Øyvind Sunds CD anmeldt av Per Jakob Skaanes

Øyvind Sund: …av glede og gråt

Øyvind Sund fra Vinstra lager gitarer, skriver bøker og er grafiker. I fjor utga han et nytt album, …av glede og gråt. Det har blitt et album hvor Sunds stemme og gitar klinger sammen – og muligens en katt i bakgrunnen. Intet mer, intet mindre. Dette er «klassisk» visesang. Sangene er enkelt, men velspilt akkompagnert med klassisk gitar.

Per Jakob Skaanes

OyvindSundSund fikk den første Prøysen-prisen som ble delt ut, i 1974, og har vært aktiv i det nordiske visemiljøet siden tidlige 70-tall. Han har gitt ut flere LPer og CDer, blant annet en plate med den ubetalelige tittel, I mitt hjertes femte kammer, i 1975.

Tidligere har Sund arrangert visene mye mer, men mange instrumenter og musikere på laget. På de to siste utgivelsene, Jord og lyst fra 2010 og …av glede og gråt, har han skåret helt inn til «beinet». På disse to albumene hører vi kun Sunds egen stemme og hans egen gitar. Han har bygget den klassiske gitaren han spiller på – og soprangitaren han benytter på to av sporene.

Soprangitar er noe mindre enn en «vanlig» gitar. Den er ofte stemt en oktav lysere enn sin strorebror. Øyvind Sund bygger en liten soprangitar med åtte strenger og hode som minner om det man finner på eldre luttinstrumenter. Det er kanskje derfor Sund kaller den ukulutt.

Autentisk visesanger

Det er svært bevisst at han ikke benytter flere instrumenter eller arrangerer visene sine mer «pompøst» enn han her har gjort. stemmen og gitaren formidler visene uten annen staffasje, sier han selv i et intervju. Dette er ikke albumet for overflødige toner, men de som er er, skal være der og de er meningsfulle. Sund spiller flott, litt Alf Cranner, Fred Åkerström og lutt-aktig ideal.

ukulutt

Sund spiller alene på klassisk gitar og på soprangitar. Nylonstrenger på begge. Slike prosjekter kan bære helt galt avgårde om man ikke har et bevisst forhold til hvordan man bruker instrumentene i denne settingen. Det manglet ikke på advarsler da han fortalte venner at han ville spille inn plate uten ekstra staffasje enn eget gitarkomp. Da folk fikk høre resultatet, stilnet kritikken. Det forstår seg.

Jeg opplever Sunds gitarakkompagnement som akkurat passe dominerende til å være interessant å lytte til musikalsk, og akkurat passe nedtonet til ikke å konkurrere med formidlingen av teksten. Slik blir visene hans gode å lytte til.  Savnet etter flere instrumenter melder seg ikke umiddelbart. Sund krydrer gitarspillet med flageoletter på Ungjentevalsen, noen flotte bassnedganger på Madsen Toreador og på Den guleste tiden. Han lager rytmiske spenninger i akkompagnementet, litt drakamp med fraseringen i teksten, eksempelvis på Katter, krig og kjærlighet. Kunsten er både å lage gode arrangementer for gitaren, og å spille dem godt. Det gjør Sund. Man hører at han er dyktig på gitar.

Litt nakent

Når man utelukkende spiller én enkelt gitar som tonefølge til egen stemme, gjør man seg ekstra utsatt når det gjelder det musikalske, både til variasjon i melodi og lydbilde. Tekstene og melodiene Sund lager er gode, men visene kan bli litt like nettopp av den grunn.

Tekstene og melodiene er i hovedsak skrevet av Øyvind Sund, enkelte av tekstene har Gry Sveen skrevet. Tekstene spenner vidt. Fra det lavmælt lyriske til det lettbente, noen er til å tygge lenge på. Andre er nesten revyaktige tekster. Mange romantiske kjærlighetstekster, en skålevise, en historie fra en bakeri-tur, en liten sutrevise med livets middagshøyde, og flere humoristiske tekster. Formen er stram og rytmisk.

Siri Nilsen har sitert pappaen sin på at «man angrer aldri på det man tar bort i produksjonen«. Man kan si Sund har dratt dette ganske langt, skjønt han har ikke tatt bort noe, han har simpelthen unnlatt å legge noe til. Men jeg synes han kommer riktig godt ut av det.

Sund Kan Mer

Sunds plateselskap heter Sund Kanmer. Detter er en passende overskrift for Sund. Han er gitarmaker, lager tekster og musikk til musikkteater og kor. Sund har lagt ut er en liten snutt på Youtube hvor han spiller en etude for ukulutt.  I tillegg gir han ut bøker. Så det er nok å henge fingrene i.

Øyvind Sund har Facebook-side, hjemmeside som heter utsiktato.no.
…av glede og gråt kan bestilles fra hjemmesiden eller ved å kontakte ham.

Øyvind Sund: …av glede og gråt.
Utgitt på Sund Kanmer 2014.