Fullblods gitarkamerat Jan Eggum har en årrekke som artist, flere snes album og sangbøker bak seg. I sangboken Som eg e summerer Eggum opp en lang karriere som låtskriver med tekster og noter til 60 av sine beste sanger. Boken er spiralinnbundet, noe som gjør en hendig på pianoet og enkel å ha liggende oppslått på bordet.
Per Jakob Skaanes
Jan Eggum har tatt med sanger fra en periode på 40 år. De eldste sangene ble skrevet helt tilbake i 1969 og de yngste sangene er fra hans hittil siste album Hjerteknuser som er gitt ut på vinyl til og med! Sangene er ordnet alfabetisk etter tittel og innimellom har Eggum illustrert boken sin med avisutklipp og turnéprogrammer fra visesanger-karrieren sin. Alfabetisk innholdfortegnelse finner du på side 266.
Hvordan er utvalget av sanger gjort? Eggum har valgt ut sangene selv uten innblanding fra noen. Han har lagt vekt på flere forhold. Noen av Eggums mest slitesterke sanger ble skrevet på 70-tallet. Vel 20 av visene i denne boken skriver seg fra denne perioden. Hovedvekten av sangutvalget ligger på 90-tallet, omtrent 30 i tallet. Det var da han hadde størst salgsmessig suksess, kan vi anta. De siste ti er fra perioden etter millennium-skiftet. Det vil føre for langt å ramse opp hvilke sanger som er med og ikke. På Norsk noteservices sider er full innholdsfortegnelse til boken. Sjekk om du finner dine favorittsanger der. Jeg savner kun to sanger, det er Blå bananer og Harehopp. Sistnevnte er en aldeles ypperlig vise hvor Eggum har forvridd ordtak til det ugjenkjennelige ved å dele dem opp og sette sammen igjen. Kostelig! Du finner dem på CDen En sang fra Vest, eller søk den opp på iTunes eller Spotify og hør på den. Teksten og noter finner du i sangboken Ugress i ditt bed. For øvrig har Eggum en rekke sangbøker på markedet, blant annet fra noen av sine utgivelser på nittitallet, Dingliban og Deilig, en samling som heter Mellom Borger og Bohem og en som heter Mang slags kjærlighet.
Melodilinje, besifring og tabulatur
Jan Eggum er en av de få jeg vet om som klarer å fylle melodilinjene med akkorder. Vanskelige er de også. Det er sjelden vanlige dur- eller mollakkorder tas i bruk når Eggum besifrer sangene sine. Eggum har bøtt på dette med å ha grepdiagrammer til alle akkordene sine over melodilinjene på alle sangene. I tillegg har Tor Solberg skrevet tabulatur til hovedakkompagnementet på de fleste sangene. Det skulle avhjelpe de verste utfordringene med å tråkle seg igjennom sangene.
Jan Eggum har hjemmeside – www.janeggum.no – og myspaceside – www.myspace.com/janeggum eller www.myspace.com/janeggum. Her er jeg litt usikker faktisk. Les mer om Jan Eggum i Norsk pop- og rockleksikon.
Publisert: 27. des 2009.