Notevindu på iPad

Skriv noter for hånd

DingseguidenVi har en serie i Dingsguiden om noteprogrammer som brukes til å skrive arrangementer eller lage låter. Programmer vi har omtalt nylig: Notion og MuseScore, og i 2010 Finale.

Denne gang ser vi nærmere på tre nye apper (pluss noen alternativer) som lar deg tegne noter rett inn på skjermen, akku­rat som i en noteblokk – bortsett fra at skribleriene blir omsatt til «trykte» noter etter noen sekunder. Og det er bare begynnelsen.

Øyvind Rauset

For en som har gått rundt med mini-noteblokk i baklomma i årevis, var det en åpen­baring å oppdage at det finnes pro­grammer som lar deg skrive noter for hånd rett inn på en skjerm med tomme notelinjer. Du kan bruke fingeren (men en stylus/tegnepenn er best) og se de notelignende kråketærne bli magisk oversatt til vakre, lesbare noter som kunne vært utgitt på Breitkopf & Härtel. 

Notate Me skjermbilde
NotateMe: Notene dukker «magisk» opp i øvre linje… mens man skriver inn sine kråketær i den nedre.

NotateMe

Den første appen jeg tilfeldigvis snublet over, var NotateMe, som er gratis å teste ut, men koster en del for Pluss-varianten om du vil bruke det seriøst (og f.eks lagre pdf eller skrive ut).

NotateMe er utviklet av et lite firma som senere ble oppkjøpt av kjempen Avid, som også gir ut bl.a ProTools og noteprogrammet Sibelius. Derfor funker NotateMe ekstra godt med Sibelius, men det kan også lagre slik at det kan leses av andre noteprogrammer (via MusicXML og MIDI-format).

Andre typer note-innputt

En interessant ting med Avid er at de også har to andre note-innputt-løsninger for pc og Mac i hyllene: PhotoScore som lar deg fotografere eller scanne inn noter og leser disse om til noter, som med OCR for tekst (optical caracter recognition). NotateMe følger gratis med når man kjøper dette programmet.

De tilbyr også AudioScore, en app som lytter på gode lydfiler, til og med i mp3 format, og skriver disse ut som noter etter beste evne. De reklamerer også med at det skriver flerstemmige partiturer – hmmm, det må jeg se før jeg tror på det (joda, det kommer sikkert, men dette er skrevet i 2017)!

Begge disse appene får man på ­Avids nettbutikk, inkludert ­NotateMe. Jeg har ennå ikke sett dem tilbudt som pakke av nordiske forhandlere. Selv har jeg kjøpt dem til full pris og vil skrive om dem når jeg har fått jobbet med dem en stund.

De som har iPad kan som sagt kjøpe en ikke helt billig fullverjon av NotateMe på App store. Utvik­lerne skriver på nettsiden at appen er optimilasiert for Microsoft sin Surface Pro, et pussig valg synes jeg. Gratisutgaven skriver så pass mye feil på iPaden at jeg ikke vet om jeg tør kjøpe fullversjonen. Men det krever vel tillvenning, og programmet lærer visstnok mens det jobber, så kanskje jeg kasta inn håndkledet for tidlig.

Notion fokusvindu
Notion: Du kan skrive rett inn i notelinjene, men dette fokusvinduet gir bedre kontroll.

Notion

Men det finnes en annen løsning: Programmet Notion, som jeg skrev om i VISER nr 3, har kommet med ny versjon som inneholder et tillegg for notetegning og kan kjøpes i appen for 85 kroner. Jeg gjorde det, og den funket… rimelig bra! Heller ikke her klaffer det i hver takt, men det går bedre etter hvert som man får treninga. Det er også optimalisert for iPad med tegnepenn (iPad Pro går ekstra godt).

Ett problem jeg opplevde, er at programmet ofte oppfatter hånda som hviler mot skjermen som en del av noteskrivingen – og da går det riktig galt. Løsningen jeg fant, var å legge et tøystykke (eller serviett) mellom hånda og skjermen, da ble avstanden stor nok til at hånda ikke ble registrert. 

Men dette burde programmererne ha fått til, når vanlige tegneprogrammer på iPad’en klarer det. En bedre mulighet er å bruke «fokus­vinduet» (bildet til venstre) der man kan skrive notene i en slags zoom-rute. Det gir litt mindre oversikt over notebildet der man skriver, men det er verdt det. 

Notetegning med fingreneTouch Notation: Notestenografi som føles helt naturlig

Programmet kommer i en gratis og en billig versjon. Korder er tilleggskjøp, men det gjør at du kan høre kordene avspilt (noe en felespiller uten gitarkunnskap setter stor pris på)! 

Denne appen bruker en litt annen tilnærming enn andre noteprogram­mer – med en slags «stenografi» for å tegne notene. I motsetning til vanlig stenografi er denne ganske selvforståelig: En kvartnote eller andre som er fylt, markeres med en skråstrek, slik vi noterte på Veitvet musikkskole i gamle dager. Notehalsen spretter opp av seg selv. Halv- og helnoter tegnes med sirkel. Andre elementer (tverrstreker for å gi åttendedelsnoter, buer etc.) tegnes som vanlig, og dermed blir dette ganske lett! Pausetegn tok litt tilvending, men gikk greit etter en stund. 

Så du trenger ikke lære deg et nytt «språk», du tegner bare noter slik du ville gjort om det skal gå kvikt. Skriv «Tr» over notelinjen og appen skriver en trille – og du kan flytte endepunktet bak- eller framover så trillen fyller det rette området.

Alt spilles når du ønsker – trykk en play-knapp, eller bare skriv inn en trekant som ser ut som et «play»-symbol, så begynner et piano å spille notene. 

Og mer: En artig kord-modul kan kjøpes ekstra: Skriv C over notelinja så kommer det opp et vindu der du velger akkorder. Etterpå kan du spille dem av med ulike typer komp som rock, jazz, ballader, hiphop. Låter ikke perfekt, men du hører om kordene passer (og det oppsto noen morsomme rytmer)!

Avspillingslyden er ikke like god som i Notion, men det kan jeg leve med. Alt kan nemlig lagres i Music XML-format og dermed åpnes i nesten alle musikk-apper som Cubase, Logic, Notion eller det gratis noteprogrammet MuseScore, som jeg gjerne bruker til finpussen.

Notevindu på iPadJeg brukte Touch Notation til å rable ned noter, korder og tekst til ei vise jeg laget for kinofilmen Sabotøren og Kureren, som skulle synges og spilles inn av Amund Bjønness med deadline bare to dager fram i tid. Kort tid for å lage ei vise, men deilig å få til et fullt noteark på litt over ett kvarter (ok da, 20 minutter)!

Programmet utfører konvertering til trykte noter svært fort, og det kan være litt forvirrende i begynnelsen. Derfor er det bra at det fins korte videoer som demonstrerer bruken. 

One more thing: Man kan tegne et kryss (X) over en note, og da forsvinner den. Å bare skrible kvikt over den med penna gir samme resultat. 

Og så en mangel: Ingen felt for vise­tekst (lyrics), selv om du kan sette det inn med håndskrift. Da er det godt at du kan lagre notene som XML-fil og fortsette i Notion eller Muse­Score. Der kan du også sette inn korder. Eller: bare legg noten inn i Word/ Pages som et bilde, putt teksten oppå (som tekstfelt) og lim inn de andre versene under.

Jeg kan ikke levere noen full bruker­­håndbok her: du som trenger å skrive noter kjapt, skaffer deg gratisversjonen og prøver deg fram. Jeg tror ikke du vil angre! 

NotateMe fra Avid: Gratis, 600 kr for NotateMe Plus.
+ Gratisversjon til å prøve ut.
÷ Tar tid å venne seg til den så den skriver riktig. Plus-utgaven nødvendig for seriøs jobbing.

Notion fra PreSonus: 159 kr (+ 85 in-app kjøp for håndskrift-tillegg).
+ Et fullverdig noteprogram i seg selv. 
÷ Læringskurve også her. Fokus­vinduet ga bedre resultat enn å skrive direkte på notearket, men ikke feilfritt.

Touch Notation (gratis/135 kr)
+ Rask noteinnskriving, du lærer de enkle tegnene på få minutter. Best med stylus/blyant. Passer også for iPhone, men da helst Plus-utgavene med stor skjerm.
÷ Bare for iPad/iPhone.  Input av lyrics (sangtekst under notene) mangler. 


Alternativer: 

Skjermbilde fra StaffSketchPadStaffSketchPad (35 kr) 

er en ny og enkel liten app for deg som bare ønsker et noteark å rable ned idéer på, uten at den bruker tid på å oversette til trykte noter og spille av det du har skrevet inn. Appen er fortsatt i versjon 1 og det merkes, blant annet manglet den «passive» flaten å legge handa på, så jeg brukte en brettet serviett oppå skjermen. Ellers dukker det opp streker og prikker som ikke skal være med. Om dette blir løst, tror jeg at jeg kunne brukt denne som et kjapt noteark.

+ Enkel som en vanlig noteblokk. Lav pris. Passer til kjappe skisser der du ikke trenger avspilling og konvertering til trykte noter.

÷ Versjon 1 føles litt uferdiig. Har ikke «håndbeskyttelse» så du trenger serviett på skjermen.

StaffPad for Surface
StaffPad: En lekker kompanjong til et stilfullt tegnebrett fra Microsoft.

StaffPad for Windows (719 kr) 

Denne appen kom i 2015 for Windows 10, spesielt beregnet for de nye Microsofts Surface Pro 3 og 4 med tegneblyant, men passer også på nyere brett fra andre leverandører. Den gjenkjenner én takt av gangen, og selv om den anbefaler visse skrivemåter, vil den også lære av din måte å skrive på. 

Jeg har ingen Surface så kan ikke lage en fornuftig omtale, men ser at den fikk mange gode brukeromtaler i starten, noen sa det er det beste innen notetegning for tida. Og det var det nok i 2015, før iPad Pro kom med sin tegneblyant – men jeg har også sett innlegg fra iPad-brukere som ønsker at den kommer dit. Én innvending som fortsatt ble nevnt i 2016, var manglende støtte for akkord­tegn, det må de snarest fikse.

Om du har en Surface Pro eller nyere PC-tegnebrett fra andre tror jeg trygt du kan gå for StaffPad – den koster litt, men er nok verdt det. 

På en PC uten blyant mister du noe av funksjonaliteten som utmerker dette programmet, selv om du sikkert kan bruke tangent-input som alternativ.

+ Relativt lett å bruke. Beste notetegningsprogram for Windows brett.

÷ Bare for Windows 10. Noe stiv pris. Støtter ikke akkordtegn (du kan sette dem inn som vanlig tekst, men da vil f.eks en note-b bare bli «b»).

 

Publisert 2. januar 2018. Har stått som to artikler i VISOR nr 9 og 10.