Hekla Stålstrenga: Velkommen inn

Velkommen inn er en av juleplatene jeg setter meg ned og lytter til flere ganger i adventstiden. Den inneholder en flott blanding av nye julesanger med en god historie og noen schlagere som også er fine, samtlige ikledd utsøkte arrangementer.

Per Jakob Skaanes

Velkommen innFra å være en duo som spilte rotnorsk folkemusikk, har Hekla Stålstrenga utviklet seg til å være en kvintett som fremdeles har nordnorsk folkemusikk «i bånn», men vi kan vel si det nå er et band som befinner seg sjangermessig i et krysningsfelt mellom viser, folkemusikk og folkrock. Duoen besto av Ragnhild Furebotten på fele og Tore Bruvoll på gitar. Siden har Bruvoll ringt litt rundt og knyttet Anne Nymo Trulsen på vokal, Trond-Viggo Solås på ståbass og Ole-Jacob Larsen på trommer.

Velkommen inn

Velkommen inn har Hekla Stålstrenga spilt inn flere nyskrevne julesanger og enkelte «slagere» som Det lyser i stille grender, Stille natt og den vakre Nordnorsk julesalme av Trygve Hoff, Josefs julevise av Halvdan Sivertsen. Her er også en rekke nyskrevne juleviser som sammen med de to sistnevnte gjør dette albumet til et virkelig flott album. Arrangementene er en nytelse med slike musikere. I fokus er Furebottens uttrykksfulle feletone og gitarfinesser fra Bruvoll.

Jeg synes Hekla Stålstrenga treffer best på de berettende visene, det er her  Nymo Trulsen setter en gjenkjennelig signatur på låtene. Med de musikalske arrangementene Hekla Stålstrenga lager og den lett barnlige, om ikke «slentrende», så mer umiddelbare uttrykket i Nymo Trulsens stemme og foredrag, blir for eksempel spor som Heim te jul, med tekst av Helge Stangnes og melodi signert Ragnhild Furebotten, og Velkommen inn av Ragnar Olsen, uovertrufne. Vi tror på henne og hun er en god forteller. Jeg synes derimot Stille natt og Det lyser i stille grender mer transportetapper mellom de nordnorske og nyskrevne julevisene som blir fine fortellinger ikledd delikat tonefølge. Slagerne blir nok mindre gripende fordi de har vært spilt i årevis i ulike arrangementer og med ulike vokalister. Men når man skal gi ut en juleplate, må man vel ha med endel slike for å treffe bredt.

Lytt til Velkommen inn på Tidal eller andre strømmetjenester, og på gode spillelister med flott folkemusikk på SlåttifyVelkommen inn er så klabert også tilgjengelig på vinyl hos Big Dipper eller andre seriøse platesjapper.

         Hekla Sålstrenga: Velkommen inn. Talik 2017.