Odd og Vegas blogggforside

Jæren, Jan Eggum og visefolket

En forelskelse

Av Tatjana Vega Johansen

Å vandre i jærsk landskap er helt spesielt. Det er ikke som noe annet vi kan komme på. Med sine steinete nedtygde flater av grønt gress fra beitende sauer og kuer, rullesteiner over alt, forblåste strender og hav-vind skapes et helt spesielt landskap så unikt at du aldri glemmer det, slik Lofoten er uforglemmelig med sine høyreiste fjell og Cornwall har blitt berømt for sin værbitte ville kyst.
Og ikke minst menneskene da. Det er noe med lynnet til disse jærboerne som man ikke kan annet enn å elske. En jordnær og vill frodighet som er umulig å motstå. Vi er forelsket, rett og slett, i dette folket på Sør-Vestkysten og i et landskap som vekker alle sanser. Man lever og puster, puster og lever. Man er virkelig fri, i den grad et menneske virkelig kan være fri. Og tankene bivrer av liv.

Jan Eggm og seminardeltakerne
Deltagere i avslappet positur under lørdagens heldagsseanse med Jan Eggum på Helgåleiren (Foto: Anette Gilje).

Låtskriverseminar på Helgåleiren, Ogna 2018

Jæren viseklubb arrangerte låtskriverseminar på Ogna – Helgåleiren, for andre år på rad, helgen 15.–17. juni 2018.  Og for en fantastisk helg det ble. 

Låtskrivere valfartet fra Østlandet, Sørlandet og Vestlandet. Noen hadde, som oss, deltatt på fjorårets låtskriverseminar og blitt «frelst». Enkelte er allerede venner for livet. I år var fokus fremførelse på scenen, hva det betyr å være låtskriver og artist samt å utvide vår verktøykasse som tekstforfatter.

Vi var så heldige å få med oss den vennligsinnede, profesjonelle sangeren og komponisten Kjell Inge Torgersen i tema fremføring. Han loset oss gjennom alle fallgruber en kan oppleve på en scene og der deltagerne deltok aktivt. 

Karianne Arntzen med sitt jordmagnetiske blikk og hemmelige vesen delte sitt om det å skrive og bidro til å utvide vår verktøykasse. Vi har lyst til å dele en video med dere der Hilde Selvikvåg fremfører sangen «Anemone». Arntzen har skrevet teksten. Så billedlig spennende, metaforisk vakkert og samtidig så enkelt uanstrengt skrevet. Og hun skriver om et landskap hun hører til.

Anette Gilje terpet på viktigheten av å ta seg selv og andre artister på alvor mht til opphavsrettigheter. Hun informerte oss om Tono/Nopa.

Eminens Jan Eggum stod for resten mellom himmel og jord. Tenk deg en HEL dags foredrag med Jan Eggum der han spiller sangene sine og forteller om sitt yrkesliv, skriveprosesser med mer for deretter å overvære konserten hans på kvelden. Det er den våteste drøm du kan tenke deg. Det føles som et privilegium og en form for lykke. 

Artikkelen er klippet fra >>> Odd & Vegas musikkblogg – der finner du mer om arrangementet med fler videoer av noen av artistene som deltok!

Publ.: 22. juni 2018.