CD - Brev fra Amsterdam

Leo Leonhardsen: Brev fra Amsterdam

Visemannen fra Kjøllefjord, Leo Leonhardsen er aktuell med albumet Brev fra Amsterdam, med tekster om nærhet, kjærlighet og lengsel – og et par om Nord-Norge.

Per Jakob Skaanes

Brev fra Amsterdam er dedikert til Kjøllefjord og Finnmark. Det er her han vokste opp og har fått inspirasjon.

Leo Leonhardsen er visesanger, gitarist, komponist. Han har vært aktiv i visemiljøet siden slutten av 70-tallet og har deltatt på en rekke festivaler, deriblant Troilltampen, Skagenfestivalen,  Visefestivalen i Frederiksund og Waxholms Visfestival i Sverige.

Leonhardsen synger med en karakteristisk vibrato. Han er god til å komponere melodier og han er en dyktig gitarist.Det er mye delikat spill å lytte til på Brev fra Amsterdam takket være Leo og hans medmusikanter. Lena Jinnegren bidrar med vokal på to av låtene.

Lengsel og lidenskap

Leonhardsen har utvidet lydbildet sammenlignet med tidligere utgivelser. Her er flere spor med karakteristisk kassegitar og vokal, samtidig som noen av visene er utvidet med trommer, bass og elektrisk gitar og et ganske høyt tempo. I tillegg spiller Leonhardsen trøorgel og diverse tangenter. Samtlige viser med unntak av en er skrevet av Leonhardsen selv. Unntaket er Barndomsminne fra Nordland (Å eg veit meg eit land) skrevet av Adolf Thomsen og Elias Blix.

Her ser vi gode Leo komme med tevann fra verdens ende!

I tekstene er det tre hovedlinjer på dette albumet, kan jeg kanskje driste meg til å si. En stor del av dem omhandler lengsel og savn og kjærlighet. Noen handler om personer, andre om hjemfylket Finnmark, som besynges både i alvor og skjemt. Til sist er det noen tekster mer preget av livsrefleksjoner.  Kjærlighetslåtene med damer innblanda har nok blitt til over tid, etter stormfulle møter, høres det ut som. Mariann er ei dame som har gjort inntrykk og er med i to av tekstene. Bli, Angelina, er tittelen på en annen låt. Her har Leonhardsen minst avstand til tekstene, er mitt inntrykk. Sangene med Finnmark som tema, er både en hyllest til landsdelen og en tøyse-historisk fortelling om å bli tvangflyttet til Finnmark. Her er det mer lun humor og distansert snert over tekstene.

Tid åpner albumet. Sammen med låta Manifest uttrykker den en mer reflekterende og undrende Leonhardsen, om ikke å la livet passere uten selv å delta, se fremover og gripe dagen. Manifest er er sjarmerende rufsete i uttrykket, med akustisk gitar og en type orgel. Leo synger flere stemmer her, både i et lyst register og «snakkesang» i et dypere med litt overstyring på stemmen. Fantastisk låt! Jeg vil til slutt fremheve låten Morild. Den er vakker og stemningfull, elegant spilt, teksten er mer drømmende i lengselen. Langt mindre umiddelbar enn de andre.

For å vite mer om Leo Leonhardsen, kan du besøke hans hjemmeside, visemannen.no. Du kan lytte til Brev fra AmsterdamTidal eller andre strømmetjenester.

Leo Leonhardsen: Brev fra Amsterdam 
CD. Utgitt på B&R Music 2017.
Fysisk plate kan bestilles direkte fra artisten:
visemannenleoleonhardsen@gmail.com

Publ: 20. nov. 2017.