Moddi, foto: Jørgen Nordby
Moddi, foto: Jørgen Nordby

Moddi med nytt album: «Unsongs» – 12 forbudte sanger

Her hjemme er han nok mest kjent for sine norskspråklige sanger, blant annet det spellemannsvinnende albumet «Kæm va du?» og singelen «Togsang». Moddi har imidlertid en stor lytterskare ute i verden også. I fjor holdt nordlendingen konserter i blant annet Argentina, Tunisia og Tyrkia.

Moddi, foto: Jørgen NordbyFoto: Jørgen Nordby

Nå avslører Moddi slippdatoen for sitt nye album, «Unsongs» – et album bestående av 12 forbudte sanger fra 12 land. Det slippes 16. september på Propeller Recordings. Og 12. oktober legger han ut på en stor norgesturné – se turnélista under.

På albumet har Moddi oversatt, gjendiktet og tonesatt forbudte tekster fra alle verdenshjørner, fra vietnamesiske kampsanger og samiske sagn til mexicanske narkoballader og britiske poplåter. Felles for alle sangene er at de på en eller annen måte har blitt forhindret fremført.

– Selv om sangerne er fengslet, sensurerte og myrdet, lever sangene deres videre. Dette albumet er et forsøk på å vise hvordan musikksensur fungerer, og hva det er som gjør at en sang oppfattes som farlig.

Farlig går igjen som et nøkkelord på Unsongs. Blant de tolv sporene finner man sanger som den dag i dag er forbudte i land som Kina, Mexico og Algerie. Hittil har Moddi vært forsiktig med å nevne hvilke sanger som er med på albumet, av hensyn til egen sikkerhet.

– Det er folk som sees på som forbrytere og kjeltringer, og som bokstavelig talt har risikert både liv og lemmer for å gi ut musikken sin. Jeg tror ikke akkurat at jeg kan forvente en varm velkomst i disse landene når albumet er ute. Men det er verdt det for å kunne synge sanger som ellers ville forblitt usunget. Det føles som om jeg synger med napalm i kjeften.

Moddi har så langt sluppet tre singler fra det kommende albumet: «Punk Prayer», en nedstrippet, akustisk versjon av låten som fikk russiske Pussy Riot fengslet i 2012, og «Army Dreamers», en cover av britiske Kate Bushs låt som ble fullstendig fjernet fra BBCs spillelister under Gulfkrigen, samt også «A Matter of Habit», en sang basert på unge israelske soldaters vitnesbyrd fra tiden i tjeneste. Sistnevnte ble svartelistet fra flere radiostasjoner fordi den «bidro til å demonisere landets soldater».

– Jeg ønsker å vise at sensur ikke bare er noe som skjer i fjerne og autoritære land. Det skjer her hjemme også, på langt mer subtile måter enn folk flest er klar over.

Albumcover til UnsongsSom om ikke det var nok, er albumcoveret like forbudt som sangene inni: Omslaget består av bannlyste symboler fra verden over, og er tegnet av en kvinnelig iransk illustratør som har valgt å sensurere sitt eget navn fra coveret – for egen sikkerhets skyld.

Moddi annonserte en omfattende norgesturné i forbindelse med sitt nye album tidligere i sommer. I tillegg til konserter i 9 andre land besøker nordlendingen store deler av landet med Unsongs.

 

Hele turnélisten:

12 okt – Bølgen, Larvik

13 okt – Nøtterøy kulturhus

14 okt – Ibsenhuset, Skien

15 okt – Kick, Kristiansand

20 okt – Hulen, Bergen

21 okt – Folken, Stavanger

22 okt – Gullbring, Bø i Telemark

28 okt – Samfundet, Trondheim (med Trondheimsolistene)

01 nov – Stormen, Bodø (med Trondheimsolistene)

05 nov – Sentrum Scene, Oslo (med Trondheimsolistene)

10 nov – Driv, Tromsø (med Arkhangelsk Kammerorkester)

11 nov – Kulturhuset, Finnsnes (med Arkhangelsk Kammerorkester)

15 nov – City Scene, Alta (med Arkhangelsk Kammerorkester)

16 nov – Kinoen, Lakselv (med Arkhangelsk Kammerorkester)

17 nov – Finnmark Litteraturfestival, Kirkenes (med Arkhangelsk Kammerorkester).

 

Publ 15. sept 2016