Bellman

Bellman: Här är jag!

Den svenske dikter og trubadur Carl Michael Bellman er stadig populær gjennom å bli fremført på visescener. Som en slags urhelt blant Sveriges nasjonalskalder troner han som en referanse for hvor bra noe kan være.

Per Jakob Skaanes

BellmanLike fullt flommer ikke markedet over av Bellman-stoff.  Biografien ”Fukta din aska”, skrevet av Ernst Brunner, er kommet på norsk, men den og boken jeg her skal omtale må betegnes som hederlige unntak i vår forbindelse. Den norske lyrikklubben gav for en tid tilbake ut en antologi med tekster og melodier av Bellman, under den talende tittelen Här är jag etter en linje fra en Bellman-tekst.  Redaktør av boken og forfatter av et innsiktsfullt forord i denne, er litteraturviter Trond Haugen.  Han doktorerer faktisk på Bellman i disse dager med en avhandling han har kalt: ”Forgjengelighetens poetikk, en studie i Carl Michael Bellmans Fredmans Epistler”.

Här är jag finner vi i hovedsak materiale fra Fredmans epistler og Fredmans sanger, men mye annet spennende stoff fra Bellmans hånd har også funnet veien til denne boken.  En salme Bellman skrev, en hyllest til kongen Gustavs skål, en rekke leilighetsvers og versdedikasjoner, samt et utdrag fra tidsskriftet Hwad behages? For å nevne noe.  Bredden skulle dermed være sikret. Her møter vi Ulla Vinblad, Fredman og hele galleriet av Stockholms mer tvilsomme garde siste halvdel av 1700-tallet, samt guder fra den greske og romerske mytologis verden. Baccus og Charon går igjen.  Det er nok symptomatisk, disse representerer hver på sin side en spenning i Bellmans diktning; livsbejaelse og fruktbarhet på den ene side, og forgjengelighet og forfall på den annen.

Bellman-noterVi finner som nevnt et rikholdig og høyst leseverdig forord, og dessuten en glimrende liste med ordforklaringer på hele 27 sider.

Om der vil anskaffe dere denne, eventuelt bare er nysgjerrige på hva man kan finne på Lyrikklubbens lager, kan der gå inn på http://www.bokklubbene.no/SamboWeb/side.do?saId=LV og søke på tittelen Här är jag.

Dette er en utrolig flott samling Bellman-tekster i en vakker innbinding fra Lyrikkbokklubben.

(Omtale fra før 2005).