Ky-Mani Marley

Melas minnemarkering lot borgerne av Oslo ta byen tilbake

Fra Rådhusplassen

Oslo: Rådhusplassen var fylt til randen da titusenvis kom for å delta på Melas minnemarkering. Mer enn 170 000 mennesker fulgte også VGTVs direktesending av konserten.

Karpe Diem
Karpe Diem
Nina There Lauritzen, foto (over): Lars Gartå

Deltagerne på minnemarkeringen var alt terroristen var imot. Det var Osloborgere og tilreisende med ulikt opphav og ulike religioner som viste samhold, kjærlighet og respekt overfor hverandre. Den store oppslutningen rundt minnemarkeringen viser at Oslos befolkning var klare for å ta byen sin tilbake, på en måte som ikke var tilsiktet av terroristen som prøvde å ta byen fra oss.

Det at så mange møtte opp tolker vi i den retning at mange ønsker å ha et mangfoldig samfunn som rommer ulike religioner, nasjonaliteter og kulturer, samtidig som de er stolte borgere av Oslo. Deres tilstedeværelse viser at de aktivt deltar i et mer åpent og inkluderende samfunn, og at det ikke bare er ord, sier festivalsjef Khalid Salimi. 

Kulturminister Anniken Huitfeldt åpnet festivalen. Prableen Kaur, nestleder i Oslo AUF og overlevende fra Utøya, holdt en rørende appell til Melapublikummet fra scenen.

– Det er ikke nok å si: Aldri mer 22. Juli. For forutsetningen for dette målet ligger i å være på vakt mot de kreftene som terroristen ideologi står bak, sier Khalid Salimi.
– Å være på Mela og se den oppslutningen om Mela, hjelper litt på den tomheten og sorgen vi alle har, sa Anniken Huitfeldt til Aftenposten.
– Jeg er stolt over at vi har reagert med å holde hverandre i hendene. Det har ikke vært noe oss eller dem, det har vært Norge, det har vært vi, og det skal det også være fremover, sa Prableen Kaur fra scenen.
– Mela er symbolet på det Norge vil være i framtida, sa Hannah Wozene Kvam i gruppa Queendom til Klassekampen. Queendom

Den jamaicanskbritiske dubpoeten og reggaelegenden Linton Kwesi Johnson har kjempet mot rasisme i Storbritannia i over 30 år.
– Vi vet hva rasisme er, sa Linton Kwesi Johnson, vi vet hva terror er, hva det vil si å leve i redsel. Vi står sammen med dere i dag, sa han til Melapublikumet før han fremførte tre av sine dikt.

Artister fra hele verden deltok på minnemarkeringen. Blant dem var en av Bob Marleys sønner. – Det føles så bra å være her. Jeg håper at musikken kan spre positiv energi til folkets sjel og sinn. Selvfølgelig vet jeg at det ikke vil bli bedre, men det kan være oppløftende, sa Ky-Mani Marley til VGnett.

Den store somaliske sangerinnen Maryam Mursal har tatt til ordet mot vold og terror i Somalia i store deler av sitt liv. – Det var sjokkerende å se terrorbildene fra Oslo og Utøya på TV hjemme i London. Jeg var litt redd da nyhetene kom, men jeg var aldri i tvil om å reise til Norge og gjennomføre denne konserten. Musikken er min måte å bekjempe terror, rasisme og misforståelser mellom kulturer og religioner, sa Mursal til Aftenposten.

– Jeg skal spille så vakkert jeg kan, sa Unni Wilhelmsen før hun gikk på scenen. Andre artister som deltok på minnemarkeringen var Pakistanske Sher Miandad Khan og Sain Zahoor og Norske Karpe Diem og Ras Nas. Se også Leo Leonhardsens minneord og skriv dine egne!


Minnekonsert for samhold, mangfold og solidaritet

Ky-Mani Marley
Ky-Mani Marley, sønn av Bob Marley.
  • 18:00 Kulturminister Anniken Huitfeldt åpner
  • 18:05 Sain Zahoor
  • 18:30 Maryam Mursal
  • 19:00 Sher Miandad Khan
  • 19:30 Queendom
  • 19:40 Festivalsjef, Khalid Salimi
  • 19:45 Linton Kwesi Johnson
  • 20:00 Dans med Amalie Hyun Ju Eggen og Nuisha Almassian
  • 20:15 Ras Nas
  • 21:15 Ky-Mani Marley
  • 22:15 Karpe Diem
  • 23:30 Slutt

 

Publisert: 28. jul 2011.