Benny Borg CD

Benny Borg: Den Største Reisen

Benny Borgs hittil siste CD Den Største Reisen skiller seg ganske markant ut fra tidligere utgivelser da han i denne, i motsetning til andre modne artister, inviterer lytteren inn i sine indre tanker i nåtid i stedet for å se bakover og dvele ved tidligere suksesser. Platen Den Største Reisen har blitt et ærlig, nakent og åpenhjertig blikk inn i hvem Benny Borg er. Dette er fortellerkunst i særklasse, omgitt av gode melodier og sterke personlige tekster.

Benny Borg CDTROND SKARSTEN

Benny Borg har, helt siden han kom til Norge på slutten av 1960-tallet, etablert seg som en betydelig aktør innen norsk kulturliv gjennom sitt samarbeid med Arne Bendiksen, Kirsti Sparboe, Grethe Kausland og Dizzie Tunes, hvor også den klassiske imitasjonen av Elvis Presley bidro sterkt til suksessen. Senere har publikum også fått sterke konsertopplevelser basert på Cornelis Vreeswijk, Johnny Cash og nå senest med sine personlige tolkninger av Evert Taube.

Mye god kunst har sitt utgangspunkt i sterke personlige opplevelser, og for Benny Borg var det det altfor tidlige dødsfallet til kona Liv som etter hvert ble drivkraften for å skrive nye sanger og da ikke minst «God Morgen, Min Kjære».

Platen Den Største Reisen inneholder elementer fra hele den musikalske bakgrunnen til Benny Borg – her finner vi spor av svensk visetradisjon og ikke minst også inspirasjon fra Jacques Brel og Edith Gasson (Piaf ). Benny Borgs forkjærlighet for Frankrike og fransk visetradisjon er klart til stede.

Platen består av totalt 10 produksjoner hvorav alle er tonesatt av Borg selv og flesteparten av tekstene er hans egne – nøkterne, klare og ganske nakne beskrivelser av både personer og opplevelser. Da platen ble spilt inn, ønsket Borg å få til et autentisk og enkelt preg – platen skulle oppleves nesten som om han satt i din egen stue og fremførte sangene. Samarbeidet mellom artist, produsentene Rune Berg og Åge Reite og ikke minst musikerne har ivaretatt dette til fulle.

Med seg på platen, i tillegg til Benny Borg selv på gitar og vokal, finner vi et utsøkt knippe av musikere – ingen nevnt, ingen glemt. En samling med norsk visekunst i nyere tid uten Den Største Reisen er ikke komplett.

Denne platen inneholder ikke minst den før nevnte «God Morgen, Min Kjære» som er en sterk, personlig og rørende sang som vil bli allemannseie i mange år fremover – ikke minst på grunn av at det er en komposisjon med et dramatisk utgangspunkt, som løfter blikket og ser fremover med et positivt blikk.

6 tonerJeg tar av meg ethvert hodeplagg og bøyer meg i dyp respekt for en særdeles åpenhjertig, ærlig og flott produksjon som har truffet meg med stor kraft og gir derfor denne en ren 6’er. Visesangeren Benny Borg er nok engang der han hører hjemme – velkommen hjem!

Benny Borg: Den Største Reisen
SKIPOP Records/Redbrick Records 2016
BB02

Publ. 12. april 2016. Omtalen sto også i VISER nr 9, mars 2017.