Omslagsbilde Benny Borg

Tekstforfatterfondets ærespris til Benny Borg

Æresprisen er på kroner 100.000 kroner, et håndkolert kunstverk av Håkon Bleken og blomster. Tekstforfatterfondet gir hvert år en ærespris til en forfatter av norske tekster til musikk. På sitt felt må denne forfatteren over tid ha skapt tekster av høy kvalitet. Prisen tildeles uten søknad.

Utdrag fra styrets begrunnelse:

Årets ærespris går til en allsidig artist som begynte å skrive sanger allerede på begynnelsen av 60-tallet og som ble landskjent for 50 år siden, omtrent samtidig med den første månelandingen.
Prisvinneren skriver både tekster og melodier, i ulike sjangere, fra pop-låter og humoristiske show, til seriøse viser, og appellerer sånn sett både til det finkulturelle og det folkelige – gjerne i samme låt.

Artistens tekster har samvittighet. Han observerer og gir oss perspektiv. Det har gjort ham til en betydningsfull visedikter.
I 1974 innledet han et tre måneders samarbeide med Dizzie Tunes og Grethe Kausland. Tre måneder som ble til 18 år.

Prisvinneren har også portrettert store artister, som Evert Taube, Cornelis Vreeswijk, Elvis, Johnny Cash og, nå nylig, Erik Bye. Men han har alltid gjort deres sanger til sine egne.
Vi trodde inntil nylig at han hadde sluttet skrive og spille inn plater, men så – etter 26 års platepause, kom albumet «Den største reisen» for tre år siden. Så i år kom «En dag på jorden».
Tekstforfatterfondets æresprisvinner 2019 er noe så unikt som en svenske som har blitt en norsk nasjonalskatt.