Ann-Iren Hansen mottar stipendet på Josefine

Rævspark 2018: Ann-Iren Hansen

Visekunstner Ann-Iren Hansen fra Vesterålen ble 28. februar tildelt prisen «Rævspark» fra Norsk Viseforum. For stipendjuryen var det hennes sangpoesi som gjorde utslaget. Stipendet er på 30.000 kroner, og skal brukes til å turnere i Sør-Norge.

Øyvind Rauset • Fotos: Jan Nossen

Prisutdelingen foregikk på Josefine Visescene under felleskonserten til Pål-Are Bakksjø og fjorårets Rævspark-vinner Maria Toresen.
– Det er sjelden at en helstøpt visekunstner som Ann-Iren Hansen er så lite kjent utenfor hjemtraktene. Det ønsker vi å gjøre noe med. Som vinner av årets Rævspark skal vi sende henne ut på turné så også publikum i Sør-Norge kan bli kjent med henne, sier daglig leder Audun Reithaug i Norsk Viseforum.
Han presiserer at stipendet, som er på 30.000 kroner, deles ut til en uetablert artist som Norsk Viseforum «tror vil komme langt med et vennlig spark bak».

Pål-Are BakksjøAnn-Iren Hansen framførte to stille, nesten sakrale sanger med eget piano-akkompagnement og høstet stor respons fra salen. Ved diplomoverrekkelsen fortalte hun at hun var blitt totalt overrasket da telefonen kom om at hun hadde fått årets Rævspark. – Jeg begynte å gråte!
Som oppvarming hadde Bodø-væring Pål-Are Bakksjø (presentert som 2. plass i fjorårets konkurranse – bildet t.v.) gjort furore med sine morsomme viser fulle av snert og gode ordspill, og kompet av glimrende variert gitarspill.
Kvelden ble avsluttet av fjorårets vinner Maria Toresen. Hun behandler sin stemme som et instrument, og med en slik virtuositet og dynamikk at noen av visene kunne oppfattes som symfoniske, selv med kun sang og gitar. Du nesten hører et orkester… Også en felespiller har noe å lære av den damen. En ny Ella Fitzgerald?

Om noen av disse tre artistene opptrer i nærheten av deg, må du ikke gå glipp av sjansen til en stor viseopplevelse. Selv gikk jeg ut av Josefine Vertshus i en slags transe med nye toner i hodet, etter en av de beste visekonserter jeg har fått med det siste året.

Maria Toresen. Foto: Jan Nossen.

Stipendvinneren fra 2017, Maria Toresen, imponerte stort. Foto: Jan Nossen.

Publ. 1. mars 2018.