Visetidsskrifter forsider

Viseblader gjennom 23 år – nå på Nasjonalbiblioteket

23 årganger av tidsskrift utgitt av Norsk Viseforum er nå tilgjengelige på nb.no. Dette markeres med en samtale og minikonsert på Nasjonalbiblioteket 7. juni kl 19.

I Nasjonalbiblioteket er mange av de norske musikkpublikasjonene samlet og bevart for fremtiden. Stadig flere av dem blir digitalisert og gjort tilgjengelige på nett, der man kan se utvikling og kontinuitet i formidlingen av musikk på trykk. I den forbindelse har Norsk Viseforum og Nasjonalbiblioteket inngått en avtale om digitalisering av tidligere viseblader, og du finner nå 4x utgaver av til sammen 23 årganger av visetidsskrift i nasjonalbibliotekets bokhylla.no. Bladene er digitalisert med OCR-skanning, noe som gjør teksten søkbar. Vi gleder oss over dette samarbeidet, og håper på mange nye lesere av de gamle visebladene! 

Musikktidsskrifter har vært en kilde til diskusjon, kritikk og utforskning, et sted man kan finne sitt miljø og gjøre nye oppdagelser. Norske musikktidsskrifter, fanziner og aviser har vært viktige for mange musikere og musikkinteresserte innenfor en rekke ulike sjangre. Hvilken rolle spiller de i dag?

I fire arrangementer før sommeren ser Nasjonalbiblioteket nærmere på noen av dem, og inviterer til samtaler om å skrive om musikk innenfor tre ulike sjangre: viser, blues og rock. Den 7. juni er turen kommet til visen, og Nasjonalbiblioteket har satt sammen et spennende panel av visekunnige folk til å delta i panelet. Visesanger og mangeårig leder av Nordiska Visskolan, Hanne Juul, journalist Kari Slaatsveen og litteraturviter og Bellman-ekspert Trond Haugen møter kulturjournalist og bladfyk Audun Vinger til samtale hvor de drøfter følgende:

En vise kan være alt fra vare, lyriske stykker til tungebrekkende revyviser eller politisk agitasjon. Hva er egentlig en vise i dag – hva skiller den fra pop eller folkemusikk? Hvordan har visetidsskriftene skrevet om og fortolket en så mangetydig og sammensatt, lyrisk uttrykksform?

Viser.no-bladet ennå ikke med

Bladet Viser.no (2008–2012) er foreløpig ikke med i Nasjonalbibliotekets samling, da de ligger ute som PDF’er til gratis nedlasting HER på viser.no. Du kan få alle de 14 utgavene i én fil, eller enkeltvis. Her vil du finne mange artikler som aldri er blitt lagt ut på nett.Viser.no-bladets 12 første utgaver

Publ.: 21. mai 2018.