CD-Kåre Indrehus-Hjertet i halsen

Kåre Indrehus: Å synge med hjertet i halsen

Kåre Indrehus er en trubadur som gir ut sine egne plater på eget selskap med det klingende navnet Taktløs musikk. Sammen med flere nyere norske visesangere har Indrehus utviklet et selvstendig og individuelt uttrykk som kan fascinere folk som investerer tid og krefter i å lytte.

Per Jakob Skaanes

Kåre Indrehus kommer fra Sunnmøre, men har gjort Vestfolding av seg og holder nå til på Nøtterøy. Han har to album på samvittigheten, Fra et bilvrak på Klipra, i tillegg til å være aktuell med albumet Med hjertet i halsen. Han spiller gitar, piano og synger, produserer og utgir albumet selv. 

Indrehus skriver humoristiske og lune tekster med et lett tragikomisk blikk på tilværelsen. Her er en vakker sang om å være far, om ekskjærester, og Indrehus er en god forteller. Tittelsporet er en utrolig vakker instrumental hvor Indrehus spiller piano, Tone Jordal Tollaas spiller fiolin, Erik Normann Sannes Aanonsen på ståbass. Synes du du hører en klarinett her? Da hører du rett. Det er Kåre Indrehus og en synth i samspill.

Lun melankoli

Syngestilen Indrehus har lagt seg på kan mange ha meninger om. Litt snakkesyngende, nynnemomlende, kanskje man kan beskrive det som «alderdommelig» stemmebruk, type småhes med ekstra luft på stemmebåndene. Kjæresten min utbrøt spontant: «Hva er det du sitter og hører på? Hvordan i all verden har han der fått slippe til i et studio?». Men etter at hun ble med og lytte og til og med fikk litt vin av meg, kunne Indrehus’ tekst og musikk få sjansen til å synke litt – da fant hun albumet mer fascinerende og lunt.

Men hun ønsket seg tekst å følge med på da den var litt vrien å få med seg. Det kan være til hjelp å ha et teksthefte ved siden av, for tekstene er viktige i Indrehus’ foredrag. Enkelte konsonanter og vokaler blir lett borte i hans særegne, snakkesyngende uttrykk.

Veganske utfordringer

Foto: Michaela Klouda

Kåre Indrehus har muligens hatt erfaringer med tøffe veganere og har laget en sang om hvordan det er å ha veganske venner som kommer på besøk. Det krever forbredelser og klargjøring av hjemmet og restriksjoner på hva man kan spise og ikke. Her er det artig hvordan Indrehus har arrangert musikken med en vakker fiolinstemme som kommer inn der teksten beveger seg fra å beskrive hvordan man må innrette seg, til å bli kritisk til det man antar er en vegansk posisjon.

På Indrehus’ lune, humoristiske vis forteller han hvordan hans firbente venn må ut i regnet, og hvordan dyrehold er uverdig for veganerne, samt at han finner det uforståelig ikke å like mat «som faktisk har litt smak». Fra det litt ruskete akkompagnementet i første delen, kommer så fiolinen inn med vakre lange toner som formelig løfter låta i de vegansk-kritiske partiene. Se på videoen til Vegansk vise her.

Indrehus har ikke glemt hvor han kommer fra og besynger hjembuen Ålesund i et popete og lettbent arrangement. «åh..åh..åhåhååååå-Ålesund». Herlig! Et av de musikalske høydepunktene på på platen er Liv i lengsel. Her innehar Tone Jordal Tollaas er fremtredende rolle og spiller flotte mottemaer til Indrehus’ vokal, nærmest et slags riff. Tittelsporet er også veldig fint.

Du kan lytte til Å synge med hjertet i halsen Tidal og Spotify med flere. Vinyl med Kåre Indrehus kan man blant andre handle hos Big Dipper.

Kåre Indrehus: Å synge med hjertet i halsen.
Vinyl og til nedlasting. Taktløs musikk 2018.