Tony Joe White - Swamp Fox

Swamprock-reven er død

Tony Joe White («Swamp Fox») er død, 75 år gammel. White var en av syv søsken, født i Louisiana og vokste opp med blues. 

Tony Joe WhiteTove Andersson

«For meg var han bare definisjonen av sjelfullhet», sa hans venn artisten Buddy Miller. White rakk akkurat å gi ut sitt siste album. Musikeren, som besøkte Norge flere ganger, hadde store hits som vakre A Rainy Night in Georgia, Polk Salad Annie og Steamy Windows, som Tina Turner gjorde en hit av i 1989.

Kallenavnet fikk han av å blande country, rock og blues. Det siste lå hans hjerte nærmest, noe man hører på den siste utgivelsen hans.

 «Jeg har alltid tenkt på meg selv som bluesmusiker, i bunn og grunn, fordi blues er ekte, og jeg liker å holde alt jeg gjør så ekte som mulig. Så jeg tenkte det var på tide å lage et bluesalbum som høres ut akkurat slik jeg elsker denne musikken».

Den siste utgivelsen heter Bad Mouthin’ og er spilt på den gamle Fender Stratocasteren han elsket. På denne finner man blant annet Stockholm Blues, og blues var det han vokste opp med. Det siste albumet er kalt Dry and dusty, med Elvis-låta Heartbreak Hotel som er så langt ned i moll han kan komme, akkompagnert av gitar og munnspill.

White kunne gå fra store scener, som Sliperihallen på Notodden, til små intime lokaler som Folk & Blues Scenen og Bellmann. Etter konserten utenfor Bellmann i 2011, da bildet ble tatt, ga han imidlertid uttrykk for at han var usikker på om folk kom for musikkens skyld. Han virket noe trist, og oppslaget i Telen dagen etter viste at flere hadde reagert på et høylydt publikum.

Tony Joe White spilte på Notodden Blues Festival både i 2002 og 2011, men dukket opp på Grand Hotell i 2006. Der holdt han holdt en mini-konsert for flere overraskede gjester som kom rett inn fra gata. Festen kunne vart ut i de små nattetimer.

Både Elvis, Joe Cocker og Tina Turne har gjort cover av låtene hans. En av de andre artistene kjent for swamp-bluesen – og som døde tidligere i år – er Lazy Lester, som også var kjent for det norske festivalpublikummet.

White døde av et hjerteinfarkt 24. oktober i år.

Tony Joe White og artikkelforfatteren
Tony Joe White og artikkelforfatteren i Oslo. Foto: Kent Sørensen.

Publ.: 19. nov. 2018.