Gjertruds Sigøynerorketer: På reis, på reis

Gjertruds sigøynerorkester har holdt det gående i en mannsalder og gitt ut album med god tid imellom. De har en affinitet for – ja nettopp: sigøynermusikk og musikktradisjoner fra Øst-Europa. Sammen med Britt-Synnøve Johansen har de laget et sjangeroverskridende album med hovedvekt på sigøynersanger.

Per Jakob Skaanes

Gjertruds sigøynerorkester ble dannet i 1989. Siden da har de gitt ut sju CDer inkludert På reis, på reis. De har spesialisert seg på sigøynermusikk og frekventert Budapest for å utvikle seg sammen med sigøynermusikere derfra. På albumene sine har de samarbeidet med ulike artister, Bente Kahan og Elias Akselsen, for å nevne noen.

Denne gangen har de med seg Britt-Synnøve Johansen på vokal. Flere drar kan hende kjensel på navnet. Hun har arbeidet med å utgi Edit Piaf på norsk, albumet Skyt meg med tre roser hvor hun fremfører tango på norsk. Vi bør også nevne barnealbumet Skakke sanger som ble spelemannsnominert.

På reis, på reis

Noe av ønsket med den nye utgivelsen er å gi nordmenn innblikk i sigøynertradisjoner i Europa. Her finner vi russiske, serbiske, rumenske sigøynersanger, og et knippe andre, blant annet en portugisisk fado, Sitronpiken Rosinha, og en tango signert Astor Piazzolla. To av sangene vil flere trolig dra kjensel på, Du e nummer ein, som jeg kjenner igjen fra utgivelser med tysk cabaret-musikk, Bei mir bist du schön, og en «balkan-slager», Ederlezi. Sistnevnte gjerne forbundet med folkemusikeren Goran Bregović.

Sangene har blitt oversatt til norsk. Siden Britt-Synnøve Johansen er fra vestlandet, er tekstene naturlig nok oversatt til «karmøysk». Jeg har relativt begrenset kompetanse til å vurdere gjendiktningene fra originalspråket, men Britt-Synnøve Johansen kommet godt ut av det hva angår de norske tekstene.

Her er virtuositet og tilstedeværelse med høy intensitet. Foruten Gjertruds fiolin og Britt-Synnøves vokal, er Georg Reiss’ klarinett og klarinettinstrumentet tárogató fremtredende i lydvbildet. Tárogató forbindes ofte meg Ungaren og Romania. Den låter litt grovere enn klarinett. Tom Karlsrud trakterer trekkspill, Helene Waage cello, Pål Thorstensen ståbass og Trond Villa bratsj. Ernest Bango spiller cimbalom, et type hakkebrett.

Dette låter tøft, sjelfullt og intenst. Et forrykende samspill med musikere som i tillegg til å være dyktige, er svært allsidige. På reis, på reis er flott å lytte til i passende prosjoner så man opprettholder oppmerksomheten på musiseringen.

Her er filmopptak fra en konsert de holdt i Budapest i 2013. Besøke Gjertruds hjemmeside eller Facebook-side, eller Britt-Synnøve Johansens hjemmeside. Du kan lytte til Rå reis, på reis på Tidal eller andre strømmetjenester. Lån gjerne øre til prosjektene Streif og Two of a kind hvor Georg Reiss og på førstnevnte Tom Karlsrud medvirker.

Gjertruds Sigøynerorkester: På reis, på reis.
CD utgitt på Lærdal musikkproduksjon A/S 2017.

(Publ. 9. nov 2017)