Finn Kalvik. Foto: Øyvind Rauset

Finn Kalvik inn i Rockheim Hall of Fame

Enda en stor viseartist, Finn Kalvik, er kommet med i Rockheim Hall of Fame. Han deler plassen med Anita Skorgan og bandet TNT. Selve den offisielle seremonien skjer 16. september i Olavshallen i Trondheim.

Red.

Finn Kalvik (født 30. april 1947) er vokalist, gitarist, komponist og tekstforfatter. Han vakte først oppmerksomhet med sangen Finne meg sjæl, som uttrykte mye av tidsånden på slutten av 1960-tallet. Senere ble han en anerkjent visesanger, og tonesetter av dikt av bl.a. Inger Hagerup og André Bjerke. Han gjorde dessuten fine oversettelser av utenlandske sanger. Deretter innledet Finn Kalvik et samarbeid med Benny Andersson fra ABBA. Kom ut kom fram (1979) og Natt og dag (1981) solgte til sammen over 200 000 her hjemme. Han har også gitt ut visebøker, og har siden 2000 solgt mer enn 120.000 av sine nye utgivelser.

Anita Skorgan (født 13. november 1958) er artist, komponist og keyboardist. Hun vant en nordisk talentkonkurranse i TV-programmet Hylands Hörnai 1972, og har siden forblitt et kjent og kjært navn. Hun representerte Norge i den internasjonale finalen i Melodi Grand Prix i 1977 og 1979, og vant Spellemannprisen i pop-klassen for albumet Ingen vei tilbake i 1979. På 80-tallet inngikk hun et samarbeid med Jahn Teigen, der albumet Cheek To Cheek solgte hele 120 000 eksemplarer. Hun har medvirket på en lang rekke plater, også som komponist for andre artister. Hun har lenge markert seg som en dyktig live-artist, og som en fornyer av julemusikken og kirkekonsertene.   

TNT ble startet i Trondheim i 1982 av Dag Ingebrigtsen (vokal, gitar), Ronni Le Tekrø (gitar), Steinar Eikum (bass) og Morten «Diesel» Dahl (trommer), og skulle markere seg sterkt innen internasjonal, melodiøs hardrock. I 1984 kom amerikanske Tony Harnell med på vokal. I 1987 ble det Spellemannspris for Tell No Tales, som anført av singelen 10,000 Lovers (in One) også skrev norsk platehistorie ved å gå inn på albumlisten i USA. Bandet har turnert over hele verden, og har gitt ut tretten album, der den nyeste er XIII fra 2018, nå med Baol Bardot Bulsara som vokalist. 

 

Tidligere innlemmede i Rockheim Hall of Fame

2011: Åge Aleksandersen, Wenche Myhre, Jokke og Valentinerne, a-ha, Alf Prøysen. 
2012: DumDum Boys, The Pussycats, Jan Eggum, Jahn Teigen, Terje Rypdal.
2013: Lillebjørn Nilsen, Nora Brockstedt, Anne Grete Preus. 
2014: Knutsen & Ludvigsen, deLillos, Øystein Sunde. 
2015: Inger Lise Rypdal, Jan Garbarek, Mari Boine, Ole Paus.
2016: Svein Finjarn, Karin Krog og Motorpsycho.
2017: Raga Rockers, Dizzie Tunes og Popol Ace.
2018: Morten Abel, Kari Bremnes og Stage Dolls.

Rockheim Hall of Fame

Rockheim Hall of Fame skal hedre personer som har hatt stor betydning for norsk populærmusikks utvikling og utbredelse. Artister/grupper med ekstraordinære karrierer og andre som har hatt en særlig innflytelse på populærmusikkens historie i Norge kan innlemmes i Hall of Fame.

RHoF har som formål å hedre personer som har hatt stor betydning for norsk populærmusikks utvikling og utbredelse. Artister/grupper med ekstraordinære karrierer og andre som har hatt en særlig innflytelse på populærmusikkens historie i Norge kan innlemmes i RHoF.

Nominasjonskriterier Artister/grupper/personer kan bli nominert til RHoF tidligst 25 år etter at de har debutert med en utgivelse, bidratt til en utgivelse, vært involvert i karrieren til en artist/gruppe, eller på annen måte satt sitt preg på populærmusikkens historie.

Nominasjonskomitéen 2019

Jan Eggum
Ingrid Kindem
Sondre Lerche
Sissel Guttormsen
Arvid Skancke-Knutsen
Claudia Scott
Sæmund Fiskvik

Ca. 200 personer fra musikkbransjen har avgitt stemme på de ni nominerte, og Anita Skorgan, Finn Kalvik og TNT fikk flest stemmer.

Publ: 25. april 2019.