DVD-omslag
På DVD-en møter vi den samme duggfriske Lillebjørn med litt fluffy åttitallsfrisyre som vi gjorde på VHS-utgaven for snaue tyve år siden.

Nyutgivelse av Lillebjørns gitartime

For noen år siden kom en DVD-utgave av Lillebjørns gitartime som tidligere kun var å få på VHS. I tillegg kom en CD med musikkeksempler til gitarboka hans. Dette er kjærkomne bidrag til floraen av vise- og gitarlitteratur i det ganske land.  Det er nok fremdeles Lillebjørn Nilsen som har den store appell til de brede lag av befolkningen. Ingen har en slik posisjon som han når det gjelder å tale visesangens sak i Norge.

Per Jakob Skaanes
DVD-omslag
På DVD-en møter vi den samme duggfriske Lillebjørn med litt fluffy åttitallsfrisyre som vi gjorde på VHS-utgaven for snaue tyve år siden.

Til dem av dere som kjenner gitarboka med musikkeksempler, dere som har vært borti Lillebjørns Gitartime tidligere, kan jeg si at gjenutgivelsene i det store og hele dreier seg om å gjøre tilgjengelig  igjen stoff som ikke har vært råd å få tak i på noen år.

På CD-en er lyden naturlig nok mye bedre enn på kassetten. På DVD-en møter vi den samme duggfriske Lillebjørn med litt fluffy åttitallsfrisyre som vi gjorde på VHS-utgaven for snaue tyve år siden. Ellers er intet lagt til og intet trukket fra. Bortsett fra et fint omslagsbilde og bilde inni hvor Lillebjørn sitter og klimprer på Ovation-gitaren  sin og ”Aleksander Kiellands plass” som bonusspor på DVD-en.  Her spiller Lillebjørn med playback fra ”Hilsen Nilsen”-innspillingen, mens han smiler litt til kamerafolkene innimellom.  For meg som har en lei tendens til å tenke matnytte når jeg ser på gitaropplærings-DVD-er, blir det noe underlig at man slenger på denne helt til slutt når det er så åpenbart at vi overværer ren miming.

Rent ”navigasjonsmessig”, byr nyutgivelsene på store fordeler sammenlignet med sine forgjengere. Her kan vi bare hoppe frem og tilbake til spor vi vil se, og både lyd og bilder er mye bedre.  Standardfordeler med CD og DVD, med andre ord.  Til begge utgivelsene  følger det også et Lillebjørn-plekter.  Artig, med navn og nettadresse på.  Plekteret er overraskende mykt dersom dette er en modell Lillebjørn selv benytter, men det er sikkert myntet på nybegynnere som skal lære å spille utifra DVD og CD.

Gitarteknikk, fingerspill, bottleneck

Til dere som ikke kjenner til CD-en med musikkeksemplene fra gitarboka hans, kan jeg si at musikkeksemplene hjelper en svært godt på vei både til å henge med på sangene man ikke kjenner særlig godt fra før. Særlig mot slutten av boken hvor Lillebjørn forklarer og greier ut om forskjellige rytmefigurer, spesielle effekter og spille-teknikker, kommer dette godt med. ”Lillebjørns gitartime” starter med en del småprat om gitaren som instrument, stemming av gitaren og de første grepene.  Deretter beveger vi oss steg for steg videre til forskjellige fingerspillfigurer, tabulatur, og Lillbjørn demonstrerer en rekke småfikse saker som ”bottleneck”, hvordan man lager blåtoner og lignende.  Disse er absolutt noe jeg anbefaler folk å anskaffe seg.  Det har gitt meg veldig mye å arbeide meg igjennom disse. Dessuten er det veldig fint å se demonstrert hvordan man utfører de forskjellige øvelsene på gitaren i tillegg til å høre på CD og lese i bok.  Selv om det jo selvfølgelig er øret som er det vesentlige  i denne sammenhengen.

Gitar-tema logo

Les mer om gitar i GITAR-EKSTRA

Røfft oppsummert kan vi konkludere med at det er veldig bra at Lillebjørns gitartime og CD’n med musikkeksemplene på ny er tilgjengelige utover de eksemplarer vi finner på bibliotekene.  Jeg synes imidlertid  det ville være utrolig artig om det snart kunne komme noe nytt fra Lillebjørns hånd. Skal man være ørlitegranne negativ, kan man innvende at det er litt slappt å bare digitalisere gamle opptak og sende dem ut på markedet igjen.  Enkelte gitarrelevante poenger må jo Lillebjørn ha plukket opp i løpet av årene siden han gav ut gitartimen sin, og de ville jeg ha blitt svært takknemlig for om han delte med oss, for eksempel som bonusspor på denne nyutgaven.

Lillebjørn Nilsen: Lillebjørns Gitartime
Grappa
Fra Grappa får du DVD-en for kr 249 (+ frakt/eksp.), for CD-en med musikkeksemplene betaler du 165 kr + frakt ekspedisjon. Eller last ned alle sporene for 110 kr (men da får du jo ikke det fine plekteret).

Publisert: 3. mar 2009.