Platecover

Anne Grete Preus – «Nesten alene» på CD og vinyl

Anne Grete Preus er aktuell med nytt album som presenterer både helt nye sanger og nye versjoner av eldre materiale. Hun spiller nesten alle instrumenter selv og sangene er mer nakne på Nesten alene enn på hennes tidligere utgivelser. Albumet kommer i tillegg på dobbelt 180 grams vinyl.

Av Per Jakob Skaanes

Platecover

Anne Grete Preus har en rikholdig musikerkarriere bak seg. Hun startet med radikal folkrock i Veslefrikk og senere CanCanmed «høyreist» hår. På nittitallet mottok hun Spelle-mannspris for beste låt, beste kvinnelige artist og beste album med Millimeter. Det ga henne status som landets rockedronning. Hun har dessuten bidratt med stemmen sin som Ursula i den norske versjonen av Den lille havheksen, vært programleder i NRK og mye annet.

Nesten alene 

På dobbeltalbumet Nesten alene møter vi en noe mer stillfaren Preus enn tidligere. De fengende melodiene, den gripende dype stemmen og de undrende tekstene er fullt ut tilstede. Men lydbildet er mer nakent, låtene står mer på egne ben når Preus nå gir dem ut kun ikledd tonefølge fra et knippe instrumenter hun har spilt neste alene. Noen få artister har bidratt på albumet, ellers er Anne Grete Preus multimusiker denne gangen. I hovedsak har Anne Grete Preus hjelp av Elise Båtnes fra Vertavokvartettenpå fiolin, Erland Dahlen på perkusjon og Jan Erik Kongshaug spille bass. På Bornholm café og Heller tro enn vite har Preus forsterket feltet med Berit Cardas på fiolin, Henning Landås på bratsj og Emery Cardas på cello.

Det er mange måter å kle opp melodier og låter på. Disse er som tittelen sier nesten nakne, nesten alene. Vi møter instrumentalisten Preus på en noe annen måte enn tidligere i den forstand at sangene, tekstene, melodiene og instrumentene fremtrer annerledes når låtene arrangeres såpass nakent. De står i langt større grad for egen regning og man får anledning til å lytte mer til hver enkelt. Det er en lyttemessig styrke. Her har ikke ordene noe å skjule seg bak av sneisne effekter, melodiene står nesten alene kun tonefulgt av noen få instrumenter.

Noen vil kanskje synes det er litt mye klang på instrumentene noen ganger. Samtidig vil jeg berømme Preus for at de ikke har sminket bort alle «ekstra-lyder» som når hun flytter fingrene i en vanskelig akkordovergang på spor fem et par ganger. «Rusk i spelet» gi liv til en innspilling.

Alle unntatt én sang er signert Anne Grete Preus. Unntaket er en norsk gjendiktning av Bob Dylan, To make you feel my love som har blitt til Fylt av min kjærlighet. I tekstene til Anne Grete finner vi religiøse undringer, funderinger over det flerkulturelle. Her er møter vi også Preus med grublerier over temaet tvil, tro og visshet. I sangen Gull av støv har hun skrevet en skikkelig tøff og engasjert tekst med morsomme rim om at det er menneskelig å feile, guddommelig å tilgi, selv eksen til søstera di, svigermor eller arrogante musikkanmeldere. Hun kan få «rød klut» til å ende opp med «å drikke lut» i neste linje.

Eldre sanger i ny innpakning 

Da Anne Grete Preus var i studio for å spille inn Nesten Alene, var det noen eldre sanger hun plutselig fikk lyst til å prøve seg på. Noen av dem havnet på CD 2. Her er blant annet Ro meg over, som vi kjenner fra albumet Lav sol høy himmel (1989) med kun kassegitar og en sjelfull fiolin og Ti bud til en ung mann som vil frem i verden, med fingerspill på elektrisk gitar. Denne er opprinnelig utgitt på platen Fullmåne (1988) som er viet tekster av Jens Bjørneboe. Her er også en «kjøkkenkrokversjon» av singelen Bornholm café, av enkelte betegnet som Preus’ beste låt noensinne. Jeg vil også trekke frem en kassegitarversjon av hit’en Amatør. Man ser andre sider ved melodi, tekst og Anne Gretes stemme på denne måten. Mange av hennes vakre melodier trer abslutt tydeligere frem. Bjørneboe-materialet ville vært utrolig flott å høre i Nesten alene-versjoner. Uttrykket på Nesten alene er mye mer tidløst enn synthene på Fullmåne fra sent på 80-tallet.

Dobbelt-LP for feinschmeckerne 

Nesten alene kommer i flott dobbeltvinylutgave med utbrettcover og med dobbelt-CD inkludert for 249,-. Da ville jeg ikke nølt med hva jeg skulle kjøpe. LP-salget har steget kraftig de siste årene. I dag trykkes i stor grad høykvalitetsvinyl i mindre opplag. Både bilder, selve det konkrete ved LPen og lyden i seg selv, har en egen kvalitet sammenlignet med CD og datafiler i varierende grad av komprimering. Det er mulig jeg innbiller meg mye, men jeg opplever en annen tilstedeværelse, dybde og nærhet i musikken når jeg setter meg ned og lytter til høykvalitetsvinyl. CDer står seg selvfølgelig veldig bra, men streamet musikk blir lett litt flat og mangler fylde i forhold til vinyl.

Anne Grete Preus har en nyoppusset  hjemmeside – og myspace-side. Du kan også lese om henne i Norsk pop- og rockleksikon.

Anne Grete Preus: Nesten Alene.
Warner Music.
Vinylutgaven kan kjøpes hos TheGarden, BigDippper, Platekompaniet,  for omkring 250,-. Da får du dobbelt-CD med på kjøpet.

Publisert: 27. des 2009.