Musikerne

På Gjensyn – Et gjenhør med Rudolf Nilsens poesi

En av tidenes mest populære norske viseproduksjoner er samarbeidsprosjektet På Stengrunn fra 1973. Seinhøsten 2019 kommer oppfølgeren, På Gjensyn med nye sanger basert på Rudolf Nilsens poesi. 

Øystein Munz

Utgivelsen finner sted i regi av plateselskapet No. 13, godt på vei folkefinansiert gjennom bidra.no. Planen er å gi ut albumet både på CD og vinyl, eventuelt også å gi ut et notehefte med tekster og besifring. Albumet vil også bli gjort tilgjengelig på de vanligste strømmeplattformene.   

Som sist har en rekke av landets ledende visekunstnere og musikere gått sammen om å tonsette og tolke diktene til arbeiderklassedikteren Rudolf Nilsen. Langt på vei er det de samme musikerne som står bak dette prosjektet som sto for På Stengrunn for 45 år siden. Den gangen var brorparten av melodiene komponert av Jon Arne Corell, Lars Klevstrand og Lillebjørn Nilsen. Med på laget den gangen var også Kari Svendsen, Steinar Ofsdal og Carl Morten Iversen. 

Lagspill 

– Som forrige gang har det vært et lagspill hele veien, sier Jon Arne Corell til Viser.no. 

Lillebjørn Nilsen har valgt å ikke bli med på flere Rudolf Nilsen-prosjekter, men til gjengjeld er Pål Moddi Knutsen med på laget denne gangen. Tre sanger har Moddi satt melodier til. 

– Det har vært morsomt å samarbeide med ham. Han spiller blant annet også trekkspill og horn og bidrar dermed til å tilføre laget noen nye klanger, forteller Corell. 

Under arbeidet med På Gjensyn har man lagt vekt på å forene et umiskjennelig visepreg med et mer moderne, tidsmessig lydbilde. 

– Vi ville unngå å høres ut som en daff visegjeng! 

Vanlige menneskers liv

Vi har også hatt et ønske om å vise noen flere sider av Rudolf Nilsens poesi enn de som kom til syne under På Stengrunn-prosjektet. Mange av diktene er som noveller. Det meste av Rudolf Nilsens poesi gjennomsyres av hans ønske om å skildre arbeiderklassens liv og følelser. Han klarer å beskrive vanlige menneskers virkelighet uten å bli sentimental og klissen, sier Jon Arne Corell.

Til hans egne melodibidrag denne gangen hører en tonsetting av Nr. 13, Rudolf Nilsens kanskje mest kjente dikt, langt og episk i formen,  som en novelle på rim. Andre dikt i Corells tonedrakt er blant annet titteldiktet, På Gjensyn, 1.mai på Karl Johan og Midt i byen, samt den ramsalte tragikomedien Kalsen. Steinar Ofsdal har laget melodien til Den Nye Kamerat og Lars Klevstrand har bidratt med Ved Bålet, Rivalen og Viggo Villemann, mens for Bjerkene ved Nybroen har Corell og Klevstrand laget hver sin halvdel. 

Når det nærmer seg desember vil tid og sted for lanseringskonsert i Oslo samt eventuelle videre presentasjoner av På Gjensyn gjøres kjent. 

Neste nummer av Viser vil inneholde et mer omfattende intervju med Jon Arne Corell.

Publ. 26. juni 2019.