Omslag til Myrulls juleplate 2016

Myrull med julealbum

Duoen Myrull fra Flekkefjord var, sammen med Erik Lukashaugen, Norges bidrag til Folk- och  Världsmusikgallaen i Västerås i 2016. Nå har de gått hen og laget en juleplate med tilbakelente, stemningsfulle arrangementer. Og heldigvis ikke bare med de mest kjente julesangene.

Norvald Næss

Omslag til Myrulls juleplate 2016

Vi lar Myrull selv fortelle om plata:

«Stemningen vi selv savnet, fant vi i tradisjonsmusikken, i kjært materiale og i keltiske folketoner. Sanger ble sanket fra hele Europa og ordene ble til i vårt sørvestlige landskap. Ei strime lys hyller julen slik vi ønsker den skal være – gjennom toner, ord og illustrasjoner. Rausheten vi ønsker oss, nostalgien som luner, varmen vi søker, og ikke minst; lyset vi alle trenger».

ET LIVEALBUM OG EN JULETURNÉ

Myrulls julealbum En strime lys ble spilt inn live for et begeistret publikum på Lista i juli 2016.
Flekkefjord-duoen henter fram 11 tradisjonelle toner fra julehøytiden, omformet i stemningsfulle arrangementer.
Ni av sporene har fått norsk tekst, mens to spor er kjære julesanger tolket på myrullsk vis; ”Glade jul” og ”Mit hierte altid vanker” er framført på vokalistens morsmål, dansk.
Myrulls særegne musikalske uttrykk i fremføringen preger albumet, vi hører en helt spesiell samling juletoner med utgangspunkt i lyset, og med røtter hundrevis av år tilbake.

Myrull har også en juleturné med samme tittel som plata. De opptrer flere steder i Vest-Agder, Telemark og Østfold i november og desember 2016. Om du har opplevd Myrull live før, vet du at denne julekonserten er vel verd å få med seg.

Jeg har ikke selv noe sterkt forholdt til julesanger, men kjenner i dette albumet en intimitet og stemning som sikkert vil glede et jule-elskende publikum i mange år framover, ikke bare i 2016. Et par steder syns jeg at Rebecca Reimers framfører teksten litt mer soul-ekspressivt enn det sarte innholdet skulle tilsi, det skyldes nok at innspillinga er skjedd foran et live publikum. Men på de fleste spor passer det utmerket. Mine favoritter: Klinga a klokka, Vintermorgen, Mit hierte altid vanker, Vardøger.

Nevnes bør også Kjell Martin Sirnes, som høyner flere spor med forsiktig perkusjon og litt orgel.

5 tonerDet er ikke lett å lage en juleplate uten at den føles kommersiell på en eller annen måte, men jeg tror kanskje at Myrull har klart det denne gang. 

OM MYRULL

Myrull er en duo fra Flekkefjord, Rebecca Reimers og Vidar Arntsen, som introduserer en ny vri til den tradisjonelle visesjangeren gjennom sine særegne og trollske låter. Siden oppstarten I 2010 har de deltatt på by:Larm, utgitt to album (“Liv” og “Stifinner”) og spilt på en rekke festivaler og klubber innen rock, jazz, viser og blues. Pressen trillet gode terninger, og Myrull er blitt sammenlignet med bl.a. Vamp, Gåte og Melissa Horn. Våren 2016 ble de presentert av Music Norway og Norsk viseforum som en av de mest lovende artistene i Norden innen sin sjanger.

Sangene på plata:

Ei strime lys 2:16
Glade jul  3:55
Lulle deg inn  2:41
Vintermorgen  3:50
Klinge a klokka  3:45
Lys ved Juletid  3:17
Mit hierte altid vanker  5:02
En jul som alle andre  2:57
Vardøger  3:32
I stille natt  5:36
Ein siste skål  3:12

UTGIVELSER fra Myrull:

  • Bodhi, Single (2011)
  • Liv (2011)
  • Fritt Fall, single (2014)
  • Stifinner (2014)
  • Ei Strime Lys (2016).

– Se også Myrulls hjemmesider.

Promobilde Myrull
Foto: Merete Torkildsen.

Publ. 6. nov. 2016.