Initiativtakerne til No.13

No.13: Kampen trenger et soundtrack

Det er noen år siden plateselskapet Mai forsvant, musikkformidleren som fremmet musikk fra venstresida og fra folkelige bevegelser som Nei til EU. Særlig kjent for artister som Vømmøl Spelemannslag, Stavangerensemblet, Tramteatret, Halvdan Sivertsen og mange fler. Nå har to unge «gründere» satt i gang et nytt selskap i samme ånd, No.13.

Øyvind RausetNo.13-logo

Jeg møtte Magnus Tindberg og Brage Aronsen på Tøyen Start-up Village. De to har holdt på i ett år med prosjektet, og har allerede første album klar til lansering i mars, med visegruppa Ohnesorg. Jeg startet med å spørre om de med dette vil «ta opp arven etter Mai».

– Mai er én inspirasjonskilde, men vi har også andre, som det amerikanske Folkways, eller svenske forbilder som MNW, Silence og det mindre kjente Proletärkultur.

Vi vil være en musikkformidler på venstresida, som bidrar til å flette sammen kultur og politikk og kan bidra i politiske kamper i samfunnet. Det er flere eksempler på det i Norgeshistorien, at om du skal vinne en stor og viktig kamp, så trenger du et «soundtrack»!

Mange folk i våre dager har en «berøringsangst» for alt som har med politikk å gjøre. Samtidig som storbanker og Statoil kjøper seg kredibilitet gjennom sponsoravtaler over hele den kuturelle fjøla.

Idéen høres grei ut, men hva med finansene?

Stor latter fra begge to:
– Vi oppretta aksjeselskap i forrige uke, og dagen etter krasjet aksjemarkedet! Men spøk til side, vi har hatt en folkefinansiering som innbragte nesten 100.000 kroner, dessuten har vi hatt flere støttekonserter, markedsdager for vinylplatesalg (og for å bli kjent med nye folk). Støtte får vi også via Vipps, og så har vi satset en god del fra egen lomme.

Vi regner ikke med å tjene store penger… selv om vi heller ikke er allergiske mot å gå i pluss! Det ville jo vært bra med noe i kassa for neste prosjekt.

Gruppa Ohnesorg
Ohnesorg på scenen

Vinyl, ja–?

– Vi satser først og fremst på vinylplater, fordi vi vil legge fram et kult produkt, der du får et stort bilde og kan lese om musikken og artistene på omslaget. Men selskapet er ikke et retro-prosjekt, vi vil spille en rolle i folks liv og i politiske kamper som foregår i dag.

Så om noen unge eller gamle låtskrivere sitter med noe som passer under vår paraply, må de gjerne ta kontakt: Sanger som sier noe om tida vi lever i, og/eller hvordan vi kan gjøre den bedre. Vi har vel i utgangspuntet en forkjærlighet for viser, men vil også høre andre uttrykksformer!

No.13

Selskapet har en Facebook-side der du får vite mer om aktivitetene (og kan gi støtte):  plateselskapetno13.

1. utgivelse: Ohnesorg: Sanger for rastløse. Lansering 16. mars 2018.
2. utgivelse: Horten-gruppa Frosk: Homo Erectus. Lansering seinsommeren.

En video som forteller med om bakgrunnen for å opprette No.13:

 

Publ. i VISOR nr 11, på nett 26. mars 2018.