Frode Johansen Plateomslag

Frode Johansen: «Ellers så er alt det samma her»

Frode Johansen sier det veldig greit sjøl i introduksjonen til hans nyeste CD – den femte i rekken forøvrig: «Jeg har to indre motivasjoner – 1: Å si noe om hvordan det er å være meg akkurat nå, 2: Å ta vare på norsk visetradisjon sånn som jeg liker den». Og dette klarer han med glans.

Trond Skarsten

Frode Johansen er blitt betegnet som alt fra «den norske visesangens arveprins» (Bøygard) til «Norges beste låtskriver» (Andersen) og denne platen forsterker dette med sine gode melodilinjer og tekster med skråblikk på spennet i det å være menneske – lys og mørke, ensomhet og kjærlighet – i et samfunn i rivende utvikling. Platen er meget godt arrangert, knallsterk vokal og med en sjelden distinkt klarhet i lydbildet. Dette er en plate alle elskere av norsk visetradisjon bare må ha!

Selv om flere av melodiene må betegnes som rendyrket visepop eller americana, så kjennetegnes platen av et solid musikalsk håndverk fra alle involverte. Til tider kommer også slektskapet til andre låtskrivere frem så som Øystein Sunde og Jo Nesbø, men Frode Johansen er og blir Frode Johansen med sine lett iørefallende, lett gjenkjennelige melodier og ikke minst ved sitt tekstmessige fokus på rent medmenneskelige aspekter og trekk ved samfunnsutviklingen. Det siste kommer meget tydelig frem i melodien «DAB» hvor budskapet er at det var kanskje mange andre og mere viktigere områder i samfunnsutviklingen vi burde ha brukt tid og penger på…

Synes ikke det er riktig denne gangen å gå inn på hver enkelt av de 10 produksjonene som platen består av da denne platen må nytes i sin helhet. Men personlig så savner jeg tekstene i et ellers elegant platecover…

Lillebjørn Nilsen har sagt det meget treffende – og jammen har han rett i sitt utsagn: «Lytt til denne mannen – han kan det!»

Foruten Frode Johansen på gitar og vokal har han med seg følgende musikere;

Borgar Skoveng, Andre’ Ellefsen, Freddy Holm og Joachim Svendsen.

Platen er innspilt i FaJo- og Kleiva Studio 2018 med Frode Johansen som produsent (med unntak av «DAB», spilt inn i FlatCity Studio med Jim Berget som produsent og med Tor Mikael Stav-Larsen, Trond Hultgren og Dagfin H. Hovind som musikere.

Visen har alltid vært der og kommer alltid til å bestå så lenge vi har artister av dette kaliberet og publikum som vet å verdsette det nære og det ekte!

5 tonerDet å karaktersette musikk er og må være en meget subjektiv vurdering – noen vil sikkert være enig, andre dypt uenig. En klokkeklar og sterk 5’er fra min hånd!

FAJ Records – NO22C1813

 

Publ: 28. nov. 2018.