Skjermbilde Musikkopptak

Dingseguiden: «Musikkopptak» – idéverktøy for melodier

iPhone-eiere fikk i år en liten gave fra Apple – et notatverktøy for låtskrivere. Passer for deg som jobber med enkle rytmer i utbredte sjangere. Du fikk nettopp en bassist og trommeslager inn i den lille telefonen. Hvis du laster dem ned, da.

DingseguidenØyvind Rauset

Musikkopptak (eller Music memo på engelsk) er ment som et hjelpeverktøy når man kommer på den fantastiske melodien – og er et sted langt fra hjem eller studio.

I «gamle dager» (tida før mobil­telefon) hadde jeg altid en liten noteblokk i baklomma så jeg raskt kunne rable ned idéer på bussen el­ler T-­banen. Så etter århundreskiftet kom de «smarte» telefonene.

Disse hadde ofte mulighet for taleopptak. De fleste låtskrivere jeg kjenner, har brukt en slik app til å lagre små melodi­fragmenter før de forsvinner fra hukommelsen.

Nå har Apple bygd videre på dette og laget en app spesielt for lagring av låtskisser, med litt innebygd hjelp for å ta dem videre. Ved avspilling av opptaket kan du pekeklikke på en bass- eller trommeknapp, så får du et forslag til bassgang og rytmekomp.

SkjermbildeDet er versjon 1.0 vi snakker om, så ikke vent deg all verden – men jeg ser at dette er noe som kan bli veldig bra i løpet av et års tid med oppdateringer. Og vær du sikker – Samsung kommer til å kopiere dette…

Sånn gjør du det

Egentlig passer appen best om du sitter i et stille rom med et instru­ment. Øverst til høyre på startskjermen vises en liten stemmegaffel. Klikk på den og stem gitaren i kammer­tone. Da klarer programmet å finne kordene du spiller.

Jeg oppdaget at det funket best med kordrekkefølger, som man slår an på gitar, ukulele, eller som meg, på fela. Melodi-­innspilling går også, men sangen må ha en klar rytme om appen skal greie å foreslå et trommekomp.

Når du så har spilt inn melodien eller en kordrekkefølgen, reg­ner appen ut hvilke korder du sannnsyn­ligvis har tenkt på og de kommer fram på skjermen.

Musikkopptak er ikke en app som passer for alle, men jeg tenker meg at folk som jobber med enkel rytmikk i 3­ og 4/4 takt vil kunne få litt starthjelp i låtskrivingen. Eller kjappe utkast til arrangement. Særlig om du sokner til utbredte sjangere som blues, country, visepop osv.

Om du så vil ha et band til å spille låta, kan det jo være greit å ha et slags råutkast å vise fram – det er ikke alle som greier å tenke seg arrangementer i hodet bare ved å høre en melodi.

Seinere kan filene åpnes i Garageband, og da kommer bass­ og trommesporet med om du vil, så du kan redigere dem (noe du garantert vil)!

Musikkopptak/ Music Memo
Produsent: Apple. Finnes på App store.
Pris: Gratis.

 

Opprinnelig publisert i VISER nr 7, mars 2016.