CD-omslag Erik Lukashaugen

Erik Lukashaugen: Finnskogvegen

Erik Lukashaugen er visesangeren som sa opp en god jobb i Oslo og flyttet hjem til hjembygda for å leve av musikken. Gjennombruddet kom i 2013 med CD’en Av en sliters memoarer som er en samling tekster av Hans Børli  tonesatt av Erik Lukashaugen og som resulterte i en mengde konserter rundt omkring i landet, deretter kom oppfølgeren Tel si ega tid hvor han tonesatte dikt av Vidar Sandbeck.

CD-omslag Erik LukashaugenTrond Skarsten

I sin nyeste CD Finnskogvegen, som har release i disse dager, har han tonesatt dikt skrevet av Tore Hestbråten fra Finnskogen – en samling flotte bilder fra livet til en Finnskoging. Platen vil jeg betegne som solid musikalsk håndtverk innenfor roots kategorien men på Solørdialekt.

–> Se ny video fra plata i Visekassa

Denne platen må betegnes som stødig musikalsk håndtverk, fremført av et knippe gode musikere og i tillegg god vokal. Alle komposisjoner er av Erik Lukashaugen som også har produsert platen og selvfølgelig er samtlige tekster skrevet av Tore Hestbråten. Platen er opprinnelig et bestillingsverk til Litteraturfestivalen i Grue og vil nok ha sitt sterkeste publikum i denne delen av landet, men har absolutt kvaliteter som burde bringe denne platen ut til et bredere publikum. Med seg har komponisten (vokal, gitar) sitt faste «arbeidslag»  bestående av;

  • Ellen Brekken – kontrabass, tuba
  • Tarjei Nysted – feler, nøkkelharpe, mandolin, fløyter mm
  • Bjørge Verbaan – tråorgel, piano, trekkspill
  • Elisabeth Mørland Nesset – trommer, perkusjon
  • Annar By – elektrisk gitar, banjo, akustisk gitar, munnspill

Musikalsk så vil man i denne produksjonen finne inspirasjon fra både vise- og folktradisjonen (skotsk/svensk/norsk) samt både svingjazz og mere rocka partier. Denne sammensmeltningen vil jeg, basert på dialektbruken, velge å kalle «Solør-roots» med stor variasjon i dynamikken. Platen består av totalt 10 produksjoner som til sammen gir en helhetlig fremstilling av hvordan Finnskogen kunne være samt tilbakeblikk på hvordan det var. Selv ulven kommer med i melodien «Gråbein på tunet» som er en av mine favoritter sammen med «Førjulsmareritt» som tar for seg hvordan en guttunge opplevde hvordan det var å gå et par kilometer i 20 cm snø på besøk julaften utkledd som nisse med maske i papp…

4 tonerEn tvers igjennom solid produksjon med gode melodier og tekster som nok vil ha sin største tilhengerskare i grensetraktene mot Sverige. Hadde jeg vært fra Solør så hadde dette blitt en klokkeklar 5’er på mitt barometer – men det er jeg ikke, så en sterk 4’er oppleves mere riktig for meg!

CD: Erik Lukashaugen: Finnskogvegen
Øksekar CD04, 2016.

Erik Lukashaugen og musikerne

Publ. 21. okt 2016.