Torhild Ostad: Jeg roper til deg

Folkesangeren Torhild Ostad har ikke for vane å ytre seg i utide. Hennes debutalbum Blomar i moll kom i 1996. Sammen med pianisten Carsten Dahl har hun nylig gitt ut Jeg roper til deg.

Per Jakob Skaanes

En skjult skatt i det norske musikklandskapet, ifølge enkelte. Da Blomar i moll ble utgitt, høstet den gode kritikker. Ostads stemme nøt stor anerkjennelse. Lillebjørn Nilsen rangerte Blomar i moll som et av de ti beste norske album da han ble utfordret til å lage en liste. Albumet var en ren vokal utgivelse. Ostad fremførte religiøse folketoner i særegne arrangementer. Siden da har hun ikke gitt ut egne album før nå, etter hva jeg vet. Bortsett fra å låne stemmen sin til andres innspillinger, deriblant en fellesnordisk innspilling av Si godaften, si godnatt på albumet Ovenover allting til Bente Kure og Leif Ernstsen. Der deltok også Lillebjørn Nilsen, Peter Abrahamsen og Mikael Wiehe.

Jeg roper til deg

Nå er hun altså aktuell med ny utgivelse. Dette er ikke en vokalutgivelse. Hun har med seg stjernepianisten Carsten Dahl som noen ganger er tonefølge, noen ganger mer kolorerer og lager klanger som kanskje utfyller Ostads stemme og vokalbruk.

I tillegg til å ha med seg flygel på albumet, har Ostad nå skrevet flere av tekstene og melodiene selv. Det er noen religiøse folketoner her, og noe tradisjonsmateriale. I tillegg bidrar Carsten Dahl med noen åpne improvisasjoner. Av 13 spor, er seks av dem i en eller annen forstand låter hvor teksten er skrevet av ulike forfattere og melodien er en trad. folkemelodi. Så har vi noen spor hvor Torhild Ostad har tonesatt tekster av andre, deriblant Vaka og vente av Aslaug Vaa. To spor er improvisasjoner av Carsten Dahl. Til sist er tre av låtene helt og holdet signert Torhild Ostad, tittelsporet Jeg roper til deg, Voggesong og Alt forandre seg. Med sangene på albumet vil Ostad og Dahl ta for seg sårbare situasjoner i livet, relasjoner mellom mennesker og mellom mennesker og altet, kan vi lese på omslaget til albumet.

Dahl er mest kjent som jazz-pianist. Ostad har sin bakgrunn som kvedar og i folkemusikk. Om musikken på dette albumet skal kalles folkemusikk, salmer, fjelljazz, eller viser, vei ikke jeg. Det er heller ikke så viktig. Den er spennende å lytte til. Men det er krevende, så jeg velger meg ut to-tre spor og nyter dem og så tar jeg en pause. Jeg tror det er et kvalitetstegn på denne type musikk.

Omslagsbildet er laget av Torhild Ostad og bærer navnet «Oslo Aorta». Aorta er hovedpulsåren vår. På innsiden av omslaget noterer jeg meg at Ostad og Dahl karakteriserer havet som joedklodens hjerte og elvene som blodårer. Da ligger det nok noe der.

Hør Torhild Ostad snakke om Jeg roper til deg NRK p2 Spillerom. Jeg roper til deg kan strømmes på Spotify. Blomar i moll kan strømmes på Tidal eller andre strømmetjenester.

Torhild Ostad, Carsten Dahl: Jeg roper til deg. CD utgitt på NORCD 2017.