Åsmund Nesse: Viser frå vesterland

Åsmund Nesse: Viser frå Vesterland

I havgapet mellom Haugesund og Bergen ligger øya Bømlo. Her har reggaeartisten og visesangeren Åsmund Nesse sin base, og i september 2017 gav han ut sitt andre soloalbum på smakfull grønn vinyl og cd. 

Harald E. Ringås

Den som er kjent på denne kanten av landet vårt, vil kunne nikke gjenkjennende til så vel referanser som motivvalg i denne produksjonen. Med unntak av visen Langt nord der uti Å, en irsk folkemelodi fra 1800-tallet fritt oversatt av Åsmund Nesse, er han opphavsmann til alle tekster og melodier på innspillingen.

Det er spennvidde mellom de forskjellige sporene på plata. Vare viser som Eg hadde tenkt og perlen Bånsull frå vest veksler med reflekterende betraktninger over livet og naturen som i Draumen som sige forbi og ikke minst i Å kjere jord der lytteren holdes fast i tekstens grunnstemning ved at første strofe gjentas til slutt. Lars´n skiller seg ut fra de andre visene med sin fortellende form og sitt kraftfulle omkved. Kanskje Åsmund Nesse her har latt seg inspirere av sitt kjennskap til shanty-tradisjonen?

Alle tekstene er skrevet på umiskjennelig bømlamål, og Nesse faller ikke for fristelsen til å pynte på dialekten for å få rimet til å passe, kanskje utenom den siste linjen i visen Eg hadde tenkt.

Musikalsk er dette en solid produksjon med rutinerte musikere på alle instrumenter. Melodiene kler tekstene godt og blir aldri påtrengende.

Åsmund Nesse
Åsmund Nesse. Foto: Oddvar Nesse.

Arrangementene er godt håndverk og byr ikke på særlige overraskelser. 
På de fleste sporene benytter Nesse kontrabass. Det gir akkompagnementet et fint akustisk preg.
Mannskoret Havdur medvirker på sporet Hald deg fast. Hadde koret også fått være med på Lars’n ville det blitt enda mer trøkk i refrenget.

Alle sporene er produsert av Åsmund Nesse og Hans-Olav Molde med unntak av Når vinter blir vår som er produsert av Odin Staveland.

Dette er Nesses andre soloalbum og en overbevisende oppfølger til debutalbumet Lysning. Han har mer på lager, så vi kan se frem til å høre mer av visesangeren fra havgapet.

Viser frå Vesterland utgis på eget plateselskap, Nese Sound.

 

Publ. 23. feb. 2018