Go Mikser på stuebordet

Mikro-mikser for mobiltelefon

DingseguidenRoland Go Mixer Pro… For bare tre år siden ville jeg sagt at opptak i skikkelig kvalitet må gjøres i studio eller på datamaskin med et proft lydkort og en stor mikser. Det er ikke lenger så sikkert.

Øyvind Rauset
Aldri en dag uten innspilling – Roland-gutten går ikke ut i naturen uten bag’en full av Roland… (foto: Roland).

Sommeren 2017 ble Rolands GO Mixer for smarttelefoner lansert for 999 kr. Som en liten firkantet «puck» passelig til å puttes i lomma, er den blitt populær hos dem som vil gjøre opptak på telefon uten å trekke med en ekstra mikser i kofferten. Den har 8 innganger og stereo ut, og bruker ikke batteri da den trekker strøm fra telefonen. Perfekt for «soveroms-musikere» til å lage korte YouTube- og Instagram-videoer med.

Året etter kom oppfølgeren GO:Mixer Pro til 1685 kr – med nesten de samme spesifikasjoner, men én ekstra inngang: en stor kombinert XLR- og jackplugg (XLR er den store 3-pins pluggen du finner på de fleste scene- og studiomik’er). Nå kan man jo lure litt på dette, jeg tenker at om man vil bruke XLR-plugger, bør man heller ta med en stor mikser med plass til fler enn én. 

Men… velvel, «kjekt å ha», og dettte gjør at den lille pucken faktisk også kan brukes som selvstendig konsertmikser hvis man bare trenger noen få instrumenter pluss en sangmik. Den har en knapp for 48 volts Phantom-strøm som noen mikrofoner trenger, derfor har den plass til batterier som kan drive mikseren også om du ikke har telefon eller nettbrett tilkoblet.

Så jeg bestilte den… dessverre med ventetid, så jeg rakk ikke teste den så utførlig som jeg ønsket før bladet gikk i trykken. Men noen ting kan jeg si: Det lager flott lyd, og den har fler innganger enn man skulle tro. Den har også bedre lyttefunksjon enn forgjengeren, som ikke kunne prøvelytte effekter som du kjørte gjennom en effekt-app på telefonen. Det kan man nå, med en «Loop back»-knapp.

Du kan tilogmed legge ny vokal på kjente låter – den har en slags «karaokeknapp» som demper midten av stereosignalet der vokalen vanligvis ligger, så du kan erstatte den opprinnelige sangen med din egen. Resultatet varierer avhengig av instrumenter og om vokalen er nøyaktig i midten eller ei. Husk også at romklang panoreres ut til høyre og venstre, så på sanger med mye etterklang vil du fortsatt høre den i bakgrunnen selv når hovedstemmen er borte. Romklangen kan forsvinne bak din egen stemme om du synger høyt, men det går nok best om du har samme kjønn som den opprinnelige vokalen – eller om opptaket er helt «tørt»…

Go:Mixer Pro har som sagt en «loopback»-knapp som lar deg høre resultatet av lyd du kjører gjennom en app på en -telefon eller iPad og tilbake igjen. Det trengs om du f.eks kjører gitarlyden inn i en effekt-app og vil høre resultatet i ørepluggen. Dette gjør det også mulig å bruke mikseren til flersporsopptak der du må høre de gamle sporene samtidig som du legger på nye.

Jeg har aldri hatt noen sans for iPhone til redigering av lyd og video, det syns jeg funker bedre på iPadens store skjerm. Men så gikk jeg nylig på et fint voksen-opplæringskurs i videoopptak og -redi-gering på smarttelefon, med vekt på korte intervjusituasjoner. Slike som man gjerne bruker for å lage små snutter til YouTube. Og da så jeg straks hvor nyttig denne mikseren ville vært, både til opptak av intervjuer og til musikk-videoer. 

Pro:

Kompakt og lett, passer til mobiltelefoner og iPad’er, ypperlig for opptak «on the road».

Kontra:

Antakelig 16 bits lyd (CD-kvalitet) da det ikke står noe om det på pakka. Ville helst hatt 24-bit.

 

Go mixer pro med batterierMikseren har en forhøyning bakerst som støtte for telefonen. Denne rommer XLR-inngangen på en side og 4 trippel-A-batterier på den andre. Batteriene trengs ikke til vanlig bruk, men kommer godt med hvis man vil bruke den som frittstående mini-mikser uten å ta strøm fra telefon eller nettbrett. De trengs også ved opptak med 48 volts Phantom power.