Sund: Skrellemanns viser, omslag

Øyvind Sund: Skrellemanns viser

Øyvind Sund har gitt ut viseboka Skrellemanns viser med egne viser i «skrellemannsk» forkledning. I tillegg inneholder boken avisutklipp og bilder fra Lillestrøm, Kjeller og Skedsmobygda. Visene forteller historier som personen Skrellemann muligens så og hørte.

Sund: Skrellemanns viser, omslagPer Jakob Skaanes

Øyvind Sund var den første som mottok Prøysenprisen, i 1974. Han har skrevet viser, bygd instrumenter, laget syngespill og gitt ut visebøker siden dengang. Siste utgivelse er en bok kalt Skrellemanns viser. Boken inneholder 53 viser, signert Øyvind Sund. I tillegg inneholder boken erindringsbilder, avisutklipp fra avisen Akershus Socialdemokrat, en forløper for Romerikes blad, og Tormod Sunds fotografier. Disse utgjør tre selvstendige injer som løper parallelt i boken. De er ikke ment som illustrasjoner til hverandre, men har sine egne historier å fortelle.

Skrellemann

Hvem er så Skrellemann? Kun en fiktiv skikkelse, Sund selv i pseudonym? En skrellemann kom og hentet skrell, til grisene sine eller til andres griser. Denne skrellemannen kjørte en rustrød varebil og hentet skreller – matavfallskrell av frukt og grønt, vil jeg anta – hver fjortende dag og byttet mot egg og en prat på kjøpet. Gode historier og siste nytt på sladderfronten ble utvekslet. Barna kjente ham igjen siden han også hadde Kongen av Danmark og gi dem. Øyvind Sund kjenner seg i slekt med ham og har hentet sine skreller litt herfra og derfra.

Livet på Romerike

Visene i denne boken forteller historier fra Lillestrøm, Kjeller og Skedsmobygda kan hende slik som Skrellemann så og hørte dem. Visene er knyttet opp mot livet på Romeriket for 100 år tilbake, barndomsminner for Sund. Bokens første vise er en flott tekst til forsvar for hjembygda, for «en plass helt uten særpreg for reisende turister», En liten schläger. Her er stemningsviser om vårens komme, viser om gutt og pike, om nattebeiling og nøkler som glemmes igjen med påfølgende brodermord, betraktninger om livets ulike tilskikkelser og erindringer fra Romerike både før og nå.  Her er en drikkevise og en gravølsalme for en sjøldau mann. Ikke lite! Samtlige viser har melodilinje og besifring. Mange av visene er hentet fra syngespill Sund har laget

En stor del av Skrellemanns viser er alle fotografiene som Tormod Sund har tatt over lang tid. Han begynte i en alder av 15, i 1922. Dette er fotografier som fanger øyeblikk, stemninger og situasjoner. Fotografiene har alle korte tekster til, man får en ekstra dimensjon med fotodokumentasjonen og avisutklippene fra Akershus Socialdemokrat. Noen kostelige utklipp, noen fortørnede skråblikk på ulike sider ved oppvekst på Romerike for en tid tilbake.

Besøk Øyvind Sunds hjemmeside, utsiktato.no. Her kan du lese om flere av Sunds mange prosjekter.

Øyvind Sund: Skrellemanns viser.
Innbundet, 199 sider. Utgitt på Sund Kanmer 2017.

 

Publ: 3. nov. 2017.