer klangfull enn mange andre kvinnelige vokalister. Det gjør henne mer spennende å lytte til.

Gode melodier og snille, fine tekster

Låta Den fyrste song som er tonesatt av Lars Sørås. Ellers er samtlige melodier på plata signert Kenneth Sivertsen. Her er sterke melodier med mange elegante sløyfer og repetisjoner med variasjoner som gjør at de hver på sin måte bygger opp spenninger som løses opp først til slutt i temaene. Her tenker jeg spesielt på tittelsporet Spor og Sommardag. Merk at komponist bak tittelsporet er Astrid Kloster.

Tekstene: Noen har Kenneth Sivertsen skrevet, blant andre bidragsytere er Solfrid Sivertsen, Åke Grandell, Aslaug Vaa og Birger Røyksund. Og selvfølgelig Per Sivle da, siden Den fyrste song er med på plata. På sistnevnte spor synger kloster duett med Jon Eikemo på siste refrenget. Kloster synger to duetter til på dette albumet. Hun synger Fylgja deg med Hine Totland og Sommardag med tidligere Vamp-vokalist Jan Ingvar Toft. Dessuten kan vi høre opptak hvor en engasjert leser Kenneth Sivertsen diktet Eg vil heim som avsluttningsspor.

Albumet er fylt med gode, oppbyggende, snille tekster med mye omsorg i og småundrende betraktninger om forgjengelighet, barndom og livets ulike tilskikkelser. Det er godt å høre på. Spor 2, Min båt, har en rekke allusjoner, eller sangtitler, innbakt i teksten. Samtidig som titlene isolert sett gir mening i sammenhengen, blir de som små referanser til kjente låter og kan slik fylle ut med ytterliger dybde dersom vi kjenner til tekstene og artistene det refereres til. I teksten Min båt er det i all hovedsak låter av Lennon/McCartney.

Bassfiolin

Med lydbildet forankret om vakkert pianospill, Klosters dype og rike alt-stemme og en sår fiolin, er det er stor fare for at det tipper over i bløtkake og melis. Klosters stemme sørger for at så ikke skjer.

Det er også to andre spor som jeg vil trekke frem. Ett er en instrumental som heter Sacred Maria. Denne ikke er signert noen opphavsperson. Fiolin er solosinstrument. Dessuten avslutter Kenneth Sivertsen selv albumet med diktet Eg vil heim. Her møter vi en kar som søker roen og freden i heimbygda, vi følger ham mens han hauser seg mer og mer opp i beruselsen over heimlengten til likt og ulikt der heime. Hvilken fantastisk avslutning på et album som er tilegnet Kenneth Sivertsen, hvilken fin hilsen å få fra kollega Astrid Kloster. I grunnen rart hun ikke fikk Spellemannsprisen for denne, det må ha vært knallhard kamp det året.

Et vakkert hefte med fine bilder og en brå avslutning

Med CDen føger et heftet hvor du kan lese tekstene og titte på fine og steningsfulle bilder. Heftet får imidlertid en brå avslutning med det brutale lille diktet Repet av Kenneth Sivertsen. Jeg sperret opp øynene da jeg leste igjennom heften. Plutselig får jeg en rett på trynet:

Repet

Eg sa eg skulle dø
At no e det pinadø nok
Så gjekk DU og hengde deg.


Astrid Kloster har hjemmeside og du kan høre lydeksempler på hennes myspaceside eller her.

Astrid Kloster: Spor.
Utgitt på Grammofon.

Publisert: 17. aug 2010