Bærum viseklubb på seminar

En helg i en viseklubbs liv: Viseseminar i Hallingdal

Biler med visetekster, instrumenter og visesangere, første helga i oktober på vei oppover Hallingdal til Bærum Viseklubbs årlige viseseminar på Smedsgården i Nesbyen. 

Ragnhild Pehrson

Vi har med en instruktør hvert år som skal hjelpe oss med vår årlige høstcabaret. Denne gang er det Toril Sivertsen Tørmoen.

Etter at vi har ordnet oss inn på rommene i deilig høstvær, er det rett ned i stua til første timen. Alle har med tre tekster som vi har lett fram fra en CD eller visebok eller visesanger. Vi har øvet teksten på forhånd,funnet tonearten vår og instrument. 

Tone og Bjørn
Tone og Bjørn i dyp konsentrasjon

Nå skal vi fordype oss i teksten, finne «sjela» i den, akkurat som de gjør på et teater.  Neste trinn er å sette sammen tekstene til et program som har en rød tråd vi har lyst å dele med det viselyttende publikum.

Flott høstvær ute med åpne vinduer – og så setter vi i gang fram til middag, og tro det eller ei – hele kvelden og litt av natta med går med til visesang.

Lørdagen starter med den aktive framføringen og lyttingen, undringen over hva dikteren og tonesetteren vil ha fram, som jeg som utøver kan gi rom og liv. Hvilke ord skal ha trykk, hvilke ord bør ha en pause før neste ord. Hvilken lydstyrke skal deler av teksten ha? Da blir visa mi. Den som spiller til, arbeider på samme måten. 

Dag og Solveig
Dag og Solveig

Det er mange sider ved visas tekst og tone som skal på plass.

Toril har gitt oss god påfyll, så etter søndagens rekkefølgetenkning er det lunsj og sinnet er fylt med inntrykk som også skal fordøyes.

Så er det veien hjem igjen med tanker om mer øving fram til november når vi skal framføre vår cabaret på Kulturstasjonen i Løkkeåsveien 2.

Visa er en deilig påfyllsmedisin som gir hjernen næring, sier legene. Har du lyst å bli med i Bærum Viseklubb er du hjertelig velkommen. 

 

Fra 2017, publ. 2018.